10 stappen naar een goede huisstijl in 2023

Het creëren van een goede huisstijl kan soms voelen als een flinke uitdaging. Maar wij kunnen je gerust stellen: het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Het gaat erom dat je jouw merkidentiteit op de juiste manier vertaalt naar een visueel ontwerp dat opvalt, herkenbaar is en bij jou past.

We hebben wat tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het creëren van een goede huisstijl. Je leest hier waar je rekening mee kan houden om een merkidentiteit te ontwikkelen dat past bij jouw bedrijf.

Tips

Tip 1

Consistentie: Maak je huisstijl consistent en zorg ervoor dat deze past bij jouw merkidentiteit. Want als mensen jouw logo zien, moeten ze direct weten waar jij voor staat.

Tip 2

Begin met de 'waarom': Waarom doe je wat je doet? Dit is de basis van jouw merk en moet worden vertaald in je huisstijl. Denk na over wat je wilt bereiken en hoe je dit kunt vertalen in een visueel ontwerp.

Tip 3

Ken je doelgroep: Wie zijn ze? Wat willen ze? Zorg ervoor dat jouw huisstijl aantrekkelijk is voor jouw doelgroep en past bij hun levensstijl en waarden.

Tip 4

Kies een archetype: Kies een archetype dat past bij jouw merkidentiteit en integreer dit in je huisstijl. Hiermee kun je jouw merk verder versterken en de juiste boodschap overbrengen. 

Tip 5

Houd het simpel: Jouw huisstijl moet gemakkelijk te herkennen zijn. Vermijd complexe ontwerpen en ga voor een minimalistische benadering. Houd het simpel, zo kan iedereen jouw merk herkennen.

Tip 6

Gebruik het juiste lettertype: De typografie die je kiest, kan van invloed zijn op hoe je merk wordt waargenomen. Kies een lettertype dat past bij je merk en zorg ervoor dat het gemakkelijk leesbaar is op alle marketingmaterialen.

Tip 7

Kies kleuren op basis van emoties: Kleuren hebben een enorme invloed op de emoties van mensen. Kies dus een kleurenschema dat past bij jouw merkidentiteit en emoties oproept die passen bij jouw merk.

Tip 8

Voeg logo elementen toe: Jouw logo is een belangrijk onderdeel van jouw huisstijl. Zorg ervoor dat je het logo en de elementen ervan goed verwerkt in alle marketingmaterialen.

Tip 9

Wees flexibel: Hoewel consistentie belangrijk is, moet jouw huisstijl ook flexibel zijn. Zorg ervoor dat het ontwerp kan worden aangepast aan verschillende marketingmaterialen en dat het ook kan worden aangepast aan veranderingen in de markt of trends.

Tip 10

Tone of voice: Jouw merkidentiteit moet worden versterkt met een tone of voice die past bij jouw merk. Zorg ervoor dat de tone of voice consequent wordt gebruikt in alle communicatie van jouw merk.

Conclusie

Een sterke huisstijl is van essentieel belang voor het opbouwen van een herkenbaar en betrouwbaar merk. Door consistentie te waarborgen en te zorgen dat de huisstijl past bij de merkidentiteit en doelgroep, kan het merk worden versterkt en de juiste boodschap worden overgebracht. Door te kiezen voor een passend archetype en kleurenschema en het juiste lettertype te gebruiken, kan het merk emoties oproepen die passen bij de gewenste merkbeleving. Het logo en de elementen daarvan moeten goed verwerkt worden in alle marketingmaterialen en de tone of voice moet consequent worden gebruikt in alle communicatie. Het is belangrijk om de huisstijl flexibel te houden en aan te passen aan verschillende marketingmaterialen en veranderingen in de markt. Door deze stappen te volgen, kan een sterke huisstijl worden gecreëerd die bijdraagt aan de groei en succes van het merk.

We begrijpen dat het veel informatie is en het niet altijd even makkelijk is. Dus als je meer informatie wilt over dit onderwerp, of als je even wilt sparren, neem dan contact met ons op. Wij raken namelijk niet uitgepraat over branding trajecten, dus helpen je graag verder!