10 tips voor mobiele website optimalisatie
Je kunt er niet omheen: smartphones are taking over. Steeds meer mensen hebben niet eens meer een laptop of desktop computer. En eerlijk is eerlijk: voor veel mensen is het ook niet meer nodig. Een smartphone kan tegenwoordig zó veel dat een computer totaal overbodig geworden is. Dat betekent automatisch ook dat steeds meer mensen jouw website bezoeken via een mobiele telefoon.
Ook bij Google is deze trend niet onopgemerkt gebleven. Sinds 2020 hebben ze daar namelijk al besloten dat de indexering van alle websites gebaseerd wordt op mobiele versies. In oktober 2023 werd de migratie als 'compleet' beschouwd en dat betekent dat de optimalisatie voor jouw mobiele website belangrijker is dan ooit.
Als jij dit artikel nu leest, betekent dat waarschijnlijk dat je op zoek bent naar manieren om dat te doen. En die instelling belonen we graag met een aantal tips.
Onze tips
1. Responsief webdesign
Een website die zich als een kameleon aanpast aan verschillende schermformaten? Dat is de kern van een responsief webdesign. Zorg ervoor dat je website flexibel is en er net zo charmant uitziet op een smartphone als op een tablet. Hiermee geef je elke bezoeker het warme welkom dat ze verdienen. En zonder grappen: als je website niet responsief is, zullen veel bezoekers binnen 3 seconden je website alweer verlaten.
2. Snelle laadtijden
Mobiele bezoekers staan er in verhouding met computer bezoekers om bekend dat ze extreem snel door het internet bewegen en haasten zich door alle informatie. Daarom is het van belang dat jouw website direct geladen is. Optimaliseer afbeeldingen, verminder overbodige scripts en investeer in hoogwaardige hosting. Een snelle laadtijd maakt niet alleen indruk, maar zorgt er ook voor dat bezoekers op de website blijven.
3. Intuïtieve navigatie
Laat bezoekers niet verdwalen in een digitaal doolhof. Ontwerp een intuïtieve navigatie die bezoekers duidelijk en consequent door je website leidt. Duidelijke menu's en een logische structuur maken de reis voor je websitebezoekers aangenaam en moeiteloos.
4. Overzichtelijke content
Less is more. Niemand houdt van een overvol telefoonscherm met veel te veel informatie. Het is essentieel om jouw content op een telefoon overzichtelijk en 'scanbaar' te maken. Bedenk dat op een klein scherm zoals dat van een telefoon, de ruimte schaars is. Daarom heeft het weinig zin om overmatige informatie op één scherm te proppen, aangezien dit het leesgemak negatief beïnvloedt. Korte alinea's, heldere kopjes en aansprekende visuals zijn de sleutel tot een plezierige leeservaring op mobiele apparaten. Deze benadering zorgt ervoor dat je boodschap helder en begrijpelijk blijft, zelfs in de beperkte ruimte van een telefoonscherm, waardoor je bezoekers geboeid blijven en gemakkelijk door jouw content kunnen navigeren.
Heb je veel te vertellen over een bepaald onderwerp, omdat je ergens de diepgang over in wil/moet gaan? Zorg er dan voor dat dit op een dieperliggende pagina staat. Met een duidelijke structuur weet jouw websitebezoeker zijn weg eenvoudig en snel te vinden naar de informatie die hij of zij zoekt.
5. Testen, testen, testen
Voordat je je wijzigingen publiceerd, test je jouw website op verschillende mobiele apparaten. Zo ontdek je mogelijke struikelblokken en kun je ervoor zorgen dat elke gast een optimale ervaring heeft, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Soms ziet het er op een Apple apparaat nou eenmaal anders uit dan Android. En soms schuiven onderdelen van je website net niet zoals je had gehoopt.
6. Interactieve elementen
Voeg interactieve elementen toe die de aandacht van mobiele gebruikers trekken en hun betrokkenheid vergroten. Overweeg bijvoorbeeld het implementeren van swipebare fotogalerijen, uitklapbare menu's en knoppen met directe call-to-actions. Deze elementen bieden niet alleen een boeiende ervaring, maar maken de mobiele gebruikersinteractie ook gedenkwaardig. Hierdoor stimuleer je een positieve impressie en vergroot je de kans dat bezoekers langer op je website blijven. Bovendien kun je hiermee ook bepalen waar de aandacht van een bezoeker meer naartoe getrokken moet worden.
7. Optimaliseer voor lokale bezoekers
Deze tip is met extra belangrijk voor fysieke winkels, service aanbieders en diensten. Mobiele gebruikers zoeken vaak naar informatie terwijl ze onderweg zijn. Zorg ervoor dat jouw website geoptimaliseerd is voor lokale zoekopdrachten. Voeg relevante locatiegebonden informatie toe en maak gebruik van lokale zoekwoorden om de juiste doelgroep aan te kunnen spreken. Bijvoorbeeld door plaatsnamen of regio's toe te voegen aan je content.
8. Veilige verbindingen
Erg vanzelfsprekend, maar veiligheid staat hoog in het vaandel bij mobiele gebruikers. Als je website niet beveiligd is, krijg je een foutmelding in de browser te zien voordat je op de website beland. Wij durven wel te zeggen dat ruim 99% van je bezoekers bij deze melding lekker verder zoekt. Zorg er dus voor dat jouw website een beveiligde verbinding heeft (HTTPS). Hiermee straal je betrouwbaarheid uit en voorkom je dat mensen je website verlaten nog voordat ze er zijn beland.
9. Aanpasbare formulieren
Als jouw website formulieren bevat, maak ze dan gemakkelijk te gebruiken op mobiele apparaten. Optimaliseer de invoervelden, verminder het aantal vereiste gegevens en gebruik duidelijke call-to-action knoppen. Hierdoor vergroot je de kan dat een formulier succesvol wordt ingevuld en bij jou terecht komt. De kans dat je afhakers terugziet, is namelijk erg klein.
10. Beperk pop-ups
Pop-ups worden als extreem hinderlijk ervaren op mobiele apparaten. Daarom is het van belang om ze te beperken of zodanig te ontwerpen dat ze eenvoudig kunnen worden gesloten. Door de beperking van pop-ups voorkom je ontzettend veel irritaties en negatieve associaties. Kies voor subtiele en relevante meldingen, en geef gebruikers de mogelijkheid om de pop-up moeiteloos te sluiten, waardoor de mobiele interactie soepel en aangenaam verloopt.
Bonus
Tot slot hebben we nog één hele belangrijke tip: blijf up-to-date! Technieken veranderen tegenwoordig extreem snel waardoor het soms nodig is om je website aan te passen om niet achterop te raken. Sterker nog: wij raden aan om koploper te zijn als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Zo trek je pas echt de aandacht van je bezoekers. ;-)