Guyiday op het AI Marketing Event: een duik in de toekomst van digitale strategieën

Onlangs waren we present op het AI Marketing Event van Frankwatching, gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De opkomst van AI heeft de afgelopen tijd een enorme groei doorgemaakt en voor velen is het moeilijk voor te stellen hoe we ons leven ooit zonder ChatGPT en andere tools konden voorstellen. Deze snelle ontwikkeling heeft ook een grote impact gehad op de marketingwereld. Met AI kunnen we nu in enkele seconden enorme hoeveelheden content produceren, en bij elke uitdaging lijkt AI paraat te staan om ons te helpen.

Een recent voorbeeld van de kracht van AI in marketing is de ludieke actie van STËLZ op 1 april. Ze maakten gebruik van AI om een video te creëren waarin het leek alsof honderden blikjes uit een vrachtwagen waren gevallen en de straat bedekten. Deze humoristische marketingstunt verspreidde zich razendsnel op sociale media waardoor het merk aanzienlijke naamsbekendheid verwierf en positieve associaties opriep als een innovatieve en creatieve speler in de branche.

Maar terwijl de mogelijkheden van AI in marketing steeds meer worden benut, rijzen er ook vragen en zorgen. Is de opkomst van AI een goede verandering? Zal AI onze banen overnemen? Zullen we uiteindelijk helemaal niet meer afhankelijk zijn van menselijke creativiteit en heb jij Guyiday straks niet meer nodig? En heeft AI ook zijn beperkingen? Hier wilden wij allemaal achter komen.

Overzicht van het Event

Het AI Marketing Event bood een boeiende en inspirerende gelegenheid om de kracht van AI in marketing te verkennen. Gedurende de dag werden deelnemers meegenomen op een reis door de mogelijkheden van AI voor datagestuurde prestaties en klantgerichte strategieën. Het evenement bracht super slimme experts, pioniers en innovators samen om inzichten te delen via inspirerende keynotes, praktische breakout sessies en interactieve workshops.

Sprekers behandelden een breed scala aan onderwerpen, variërend van de impact van AI op advertising, SEO, e-mailmarketing en marktonderzoek tot de invloed van AI op de medische sector en de mogelijke implicaties voor marketeers. Zo werden er sessies gehouden over de zonnige kant van AI, waarin de mogelijkheden van AI voor medische doorbraken werden verkend, en over het einde van neuromarketing, waarbij werd besproken hoe marketeers AI effectief kunnen integreren in hun strategieën.

Een ander onderdeel van het evenement was een panelgesprek met vier experts, waarin een interactieve discussie plaatsvond over de toekomst van AI in marketing. We kregen de kans om vragen te stellen en inzichten te delen over onderwerpen als de impact van AI op het marketingvak en de rol van AI binnen organisaties.

Bovendien bood het evenement praktische sessies, zoals 'Maak jouw merk en campagnes creatiever én opvallender met een multimediale AI-aanpak', waarin we werden geleid in het gebruik van AI om creatieve en opvallende merkcampagnes te ontwikkelen.

 

 

Persoonlijke inzichten en leerpunten

Op zo’n interessant evenement hebben we natuurlijk een hele hoop geleerd, maar één van de belangrijkste dingen die we hebben onthouden is dat AI best wel ingewikkeld kan zijn tegenwoordig. Er zijn namelijk ontelbaar veel verschillende tools beschikbaar, maar het is lastig om te bepalen welke je voor welke taak moet gebruiken. Voor vrijwel elke klus is er wel een AI-tool beschikbaar, of het nu gaat om kwalitatief onderzoek, het maken van moodboards of het produceren van muziek in allerlei stijlen. En laten we niet vergeten dat de meeste van deze tools niet gratis zijn, dus je moet weloverwogen keuzes maken over welke tools je wilt gebruiken, want je kunt niet zomaar alles aanschaffen. Bovendien zijn niet alle tools geschikt voor jou en je bedrijf. Het aantal beschikbare tools groeit voortdurend, waardoor het steeds lastiger wordt om het overzicht te bewaren. Volgens ChatGPT zijn er letterlijk duizenden AI-tools online beschikbaar en er komen dagelijks nieuwe bij. Het is daarom essentieel om te bepalen welke tools echt van toegevoegde waarde zijn voor jou en je bedrijf. Het is belangrijk om niet alleen vanuit de tools zelf te werken, maar vanuit de behoeften en uitdagingen van je klanten en collega's. Als je eenmaal helder hebt wat de "jobs to be done" zijn en waar de pijnpunten en voordelen liggen, kun je kijken welke tool mogelijk kan helpen. Zo kun je de juiste tools selecteren die daadwerkelijk bijdragen aan het bereiken van je doelen.

Maar laten we niet vergeten dat er ook een zonnige kant is aan al het nieuwe AI-gebeuren. Er zijn namelijk aanzienlijke voordelen te behalen. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld heeft AI al bewezen veel voordelen op te leveren. Het kan helpen bij het stellen van nieuwe diagnoses en het verbeteren van ernstige ziektebeelden. Maar deze principes zijn niet alleen van toepassing op de gezondheidszorg; we kunnen ze ook gebruiken in onze marketingwereld. Door gebruik te maken van AI kunnen we leren van andere bedrijven met vergelijkbare uitdagingen in het verleden. We kunnen voorspellen wanneer de marketinginspanningen moeten worden opgevoerd en zelfs andere gewenste of ongewenste gebeurtenissen voorspellen met behulp van de beschikbare informatie. Met AI hebben we toegang tot enorme hoeveelheden gegevens en kunnen we deze gebruiken om strategische beslissingen te nemen en onze marketinginspanningen te optimaliseren.

Een ander groot voordeel voor marketeers is de hyperpersonalisatie die AI mogelijk maakt. Dankzij AI kunnen we op basis van data geautomatiseerd content creëren, waardoor we veel meer variatie kunnen bieden in persoonlijke content. Dat is fijn, want mensen willen alleen dingen lezen die ze leuk vinden. Dit heeft grote impact op bijvoorbeeld e-mailmarketing, waarbij we op basis van informatie over een specifieke persoon kunnen inspelen op hun interesses, hobby's en zelfs dromen. Speel bijvoorbeeld bij een lootje van de Loterij in op de droom die Henk altijd al heeft gehad om met zijn camper door Amerika te reizen en hij zal sneller positief beïnvloed zijn door het bericht dan door een gestandaardiseerd bericht van de Loterij. Het is praktisch onmogelijk om handmatig voor elke klant een andere e-mail samen te stellen, maar met behulp van AI is dit wel mogelijk. Door gebruik te maken van prompt templates en data kunnen we gepersonaliseerde AI-prompts creëren die zorgen voor gepersonaliseerde output. Hierdoor kunnen we onze communicatie nog relevanter maken en de betrokkenheid van onze doelgroep vergroten.

Ook bestaat er een zekere angst dat AI uiteindelijk onze banen zal overnemen, aangezien AI al in staat is om teksten te schrijven, ontwerpen en afbeeldingen te genereren en wat eigenlijk niet? Nou, best wel een hoop. AI heeft nog een lange weg te gaan. Laten we eens kijken naar neuromarketing. Bij neuromarketing onderzoeken we hoe onze hersenen reageren op verschillende stimuli, zodat we daar vervolgens op marketinggebied op kunnen inspelen. Wat blijkt? Onze hersenen reageren het beste op advertenties of reclames die emoties bij ons oproepen. Of het nu gaat om humor, verdriet, blijdschap of verliefdheid, als een van deze emoties wordt opgewekt, onthouden we de reclame beter. Toevallig precies het doel van reclames. Maar AI heeft hier nog veel moeite mee. Het is nog niet in staat om goed in te schatten wat wij grappig vinden of waar onze aandacht naartoe gaat. Degene die dit nog steeds het beste kunnen voorspellen, zijn wij toch echt zelf.

AI zal voornamelijk bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie door repetitieve, saaie en alledaagse taken over te nemen. Maar laten we eerlijk zijn, wie heeft er zin in dat soort taken? Precies, niemand. Dit betekent dat er meer tijd vrijkomt voor taken waarbij strategisch inzicht en creativiteit vereist zijn. Zelfs bij het uitvoeren van deze repetitieve taken heeft AI nog steeds onze input nodig, waardoor de rol van alle Guyiday experts onmisbaar blijft.

Toekomst van AI in marketing

Gedurende het hele evenement is veel gesproken over de toekomst van AI in marketing. Door experts wordt verwacht dat de impact van AI verder zal groeien, met nog betere en nauwkeurigere resultaten. Onze banen zullen niet verdwijnen, maar wel veranderen. Degenen die het beste en snelst met AI kunnen werken, de beste in het vak zullen worden. Zoals expert Saskia Lensink zei tijdens het panelgesprek, is investeren in AI-kennis de nieuwe standaard geworden, vergelijkbaar met leren fietsen.

Maar ondanks deze vooruitgang zal de ziel van marketing blijven bestaan en zullen je favoriete marketeers van Guyiday nog steeds een cruciale rol spelen. AI zal bijvoorbeeld niet in staat zijn om menselijke emoties te voorspellen zoals bij neuromarketing het geval is. Daarom zullen onze banen waarschijnlijk niet volledig worden overgenomen door AI, maar wel aanzienlijk veranderen.

Wat AI precies in de toekomst zal doen, blijft echter onzeker. Zoals ik meestal doe wanneer ik iets niet zeker weet, heb ik ook dit aan ChatGPT gevraagd. Het antwoord was verhelderend: "Door geavanceerde analyses van grote datasets kunnen we niet alleen trends identificeren voordat ze zich voordoen, maar ook proactief strategieën ontwikkelen om hierop in te spelen. Automatisering zal repetitieve taken elimineren en marketeers in staat stellen zich te concentreren op strategische initiatieven, terwijl AI-gestuurde chatbots de klantenservice transformeren door 24/7 ondersteuning te bieden. Kortom, de toekomst van marketing wordt gevormd door AI."

Na een inspirerende dag vol inzichten op het AI Marketing Event van Frankwatching, is het duidelijk dat AI een revolutionaire impact heeft op de marketingwereld. De mogelijkheden lijken eindeloos, van het genereren van content tot het optimaliseren van klantgerichte strategieën. Maar te midden van alle innovatie rijzen ook vragen en zorgen over de toekomst van AI in marketing. Zullen onze banen worden overgenomen? Of blijft menselijke creativiteit essentieel?

Eén ding is zeker: de rol van AI zal blijven groeien en evolueren. Als Guyiday-experts blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van AI en marketing. Blijf ons volgen voor het laatste nieuws, tips en inzichten om jouw marketingstrategieën te versterken en te optimaliseren in dit tijdperk van AI.