De basis van Yoast SEO
Op deze pagina leggen we je de absolute basis van het gebruik van de Yoast SEO plugin uit. Let op: dit is géén uitgebreide handleiding over alle functies van de plugin. De Yoast SEO plugin biedt nog veel meer mogelijkheden, maar wij geven je wel alvast een goede kickstart om een stabiele SEO basis op te zetten met de gratis versie.
Hoe gebruik je de Yoast SEO plugin?
- Log in op het CMS van je Wordpress website.
Je komt nu bij het dashboard, dat ziet er ongeveer zo uit als op de afbeelding. - Ga naar de pagina, het bericht of product waar je de SEO-instellingen wil aanpassen en klik op bewerken.
- Scroll naar beneden tot je bij het blok van Yoast SEO uitkomst.
Wat moet je invullen?
- Vul een zoekwoord in waar je op wil focussen bij Focus Keyphrase. Dit is een woord dat moet passen bij het onderwerp van de pagina.
- Vul vervolgens de SEO-titel in. Dit veld zetten we bij Guyiday standaard op de paginatitel, scheidingsteken en websitenaam, zoals je kunt zien op de afbeelding. Beheren wij jouw website? Dan heb je dus al een kleine voorsprong. Mocht je dit aan willen passen dan kun je dit (gedeeltelijk) weghalen, zelf een tekst typen of een variabele invoegen. Let erop dat je de titel niet te lang maakt. 'Te kort' is bij de titel meestal niet erg.
- Als de SEO-titel is ingevuld ga je naar de Metabeschrijving. Hier ga je kort beschrijven waar de pagina over gaat. Het balkje onder het tekstveld geeft aan of de tekst de juiste lengte heeft. Groen is goed. Rood en oranje wil je vermijden, dat betekent dat de tekst te kort of te lang is. Boven 'SEO-titel' zie je het voorbeeld van de door jou ingevulde tekst die je wil tonen op de resultatenpagina van Google.
- Aan de rechterkant zie je ‘Uitgelichte afbeelding’ staan (bij de meeste Wordpress websites). Daar kies je voor een afbeelding die past bij je pagina - als deze er nog niet staat. Aan de afbeelding kun je een alt-tekst toevoegen. Zorg ervoor dat de alt-tekst een duidelijke en beknopte beschrijving van de afbeelding geeft. Beschrijf wat belangrijk is aan de afbeelding, maar houd het kort en to the point. Let op: bij sommige Wordpress websites heeft de afbeelding die je hier kiest invloed op je webpagina; controleer dit dus even voordat je verder gaat met de volgende pagina.
- Verder zie je bovenin het blok een tabblad staan met Sociaal. Doorgaans vullen wij hier bij ‘Sociale titel’ en ‘Social beschrijving’ dezelfde gegevens in als je bij SEO-titel en Metabeschrijving hebt gedaan. Je kunt ervoor kiezen om bij 'Sociale titel' het scheidingsteken en de site-titel weg te laten. Bij de ‘Social afbeelding’ vul je hier vaak dezelfde afbeelding toe net zoals je bij ‘Uitgelichte afbeelding’ hebt gedaan.
Tip!
Vermeldt in alle velden de zoekterm waarop je gevonden wil worden. Maak het jezelf makkelijk door een woord te kiezen dat te maken heeft met de inhoud van je pagina. Zo sluit alles mooi aan.
Focus je vooral niet te veel op de rode, oranje en groene ‘gezichtjes’ die Yoast SEO toont. Dit zijn slechts theoretische indicatoren, maar doen verder niks. Ze geven ‘tips’ over hoe je het in theorie perfect kan doen, maar in de praktijk doet dit niks. Sommige ‘tips’ zijn simpelweg niet eens mogelijk of kun je niet zelf toepassen.
Pagina's uitzetten voor indexatie
Bij het optimaliseren van een website is het soms noodzakelijk om bepaalde pagina's uit te sluiten van de indexatie door zoekmachines zoals Google. Dit kan van toepassing zijn op pagina’s zoals "Algemene voorwaarden" en "bedankpagina's", die mogelijk niet relevant zijn voor zoekresultaten en geen organisch verkeer hoeven te genereren. Door deze pagina's uit te sluiten, verbeter je de focus en relevantie van je website voor zoekmachines en houd je bezoekers weg van plekken waar ze niet hoeven te komen.
Neem contact met ons op!
Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen? Of wil jij gewoon graag dat het goed gebeurt?
Neem contact met ons op!