Boost je business bij Gen Z: 5 social selling tips!

Ontdek de sleutel tot het succesvol bereiken van Generatie Z met onze social selling tips. Gen Z vormt een grensverleggende generatie en vragen om een andere verkoopaanpak. In een tijd waarin traditionele verkoopbenaderingen hun kracht lijken te verliezen, bieden wij in dit artikel praktische inzichten en onweerstaanbare strategieën om als bedrijf het maximale uit social selling te halen. Ontdek hoe je een relevant netwerk opbouwt, interactie creëert en klantrelaties digitaal onderhoudt, waarmee je de aandacht van deze dynamische generatie vasthoudt en hun groeiende economische invloed benut.

Gen Z

Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, markeert een grensverleggende generatie die als de eerste is opgegroeid te midden van de digitale revolutie. In plaats van tekeningen om hen rustig te houden, kregen zij van hun ouders smartphones en iPads in hun handen gedrukt. Voor Generatie Z is het haast ondenkbaar om een bestaan voor te stellen zonder het internet. Hun vorming werd beïnvloed door de constante stroom van informatie op het internet, de impact van klimaatnieuws, een economie vol onzekerheden en de wereldwijde ontwrichting veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.

Bijna 5 miljoen individuen in Nederland kunnen zich in 2024 al een Gen Z’er noemen (CBS). Deze demografische groep groeit niet alleen in omvang maar krijgt ook steeds meer economische betekenis. Werkgevers staan voor een uitdagende taak op de arbeidsmarkt, waarbij deze nieuwkomers worden gezien als degenen die de gevolgen van de vergrijzing in de komende jaren moeten opvangen. Het is een invloedrijke groep waar bedrijven en verkopers serieus rekening mee moeten houden. Het negeren van zo'n omvangrijke demografie is simpelweg geen optie. Om effectief in te spelen op deze ontwikkelingen, is het cruciaal voor verkopers om inzicht te hebben in de belangrijkste kenmerken en drijfveren van Generatie Z.

Allereerst wordt deze generatie gekenmerkt door dat zij altijd online zijn. Generatie Z heeft hun telefoon altijd bij de hand in hun online zoektocht naar antwoorden. Denk hierbij aan het gebruik van websites, social media en ChatGPT. Voor bedrijven en verkopers wordt het dus steeds belangrijker om hun informatie online te delen met de doelgroep om gevonden te worden. En dat is precies waar social selling om draait. Altijd online zijn, is van Generatie Z dan ook één van de meest belangrijke kenmerken.

Ondernemend en met een uitgesproken voorliefde voor onafhankelijkheid, zijn twee andere kenmerken die de dynamiek van Generatie Z definiëren. Deze opkomende generatie voelt zich aangetrokken tot ondernemerschap, waarbij een aanzienlijk deel van middelbare scholieren aangeeft de ambitie te hebben een eigen bedrijf te starten. Deze trend weerspiegelt zich ook in de statistieken van het CBS en de Kamer van Koophandel, waaruit blijkt dat het aantal (jonge) zelfstandige ondernemers de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Als bedrijf en verkoper is het cruciaal om deze verschuiving naar onafhankelijkheid te herkennen en zich hierop voor te bereiden, omdat de traditionele dynamiek van zakendoen evolueert naar meer persoonlijke en individuele connecties.

Tot slot koestert Generatie Z waarden zoals transparantie en gelijkheid, en valt op door hun opmerkelijke bereidheid tot verandering. Over het algemeen zijn de leden van deze generatie gedreven individuen met een sterk gevoel van verantwoordelijkheid en milieubewustzijn. Duurzaamheid staat centraal in hun denkwijze, waarbij zaken die niet gunstig zijn voor de wereld snel aan betekenis verliezen.

Social selling

Tegenwoordig lijken conventionele benaderingen naar klanten, zoals ongewenste telefoontjes en opdringerige e-mails, steeds minder impact te hebben. De meeste Gen Z’ers willen liever niet bellen en veel mails komen door steeds betere beveiligingen in de spambox terecht. In het tijdperk van Generatie Z, waar digitaal onderzoek voorafgaat aan traditionele verkoopgesprekken, groeit de noodzaak om vanaf het allereerste moment van het verkooptraject online aanwezig te zijn. Social selling presenteert een eigentijdse aanpak, waarbij verkopers gedurende diverse fases van het verkoopproces actief zijn en de kunst beheersen om klanten proactief aan te trekken.

Stap 1: Opbouwen van een relevant netwerk Start social selling met het helder definiëren van je beoogde zakelijke connecties. Richt je op het creëren van een relevant netwerk, bijvoorbeeld op LinkedIn. Stuur niet zomaar een verbindingsverzoek, maar voeg een kort bericht toe om de kans op acceptatie te vergroten. Het is niet effectief om waardevolle content te delen met collega's, familie en vrienden die niet behoren tot je beoogde doelgroep.

Stap 2: Interactie en kennisdeling Zodra je op de radar verschijnt van je doelgroep, is het essentieel om daar aanwezig te blijven. Deel informatieve content, zoals eigen artikelen, waardevolle berichten of video's. Reageer op content van mensen binnen je netwerk, like en deel berichten. Maak gebruik van opiniepeilingen om de informatiebehoefte te peilen en het kennisniveau binnen je netwerk te achterhalen.

Stap 3: Virtueel contact leggen Nadat het eerste contact is gelegd, is het tijd om persoonlijke gesprekken aan te gaan. Verwijs in een persoonlijk bericht naar eerdere interacties en vraag of een verdere kennismaking wenselijk is. Maak het laagdrempelig door een online afspraak voor te stellen via platforms zoals Microsoft Teams of Zoom. Als er geen interesse is, blijf dan kennis delen en probeer het op een later moment opnieuw.

Stap 4: Online ontmoetingen organiseren Na het initiële virtuele contact en de online afspraak is het ideaal als de interesse van de klant gewekt is. Stel voor om de klant op locatie te ontmoeten voor een diepere kennismaking. Gebruik deze ontmoeting als kans om een concreet voorstel te presenteren dat de klant niet kan weerstaan.

Stap 5: Klantrelatie digitaal onderhouden Als de klant eenmaal voor jouw dienst of product heeft gekozen, is het van belang om de relatie te blijven koesteren. Doe dit door op de juiste manier kennis te delen via artikelen, berichten, reposts en webinars. Op deze manier transformeert de klant uiteindelijk in een digitale ambassadeur die jou aanbeveelt bij anderen.

Vijf stappen waarmee jij jouw social selling kunt verbeteren, in een tijd waar steeds meer online gebeurt. Jongeren van nu, ofwel de Gen Z’ers zijn constant actief in de online omgevingen. Wij willen zeggen: gebruik de tips in je voordeel!