De FAQ Rich Snippets zijn verdwenen

De afgelopen maanden heb je het misschien al gemerkt: de FAQ rich snippets, die voorheen prominent in Google-zoekresultaten verschenen, zijn plotseling in rook opgegaan. Wat betekent dit voor de zichtbaarheid van websites en welke stappen kun je nu nemen?

Wat zijn 'rich snippets'?

Laten we kijken naar het concept van rich snippets in de zoekresultatenpagina (SERP; Search Engine Result Page). Rich snippets zijn verrijkte zoekresultaten die meer informatie bieden dan alleen de traditionele meta-informatie. Denk hierbij aan sterrenbeoordelingen voor producten, prijsinformatie, evenementendata of FAQ's.

FAQ snippets zijn beknopte antwoorden op veelgestelde vragen die Google direct onder een zoekresultaat toonde. Stel je voor dat je een vraag intypt en voordat je doorklikt naar een website, krijg je al een kort overzicht van relevante antwoorden. Deze handige functie was bedoeld om gebruikers snel en efficiënt te voorzien van de informatie die ze zochten. De sleutel tot het verkrijgen van deze 'rijke zoekresultaten' voor veelgestelde vragen ligt in het gebruik van structured data, ook bekend als schema markup. Dit is een vorm van code die aan een website wordt toegevoegd om zoekmachines te vertellen waar de inhoud over gaat. Voor FAQ snippets werd specifieke markup gebruikt om vragen en antwoorden te structureren, waardoor Google ze als zodanig kon weergeven.

Balans en relevantie

De FAQ snippet onderging een drastische verandering na een Google-update in de zomer van 2023. Voorheen toonde Google maximaal twee vragen, maar na de update was er een aanzienlijke daling te zien in het aantal vertoningen van FAQ snippets op zowel mobiele als desktop zoekresultaten.

John Mueller, Senior Search Analyst bij Google, deelde zijn persoonlijke mening over de kwestie. Hij benadrukte dat FAQ markup vaak wordt toegevoegd om meer ruimte in zoekresultaten te krijgen en zo de CTR naar een website kon verhogen. Echter, er moet een balans zijn om de zoekresultaten nuttig te houden. Mueller merkte op dat Google, net als bij andere zoekelementen, periodiek de juiste balans wil heroverwegen.

Volgens Mueller is de FAQ snippet niet altijd van voldoende toegevoegde waarde voor de gebruiker. Toch gaven deze rich snippets marketeers de mogelijkheid om de zichtbaarheid van hun klanten in zoekmachines te vergroten. Structured data, een cruciaal onderdeel van dit proces, werd ingezet om informatie op websites op te maken en de plek van rich snippets te verkrijgen.

De impact en ‘People Also Ask’

Met de recente verandering zien we vrijwel geen FAQ snippets meer in de zoekresultaten. Dit roept de vraag op of er reden tot paniek is. Gelukkig kunnen we geruststellen: het ontbreken van FAQ snippets betekent niet direct minder vertoningen of verkeer.

Hoewel Google mogelijk helemaal geen FAQ snippets meer toont, betekent dit niet dat het tonen van veelgestelde vragen op je website geen waarde meer heeft. Integendeel, het optimaliseren voor de "Mensen vragen ook" of "Meer om te vragen" SERP feature blijft belangrijk. Deze sectie is namelijk gebaseerd op de content die de vragen beantwoord en is daarmee een soort neefje van de FAQ rich snippet.

Wat moet je nu doen?

Er zijn enkele dingen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je hoog in de ranking van Google kunt komen:

  1. Losse landingspagina's creëren: Overweeg afzonderlijke landingspagina's voor belangrijke onderwerpen om zowel autoriteit als een betere gebruikerservaring te bieden.

  2. Structured Data blijven gebruiken: Laat structured data niet vallen! Blijf het implementeren op relevante pagina's volgens de richtlijnen van Google.

  3. Focus op kwaliteit en autoriteit: Werk aan het opbouwen van de autoriteit van je website door hoogwaardige, relevante en up-to-date content te bieden.

Oke, dus…?

De verdwijning van FAQ rich snippets zorgt voor een verschuiving in de aanpak van Google om de zoekresultaten schoon en relevant te houden. Hoewel de toekomst onzeker is, kun je nog steeds profiteren door je aan te passen en te richten op kwalitatieve content en andere vormen van structured data. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.