Zelf betere foto's maken met je telefoon

Zelf content schieten voor social media? Voor de foto’s die je op social media wilt plaatsen hoef je heus geen fotograaf in te huren. Dit kan je prima zelf met je smartphone. Wel is het handig om over een klein beetje kennis te beschikken zodat dat jouw foto geen ‘kiekje’ wordt. Om je hierbij te helpen hebben we wat handige tips op een rijtje gezet.

Word jij je eigen contentfotograaf?

1. Een schone lens

Het klinkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de lens goed schoon is. Vaak zitten er - zonder dat je er erg in hebt - vette vingers op de camera. Maak daarom altijd je lens schoon voordat je een foto gaat maken. Een lens- of brillendoekje zou perfect zijn, maar vaak lukt het ook al met je eigen kleding zoals een katoenen t-shirt. Probeer de flitser van je telefoon trouwens niet te gebruiken. De flits op je smartphone heeft een bereik van +/- 1 meter. Daardoor krijg je van dichtbij altijd hard, onnatuurlijk licht waardoor je lelijke schaduwranden krijgt. En van veraf heeft het dus totaal geen effect.

2. Het onderwerp

Bepaal waar je een foto van wilt maken en zorg dat het onderwerp duidelijk in beeld is. Leg de nadruk op het onderwerp en probeer niet alles in één foto te laten zien. Probeer nog wat ruimte om het onderwerp vrij te houden, zodat je de foto later makkelijk bij kan snijden om op meerdere kanalen te gebruiken. Door hier vooraf rekening mee te houden kan je vaak dezelfde foto op verschillende platformen met verschillende verhoudingen gebruiken zoals je Insta-story, LinkedIn-bericht of e-mailheader.

3. Een goede compositie

Met de juiste compositie kun je in één oogopslag al veel indruk maken. Kijk daarom goed naar je standpunt. Door je standpunt te veranderen kan je het perspectief van de foto aanpassen. Vind je de foto bijvoorbeeld saai of niet spannend genoeg, probeer hem dan eens van bovenaf te maken. Of ga juist op de grond liggen en fotografeer schuin naar boven. Ben creatief en test verschillende poses uit, je zal merken dat er meer in de foto gebeurt.

Extra tip

De meeste smartphones hebben een rasterfunctie in de camera app, maak hier gebruik van! Door gebruik te maken van dit raster kan je rekening houden met de regel van derden. Hiermee verbeter je jouw compositie op een natuurlijke manier. De regel van derden houdt in dat jouw onderwerp op een snijlijn van het raster moet komen te staan.

4. Een goede focus

Nu je tevreden bent over de compositie is het tijd om de foto te maken. Zorg dat de focus op het juiste punt ligt. Bij de meeste smartphones kan je de focus aanpassen door op het scherm te klikken. Bedenk wat het hoofdonderwerp op de foto is en klik hierop. Je zal merken dat de focus op dit punt ligt dus het scherpst wordt weergegeven op de foto. Ook kun je de focus vaak vastzetten door je scherm een korte tijd ingedrukt te houden. Hiermee omzeil je de autofocus functie van je camera die soms behoorlijk irritant kan zijn. 

5. De foto maken

Dit weet iedereen al, maar blijkt in de praktijk vaak moeilijker dan gedacht: probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden wanneer je de foto maakt. Hiermee voorkom je dat de foto onscherp wordt of dat er extra ruis in zit.

Extra tip

Een trucje hiervoor is om de timer te gebruiken. Je hebt daardoor de mogelijkheid om je telefoon stil te houden zonder dat je tegelijkertijd het scherm aan moet raken of een knop in moet drukken waardoor je jouw telefoon (soms maar heel minimaal) weer in beweging brengt.

6. Nabewerking

Door het gebruik van een (gratis) app zoals VSCO of Adobe Lightroom kan je het verschil maken. Soms is de foto helemaal naar wens, maar verdween bijvoorbeeld net de zon toen je een foto wilde maken. Vervelend, maar gelukkig kan je met deze apps makkelijk het licht een beetje bijwerken. Pas op, sla hier niet in door. Over het algemeen houden mensen niet van filters, dus houdt het dicht bij de realiteit.

Succes!

Het lijken heel wat stappen die je moet doorlopen. In het begin zal het even wennen zijn om met al deze punten rekening te houden. Begin met kleine stapjes, je volgende foto hoeft nog lang niet perfect te zijn. Maar als je deze tips in je achterhoofd houdt en de tijd neemt voor de foto’s zal je merken dat het na verloop van tijd steeds makkelijker wordt en jouw foto’s veel beter scoren dan nu!

Toch liever pro's inschakelen?

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews