De breakup van Adobe en Pantone

De programma’s van Adobe hadden standaard toegang tot de meeste kleuren van Pantone. Maar nu is dat niet meer het geval.. Wat is er aan de hand? Wat moet je doen als je deze kleuren toch wilt gebruiken?

Wat is er aan de hand?

Klachten stromen binnen op het internet. Klachten over de Pantone-kleuren in Adobe-programma’s, zoals bijvoorbeeld Photoshop. Veel gebruikers merken namelijk dat de Pantone-kleuren in hun bestanden zijn vervangen voor zwarte vlakken.

De kleurpaletten zijn achter een paywall geplaatst vanwege een licentieovereenkomst tussen Adobe en Pantone. Het verdwijnen van deze kleuren werd in 2021 aangekondigd en zijn zonder verdere uitleg uitgesteld. Er zou gewerkt worden aan een betere oplossing dan de paywall, maar vooralsnog werken zelfs de kleuren achter de paywall nog niet zoals gewenst. De paywall bedraagt 15 dollar per maand of 90 dollar per jaar, maar sommige gebruikers klagen er zelfs over dat zij na het aanschaffen van de Pantone-licentie de zwarte vlakken ervaren in hun projecten.

Wat is Pantone?

Iedereen heeft een andere perceptie van kleuren. Om ervoor te zorgen dat iedere drukker en ontwerper werkt met exact dezelfde kleuren, zorgen we ervoor dat iedereen die professioneel met kleuren werkt het PMS hanteert.

PMS, Pantone Matching System gaat uit van 15 basiskleuren die een eigen naam gekregen hebben. En vanuit daar zijn nog eens meer dan duizend kleuren verwerkt met een kleurcode, waardoor we het altijd hebben over dezelfde kleur. Pantone is de naam van het bedrijf dat deze coderingen publiceert. Het zijn kleuren die overal ter wereld hetzelfde zijn.

Wat zijn de alternatieven voor PMS die nu beschikbaar zijn

De alternatieven geboden door Adobe zijn een extra extensie om aan jouw Adobe account toe te voegen. Deze extensie bevat een kleurenpakket van Pantone, deze kost 15 dollar per maand of 90 dollar per jaar. We zien je al denken; “Ja, maar dat valt wel mee”. Klopt, maar voor gebruikers die al langer werken met het toch al redelijk prijzige Adobe en jarenlang hebben kunnen genieten van de gratis toegang, is het toch 90 dollar per jaar te veel. Daarnaast moeten we erbij vermelden dat de meesten op het Guyiday kantoor even kostelijk hebben gelachen om de reviews van deze extensie. Bij elkaar opgeteld vonden 83 van de 848 mensen het waard om meer dan 1 ster review te geven. Dus met een beetje rekenwerk zie je dat 765 mensen de extensie zo dramatisch dat het niet verder kwam dan de laagste beoordeling in het programma.

Daarnaast helpt Adobe je met een korte uitleg over hoe (in vorige versies) de toen ‘nieuwe’ kleurboeken van Pantone te vervangen zijn voor oudere kleurboeken. Deze uitleg is dus ook te gebruiken voor de nieuwe versie, het is dus mogelijk om deze betaalmuur een klein beetje te omzeilen. Kijk snel via de link hier onder hoe je dat doet!

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews