UX & UI design

De combinatie van de look en feel (UI) en de werking van een website (UX) zorgen samen voor een sterke gebruikerservaring. Door een optimalie UX en UI verhoog je conversies, klanttevredenheid én de SEO van je website.

UX design

UX design (user experience design) is kort gezegd het optimaliseren van de gebruikerservaring door een UX designer. Dit gebeurt door middel van ervaringen en verschillende soorten onderzoek (bijvoorbeeld: persona’s, A/B testen, interviews etc.). Afhankelijk van het vraagstuk wordt er gekeken welke methode het best aansluit.

Waarom maakt UX design het verschil?

UX design zorgt over het algemeen voor een betere klanttevredenheid doordat jouw website gebruiksvriendelijk is. Tegenwoordig willen we snel de informatie zien waar we naar opzoek zijn, een goede navigatie zorgt ervoor dat mensen minder snel fouten maken en snel op de juiste plek terecht komen.

Verder kunnen de conversies toenemen wanneer de UX goed in elkaar steekt. Online hebben mensen vaak een korte spanningsboog en daarom is het belangrijk dat ze makkelijk en snel hun doel kunnen bereiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gebruik van call-to-action knoppen. Deze knoppen zetten aan tot actie, vertel daarom in deze knop duidelijk waar de gebruiker naartoe gaat. Bijvoorbeeld: “neem contact op” werkt beter dan: “Klik hier”, omdat mensen van duidelijkheid houden.

Een goede UX verbetert de vindbaarheid in Google. Veel mensen weten niet dat een goede UX meespeelt in de ranking van bijvoorbeeld Google. Google vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat een website goed werkt op mobiel en snel laadt, dit zijn enkele voorbeelden waar een UX designer over nadenkt.

UI design

UX design gaat hand in hand met UI design. UI staat voor user interface, UI designers houden zich dan ook bezig met de totale gebruikerservaring. Hierbij houden ze rekening met de behoeften en gevoelens van de gebruiker. Bij UI design draait het voornamelijk om de interface terwijl het bij UX om de totale ervaring gaat. Daarom is het ook belangrijk dat UX en UI designers nauw samenwerken.

Een UI designer ontwerpt voornamelijk de interfaces. Door verschillende kleuren, lettertypes en grafische elementen te combineren kan een bepaald gevoel gegeven worden aan een interface. Een interface kan bijvoorbeeld een website zijn. De combinatie van de look en feel (UI) en de werking van een website (UX) zorgen samen voor een sterke gebruikerservaring.