Contentmarketeers herenigt u!

Content for content sake is schieten met losse flodders en zonde van je tijd. Dat terwijl 53% van de marketeers zegt dat bloggen prioriteit nummer één is. En dat marketeers die aandacht besteden aan de kwaliteit van die content, dertien keer méér kans hebben op een positieve ROI (volgens Hubspot). De kers op de contenttaart? Volgens marketing agency Omnicore kunnen merken meer verkeer naar de website en blogpagina leiden – zo’n 2000% om precies te zijn –  door kwalitatieve content te produceren. Do we need to say more?

Toch verkiezen veel merken en bedrijven nog steeds kwantiteit boven kwaliteit. Ofwel, veel van dezelfde content maar elke keer in een net wat ander jasje. Het helpt immers om een groot publiek, doelgroep of niet, naar de website te lokken. Dat de content die deze merken en bedrijven produceren 13 in een dozijn is en wal noch schip raakt? Maakt ze niet uit.

Guyiday wel. Hier wat tips voor het creëren van goede content.

Waar sta je voor?

Allereerst is het belangrijk om uit te vogelen waar jullie merk nou precies voor staat en wat jullie kernwaarden zijn: waar geloof je in? Hieruit komt vervolgens een merkbelofte gerold. Dit is een belofte die je als merk maakt naar jouw doelgroep. Dat wat je zegt, doet én belooft dus. Niet alleen helpt een sterke merkbelofte en overtuiging bij de externe communicatie, ook intern komen alle neuzen dezelfde kant op te staan – cliché, maar waar. Heb je een eigen website of platform waar je content op kan plaatsen? Goed. Dat is namelijk stap twee van het proces. Een eigen website waar je content kan plaatsen over je merk bijvoorbeeld, is belangrijk om de band met je doelgroep te versterken. Om een fanbase op te bouwen zeg maar. De volgende stap? Contentcreatie.

Less is more

Verkies je kwaliteit boven kwantiteit dan gaat er meer tijd in een blog, whitepaper of andere vorm van content zitten. Zonde als je dat stuk waar je met bloed, zweet en tranen aan het zitten werken maar één keer online gooit om er vervolgens nooit meer naar terug te kijken. Wat je wel kunt doen is je content hergebruiken. Breek je blog, whitepaper of die ene video op in losse stukken en zet deze in op verschillende kanalen of voor de verschillende fasen van de customer journey. Dat kan al zo simpel zijn als een geschreven artikel op de website te kopiëren naar een LinkedIn-artikel. Let er dan wel op dat het niet een 1-op-1 kopie wordt, dan kan je LinkedIn-artikel namelijk hoger ranken dan de website. Een andere optie voor het hergebruiken van waardevolle content is het format aanpassen. Van podcast naar blog, of omgekeerd natuurlijk. Het samenvoegen van content, dus meerdere blogartikelen in één e-book, wordt ook waardevol gevonden door lezers. Doe er je voordeel mee.

Investeer in je community

Zoals we al eerder zeiden is het plaatsen van kwalitatieve content een slimme manier om een fanbase op te bouwen voor je merk. Dat doe je onder andere door kwalitatieve content te schrijven – iets waar jouw specifieke doelgroep daadwerkelijk iets aan heeft. Maar ook door je actief te mengen in de community. Veel merken denken dat na het plaatsen van content de taak erop zit. Niks is minder waar. Door juist actief te reageren op reacties van lezers bouw je een waardevolle community en creëer je ambassadeurs. Tip: de vragen, reacties of pijnpunten die worden genoemd in de reacties bieden weer inspiratie voor je volgende artikel. Zekerste weten dat dat de content is waar jouw doelgroep op zit te wachten.