Welk font is het beste voor een logo?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen font die je aan kunt wijzen als ‘de beste’. Elk font heeft zijn voor en nadelen. Des te belangrijker is het om goed na te denken over welke font je gaat gebruiken. De functie van het font is tenslotte net zo belangrijk als het gevoel dat je ermee wilt opwekken. Wil je opvallen met sierlijke letters of vind je het belangrijk dat jouw informatie vooral duidelijk te lezen is?

Merkidentiteit

Bij het ontwikkelen van een logo wil je dat het logo aansluit bij de identiteit van het merk. Gevoelsmatig heb je daarom al direct een idee van hoe het font er ongeveer uit moet komen te zien. Dat is eenvoudig te verklaren, want verschillende letterstijlen roepen (vaak onbewust) een bepaalde associatie of emotie op, bijvoorbeeld grappig, serieus, zakelijk, klassiek of rebels. In theorie én in de praktijk wordt het logo dus krachtiger wanneer het font past bij de positionering van het merk. Het logo bepaalt voor een groot gedeelte namelijk het imago van het bedrijf.

Dit betekent overigens niet dat het nodig is om een 'bijzonder' font te gebruiken om een uniek logo te creëren. Een variant op een standaard font kan ook prima een unieke uitstraling hebben. Creativiteit, hoe minimaal het soms ook lijkt te zijn geweest, kan hierbij veel betekenen.
Was het jou bijvoorbeeld al opgevallen dat Gilette, Domino's, FedEx en PayPal hetzelfde font gebruiken?

Serif en Sans-serif

Dat is Frans voor ‘schreef’ en ‘schreefloos’.
Een Sans font is dus een lettertype mét schreef. Dat wil zeggen mét ‘haakjes’ aan de letters. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door merken zoals Mercedes en Rolex. Het straalt elegantie en gezag uit waardoor het zelfs doet suggereren dat het een font met ‘ervaring’ is in de zin van vertrouwen en kwaliteit. Tegenwoordig wordt ook vaak de meer negatieve term oubollig ermee geassocieerd, maar misschien duidt dat juist wel weer een gevoel van wijsheid aan.

Sans-serif, schreefloos, daarentegen heeft géén ‘haakjes’ en wordt daardoor automatisch als modern ervaren. Minimalistisch, maar erg krachtig. Eenvoudig, maar duidelijk. Zeker de laatste jaren zijn deze sans-serif fonts erg populair geworden. Het is ook al regelmatig voorgekomen dat (grote) merken hun logo of huisstijl hebben aangepast naar een sans-serif font terwijl ze ooit zijn ontstaan met een serif font. FedEx en Google zijn voorbeelden van merken die een sans-serif font gebruiken waarvan de tweede dit zelfs pas doet sinds 2015, omdat zij oorspronkelijk ook een serif font gebruikten.

 

Handgeschreven letters

Hoewel handgeschreven letters direct als persoonlijk worden ervaren en daarmee wellicht een gevoel van vertrouwen opwerkt, wordt het in veel gevallen toch vaak afgeraden. Ons (en dan bedoelen we de mensheid) brein heeft er namelijk meer moeite mee om dit te verwerken. Ondanks dat je het zelf nooit zult merken, blijft het verwerken van informatie (en dus ook logo’s en tekst) het belangrijkste. Zeker in de tijd waarin we nu leven, waar alles steeds sneller voorbijgaat. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Denk maar eens aan het eindeloos scrollen op je mobieltje.

Google Fonts, Adobe Fonts, web en web safe fonts

Zorg ervoor dat je gekozen font zowel offline als online goed toepasbaar en duidelijk is. Dit houdt je branding sterk en voorkomt in de toekomst problemen bij cross mediale uitingen. Bovendien heeft de leesbaarheid en duidelijkheid ook een enorme invloed op je conversies en de bouncerate van je website. Onder andere Google (Google Fonts) en Adobe (Adobe Fonts) zijn hier slim mee om gegaan. Zij zijn samenwerkingen aangegaan met fontdesigners, ontwikkelaars en de designers community om fonts te ontwikkelen en/of beschikbaar te stellen die deze problemen al voor je tackelen. En ze zijn ook nog eens gratis!

Wil je jouw huisstijl écht altijd en overal kunnen toepassen, gebruik dan een 'web safe' font. Web safe fonts zijn, in tegenstelling tot 'web fonts', standaard geinstalleerd op bijna elke desktop computer, laptop, smartphone en tablet. Daardoor zijn ze altijd te gebruiken, bijvoorbeeld ook als letterype in de e-mails die je verstuurt.
Let op: test áltijd hoe je font er in diverse weergaven zoals verschillende browsers uitziet. Om echt overal op voorbereid te zijn, is het verstandig om alvast na te denken over een 'fallback font', oftewel een ander font dat je gaat gebruiken wanneer jouw eerste keuze niet mogelijk is.

Gebruik niet zomaar een font

Kies je er toch voor om een ander font te gebruiken dan die van Google of Adobe? Zorg er dan altijd voor dat je de licentievoorwaarden hebt gelezen. Lang niet elk font is gratis of geschikt voor commercieel gebruik en als je dan toch een miljardenbedrijf gaat beginnen, kun je problemen maar beter voorkomen dan dat je later een claim aan je broek hebt hangen.

 

Kleuren

Het is bijna vanzelfsprekend, maar voor de vorm moeten we het toch nog even aanhalen: de kleur van het font, zowel bij drukwerk als in het logo, heeft uiteraard ook een gigantische invloed op de interpretatie en leesbaarheid. Later zullen we nog een artikel besteden aan de invloed van kleuren, maar voor nu willen we alvast gezegd hebben dat je ook hier goed over na moet denken.

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews