ChatGPT handleiding

Ha, dus jij wilt meer weten over het juiste gebruik van ChatGPT? Dat is geweldig!

In deze handleiding zullen we je begeleiden in het verkennen van de mogelijkheden van ChatGPT en je voorzien van waardevolle inzichten om er optimaal gebruik van te maken. Als een geavanceerd taalmodel ontwikkeld heeft ChatGPT het vermogen om je te helpen met allerlei vragen, ideeën en problemen.

Maar laten we eerlijk zijn: met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid. ChatGPT kan zeer nuttig zijn, maar het is van essentieel belang om het op de juiste manier te gebruiken. In deze handleiding zullen we je leren hoe je ChatGPT effectief kunt inzetten terwijl je ethische normen en richtlijnen respecteert.

Of je nu een schrijver bent die zoekt naar creatieve inspiratie, een student die hulp nodig heeft bij het studeren of een professional die zoekt naar specifieke informatie, ChatGPT kan een waardevolle bondgenoot zijn. We zullen je leren hoe je de juiste vragen stelt, hoe je je verzoeken specificeert en hoe je de output van ChatGPT kritisch kunt beoordelen om de beste resultaten te krijgen.

Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan de potentiële valkuilen en beperkingen van ChatGPT. Het is belangrijk om te begrijpen waar de grenzen liggen en wanneer het nodig is om aanvullende bronnen te raadplegen. We zullen je adviseren over hoe je de juiste context biedt, zodat ChatGPT beter begrijpt wat je bedoelt en nauwkeurigere antwoorden kan geven.

Deze handleiding is bedoeld als jouw betrouwbare metgezel, een kompas dat je door de wereld van ChatGPT leidt. Wees voorbereid om je communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en nieuwe horizonten te verkennen met dit revolutionaire taalmodel.

Dus, pak je pen en maak je klaar om de geheimen van het juiste gebruik van ChatGPT te ontdekken. Laten we samen op avontuur gaan en deze krachtige tool optimaal benutten!

1. ChatGPT neemt de wereld over!

Nou dit is niet helemaal waar.. ChatGPT is voor iedereen nog nieuw, apart en misschien vind jij het wel een beetje spannend. Misschien ben jij nog maar net aan Google gewend en moet je nu weer aan de slag met wat nieuws ????. Toch heeft de AI zijn intrede gemaakt in de wereld en waant het zich een weg tot dagelijks gebruik. Nu kunnen wij je alvast gerust stellen, wij verwachten niet dat de AI binnen aanzienbare tijd ál onze werkzaamheden zal overnemen. Of ja, eigenlijk helemaal niet.

En ja, nu zien we je tijdens het lezen al denken, maar hij kan al zoveel.. als dat blijft ontwikkelen dan vrees ik toch voor mijn werkzaamheden..

Misschien kun je het je nog herinneren, maar dachten we niet ook massaal zo toen computers in de wereld kwamen? Of toen die internet kregen? Of toen Google z’n intrede maakte op het internet en we overal informatie vandaan konden halen? (Nou ja, weten wij dat hier op kantoor niet echt meer, wij zijn namelijk allemaal nog jonge goden).

We zijn er namelijk zeker van dat we de AI en ChatGPT moeten omarmen, gebruiken als een ondersteuning en waarmee we aan de slag kunnen om onze eigen kwaliteiten en werkwijze kunnen ontwikkelen.

2. Wat is ChatGPT precies?

ChatGPT is een geavanceerd taalmodel, het heeft mogelijkheden om mensachtige vaardigheden te vertonen. Een AI dus..

ChatGPT maakt gebruik van machine learning-technieken om mensachtige teksten te genereren op basis van de input die het ontvangt. Het model is getraind op enorme hoeveelheden tekst uit verschillende bronnen, waardoor het een brede kennisbasis heeft opgebouwd over verschillende onderwerpen en branches.

In de beschrijving over ChatGPT wordt iets heel belangrijks verteld, namelijk ”… om mensachtige teksten te genereren op basis van de input die het ontvangt”. Dit is een belangrijk stukje waarmee wij verder gaan met deze handleidng, we gaan kijken naar wat de juiste input is om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van deze tool.

3. Juist gebruik maken van ChatGPT

Op een ‘juiste’ manier gebruik maken van iets is natuurlijk relatief, maar we kunnen wel kijken naar de algemene onderdelen.

We vragen het eerst eens aan ChatGPT zelf, hier krijgen we een aantal punten die interessant kunnen zijn voor optimaal gebruik van het model. Wij kregen als antwoord:

  • Duidelijke en specifieke vragen: Stel zo duidelijk en specifiek mogelijke vragen. Verwijd vage bewoordingen en geef indien mogelijk zoveel mogelijk context zodat het model weet wat je zoekt.
  • Gestructureerde instructies: Aangezien je waarschijnlijk opzoek bent naar een specifiek antwoord, is het handig om stapsgewijs instructies te geven, wederom zodat het model weet wat je zoekt.
  • Positieve en negatieve voorbeelden, deze vinden we zelf erg interessant, het is vrij logisch dat het model snapt wat je bedoeld wanneer je duidelijk aangeeft wat je wel of niet wilt, maar het model geeft hier zelf aan dat het ook positieve en negatieve voorbeelden fijn vindt.
  • Daarbij geeft ChatGPT zelf aan dat meerdere rondes feedback en geduld belangrijk zijn om samen te werken.

3.1 Wat heeft het model dan van jou nodig?

Wanneer je iets aan de AI gaat vragen kun natuurlijk beginnen met een leuke begroeting, hier reageert de bot ook altijd vrolijk op terug. Maar het belangrijkste is natuurlijk om duidelijke vraag of instructie mee te geven. Hier komen de voorgaande punten écht naar voren, denk aan een zo helder mogelijke instructie, hier komen wij uit eigen ervaring achter dat je zoveel mogelijk informatie mee kunt geven. Dit verschilt natuurlijk per uitkomst die jij wenst.

Wij willen bijvoorbeeld een blog laten schrijven door ChatGPT. In dat geval laten we de AI eerder geschreven blogs bestuderen, om schrijfstijl en het niveau over te kunnen nemen. Om vervolgens in hetzelfde prompt duidelijk een opdracht mee te geven, waarin we bepaalde kernwaarden meegeven.  

Dat ziet er dan uit: "Bestudeer de volgende blogs om de schrijfwijze en -stijl te bepalen voor een latere opdracht. "[blog1]" "[blog2]". Opdracht: [opdracht]" 

3.2 Goed, je snapt nu wat belangrijk is voor ChatGPT om jou van het beste antwoord te voorzien.

Wat we voornamelijk zien is: WEES EXTREEM DUIDELIJK. Je snapt op basis van de prompts dat het model graag zoveel mogelijk (unieke) informatie wil waarmee het aan de slag kan om het juiste antwoord te formuleren. Nu we weten wat het model nodig heeft om jou te voorzien van het juiste antwoord, is het belangrijk om nog altijd kritisch en scherp te zijn op potentiële valkuilen.

4. Kritisch en scherp op potentiële valkuilen

De antwoorden van ChatGPT zijn niet perfect en soms onnauwkeurig, verwarrend of irrelevant. Het is dus ontzettend belangrijk om de antwoorde te controleren op nauwkeurigheid, verifieer de feitelijke informatie in het antwoord met betrouwbare bronnen en wanneer het gaat om actuele gebeurtenissen, controleer dan of de informatie up-to-date is.

Zo zijn we tegen meerdere punten aangelopen waar je op moet letten wanneer je bijvoorbeeld een lange tekst laat schrijven door ChatGPT, we sommen ze even voor je op:

Let op coherentie: controleer of het antwoord een logische en samenhangende structuur heeft.

Vermijd herhaling: Het model heeft er een handje van het zelfde antwoord in een anders geformuleerde zin of stuk tekst mee te geven.

Menselijkheid: ChatGPT is en blijft een AI-model, daardoor heeft het geen menselijk gevoel en is het dus mogelijk dat de tekst of de antwoorden extreem onnatuurlijk kunnen aanvoelen.

4.1 Wat kun je er zelf aan doen?

Ben zelf ontzettend kritisch op deze punten, pas het indien mogelijk aan wanneer het antwoord niet aan jouw verwachtingen voldoet. Dit kun je doen door je instructies te herformuleren of ontzettend veel feedback te geven. Feedback geven is het belangrijkste wanneer je wat laat ontwikkelen door ChatGPT. Het model is namelijk gemaakt om jou te helpen en jou te ondersteunen. Feedback helpt het model om jouw opdracht beter te begrijpen doordat je meer/nauwkeurigere informatie geeft. Raak ook niet té snel geïrriteerd als je meerdere rondes feedback moet geven aan ChatGPT, door de juiste informatie te geven en hierop kritisch feedback mee te geven komt het model vanzelf op een juist spoor.

Naast feedback geven, raden we je aan om feitelijke informatie écht eens te dubbelchecken, zie het alsof je input gaat zoeken voor een tekst die je normaal zelf zou schrijven. Máár nu in plaats van dat je de tekst nog moet schrijven, gebruik je deze ‘input’ als controle middel.

Controleer of het antwoord wel binnen de grenzen van realisme en relevantie valt, zo niet dien je dit aan te passen om jouw geloofwaardigheid in stand te houden.

Mocht je er met feedback niet naar tevredenheid uitkomen, kun je er altijd nog voor kiezen om het model een handje te helpen en zelf wat aan de tekst te gaan sleutelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een voorbeeldtekst mee te sturen, in welke stijl het model zou moeten schrijven. In principe zou je dus doormiddel van de juiste feedback eruit moeten komen met ChatGPT.

Zoals we zojuist bij 3.1 hebben beschreven, laten we ChatGTP een blog schrijven. Zoals we nu weten is feedback geven van ontzettend groot belang wanneer je niet tevreden bent over de uitkomst. Hier een voorbeeld hoe we deze feedback opbouwen. 

Klik hier om het volledige gesprek tussen Guyiday en ChatGPT, en daarmee onze ervaringen, te lezen.

5. Wat zijn nou dus de punten waar je op let?

In conclusie, de opkomst van ChatGPT als een krachtig taalmodel markeert een nieuwe fase in technologische vooruitgang. Hoewel ChatGPT nog nieuw en spannend kan zijn voor velen, heeft het zijn weg gevonden naar dagelijks gebruik en wordt het beschouwd als een waardevolle tool voor het ontwikkelen van menselijke vaardigheden en benaderingen. Het huidige kader van aanpassing en integratie doet denken aan eerdere technologische verschuivingen, zoals de introductie van computers, internet en zoekmachines zoals Google.

Om ChatGPT effectief te benutten, zijn er specifieke strategieën naar voren gebracht. Duidelijke en gedetailleerde vragen stellen, gestructureerde instructies geven, gebruik maken van positieve en negatieve voorbeelden en het uitoefenen van geduld zijn kernprincipes die de samenwerking met dit taalmodel vergemakkelijken. Het belang van een goed geformuleerde prompt wordt benadrukt, en concrete voorbeelden illustreren hoe prompts kunnen worden opgebouwd voor diverse doeleinden, zoals het schrijven van gedichten, informatieve teksten, lijstgeneratie en stapsgewijze instructies.

De sleutel tot succesvol gebruik van ChatGPT blijkt uit de nadruk op extreme duidelijkheid. Het model heeft veel relevante informatie nodig om nauwkeurige en bevredigende antwoorden te genereren. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van mogelijke valkuilen, zoals onnauwkeurige, verwarrende of niet-relevante antwoorden. Kritische beoordeling van de gegenereerde content, verificatie van feitelijke informatie en het handhaven van coherentie, vermijding van herhaling en menselijkheid in de tekst zijn van groot belang. Geef hier voldoende feedback op!

In deze evoluerende relatie met ChatGPT is proactieve betrokkenheid essentieel. Het is raadzaam om de geboden antwoorden zorgvuldig te overwegen, ze waar nodig aan te passen, feitelijke informatie te dubbelchecken en ervoor te zorgen dat de gegenereerde content binnen realistische en relevante grenzen blijft om de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid te waarborgen. Met deze benadering kunnen we ChatGPT integreren als een waardevol hulpmiddel in ons dagelijks leven en werk, terwijl we onze eigen capaciteiten en expertise verder ontwikkelen.