De (re)targeting lifehack voor consumenten
Wat als ik je vertel dat jij onze marketingtrucs slim kunt inzetten voor je eigen voordeel? Stel je voor: een persoonlijke bonus-box zoals bij Albert Heijn, maar dan gevuld met alle producten die je maar wil. Klinkt goed, toch?
Wat is targeting?
Targeting (en retargeting) kan overal worden ingezet, op elk online platform. Via Google Ads gebeurt dit bijvoorbeeld wanneer je een site hebt bezocht over een bepaald onderwerp. Op LinkedIn of Facebook kan het al als iemand alleen maar naar een bericht heeft gekeken over een specifiek onderwerp. Je hoeft niet eens op ‘like’ te klikken of te reageren—gewoon kijken is al genoeg. En dan maakt het ook nog uit hoe lang je naar een advertentie staart. Blijf je keer op keer hangen bij dezelfde soort advertenties? Dan onthouden ze dat.
En het wordt nog gekker: je kunt zelfs getarget worden zonder ooit een bericht te hebben bekeken. Misschien ben je stiekem voorbij McDonald's gelopen, denkend: “Ik ben sterk, ik haal die kipnuggets niet.” Maar McDonald's heeft al advertenties klaar staan, door middel van geotargeting, om je toch te verleiden voor een milkshake. Toch maar even teruglopen dan. Ze kennen je beter dan je eigen moeder!
Meta, TikTok en Google zijn hier de grote bazen in. Ze bouwen gigantische targeting groepen waardoor je in doelgroepen van allerlei verschillende merken valt. Maar niet één doelgroep—je kunt in tientallen groepen vallen, afhankelijk van je online gedrag. Zoek je vaak naar voetbalschoenen, kijk je dagelijks naar voetbalvideo’s én ben je elke zondagmiddag te vinden op het voetbalveld? Dan ben jij het gouden doelwit voor merken die sportkleding verkopen.
Wat is retargeting?
Het is een marketingtruc waarbij bedrijven proberen om klanten die bijna tot een aankoop waren gekomen, maar op het laatste moment toch besloten om hun winkelwagentje leeg te kieperen of te laten staan, omdat die verzendkosten van 5 euro nét te veel zijn, alsnog over de streep te trekken. Yes, ik weet zeker dat ook jij je hier schuldig aan hebt gemaakt, ik ook.
Maar het hoeft echt niet altijd zo intensief te zijn. Je kan ook maar kort interesse in ze hebben getoond. Dat hoeft dus niet per sé te zijn door hun website te bezoeken, maar dat kan ook zijn door een video van ze te bekijken op Youtube, een advertentie te liken, op een advertentie te klikken, of een reactie achter te laten op hun social media. Kortom, als je ooit online iets hebt gedaan, kun je er vergif op innemen dat ze je blijven achtervolgen met hun retargeting campagnes! In principe kun je een retargeting campagne inzetten op iedere online actie die iemand doet.
Retargeting en remarketing, ze klinken bijna hetzelfde, maar zijn toch net even anders. Bij remarketing gaat het om klanten die al een keer iets hebben gekocht, waaraan je graag nog meer wil verkopen. “Bij die broek die je laatst hebt gekocht zou dit shirt echt amaaaazing staan”. Bij retargeting gaat het om mensen die op een of andere manier dus een keer eerder online in aanraking zijn geweest met je merk of bedrijf. Je wil potentiële klanten door de verschillende fasen van hun pad richting een aankoop volgen en ze telkens weer een klein zetje geven.
Waarom retargeting?
Nou, waarom? Als dat nog niet duidelijk was, dan zal ik het je hier even kort uitleggen. Kortom, een retargeting funnel helpt bedrijven om potentiële klanten opnieuw te betrekken en hen door de verschillende fasen van de klantreis te leiden. Het doel? Een hoger conversiepercentage. En dat is niet alles. Het zorgt er ook voor dat je marketinggeld niet de verkeerde kant op stroomt. De mensen op wie jij nu je advertenties richt zijn namelijk al in aanraking gekomen met je merk, hebben interesse getoond in je merk of in soortgelijke producten, waardoor de kans veel groter is dat zij ook daadwerkelijk iets willen kopen. Het is namelijk veel relevanter.
Bovendien betekent relevantere content dat je minder snel irritatie opwekt. Niemand houdt van die vervelende advertenties die niets met je leven te maken hebben. Maar als je ineens een aanbieding ziet voor iets wat je echt nodig hebt, voel je je misschien zelfs een beetje dankbaar. Want ja, een aanbieding van een Dyson Airwrap voor een hele goede prijs, dat voelt wel als cadeautje.
Soms worden kortingen of zelfs ‘godfather offers’ alleen via retargeting aangeboden. Een product dat jij hebt bekeken, was in de webshop misschien niet in de aanbieding, maar de retargeting advertentie van diezelfde webshop geeft je nu een kortingscode. De reden hiervoor? Je hebt interesse gehad, maar niks gekocht. Komt dat door de prijs? Dan proberen ze die variabele weg te nemen en je te verleiden om tóch een aankoop te doen, ook al leveren ze daar een paar procent van hun winstmarge op in. Het is tenslotte beter om een iets kleinere winst te pakken dan helemaal geen winst.
Even wat cijfers om je te overtuigen: retargeting geeft je websiteverkeer een boost van maar liefst 700%! Je merkbekendheid stijgt met 500%, En de kans dat je websiteverkeer daadwerkelijk omzet in klanten stijgt met 70%! Dat zijn cijfers die je waarschijnlijk liever in je portemonnee ziet dan in een rekensommetje.
Wat hebben wij als consument hier nou aan?
Waar wil ik nu met dit hele artikel naartoe? Dit hele targeting- en retargeting-gebeuren kun je in je eigen voordeel gebruiken. Stel je voor dat je echt een nieuwe tv wilt—de grootste, mooiste en met de beste aanbieding. Zou het niet fantastisch zijn als je de komende week advertenties krijgt te zien die precies dat bieden?
Hier komt je targeting-hack: laat jezelf opnemen in de doelgroep die voor jou relevant is. Bezoek websites voor tv’s, kijk uitgebreid naar aanbiedingen en geef die advertenties misschien zelfs een ‘like’. Voilà, je komt in de targeting doelgroep voor tv’s en je social media feeds stromen vol met de beste deals en (vaak tijdelijke) kortingen. Meestal ontdek je hierdoor ook nieuwe aanbieders en merken die je nog niet kende. Ideaal! Nu kun je alle aanbiedingen met een kritische blik vergelijken en het beste koopje scoren.
Uiteindelijk wil niemand advertenties zien die niets met je leven te maken hebben. Dus waarom niet gewoon profiteren van die slimme algoritmes en je aankoopbeslissingen een beetje makkelijker maken? Door simpelweg te klikken, te kijken en te liken, kun je jezelf in de targeting doelgroepen krijgen die jou precies de aanbiedingen geven waar je op zit te wachten.
Nog één extra tip: zorg ervoor dat de platformen jouw gebruik mogen tracken en dat je cookies accepteert voor een betere werking.