Deze update betekent het einde van Lorem Ipsum!

Figma komt met een update, wat zomaar eens het einde van Lorem Ipsum kan betekenen? Hoe dat zit, zoeken we voor je uit.
De laatste jaren neemt AI een steeds prominentere rol in onze wereld. Met de handigheid van de persoon die gebruik maakt van het AI model en de steeds betere kennis van het AI model, wordt de output ook steeds beter en steeds minder van het echt te onderscheiden. Steeds meer programma’s krijgen hun eigen AI-gedeelte. Dit keer hebben we goed nieuws voor de designers onder ons. Figma komt met een gloednieuwe AI-gestuurde tool die jou helpt alles uit jouw designproces te halen!

Voor de niet designers, wat is Figma?

Figma is een cloud-gebaseerde ontwerp- en prototypingtool die voornamelijk wordt gebruikt voor het ontwerpen van gebruikersinterfaces (UI) en gebruikerservaringen (UX). Het biedt real-time samenwerking, waardoor meerdere ontwerpers tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken, vergelijkbaar met hoe Google Docs werkt voor tekstdocumenten. Figma combineert vector graphics met een intuïtieve interface, biedt uitgebreide ontwerp- en prototypingmogelijkheden, en heeft ingebouwde versiebeheer- en feedbackfuncties, wat het een populaire keuze maakt voor teams die werken aan digitale producten zoals websites.

AI helpt met zoeken en vinden

Met de update die Figma op dit moment aan het uitrollen is introduceren zij Visual Search en AI-verbeterde Asset Search. Met Visual Search kun je designs vinden en hergebruiken door enkel een afbeelding te uploaden, het selecteren van een gebied op je canvas of geven van een tekstueel prompt. Dan gaat Figma voor je op zoek tussen alle designs in de bestanden waar jij toegang tot hebt. Scheelt aardig wat tijd dus. De meest relevante frames kun je na het zoeken door Figma direct toevoegen in jouw werkbestand. En zij geven hierbij aan dat dit in de toekomst verbreed wordt tot hun community files en je makkelijker ideeën vindt en kunt ontdekken van de community.

Zo hebben ze ook een verbeterde versie van het Asset Search aangekondigd. Figma zal nu gebruik maken van AI om de betekenis en context achter jouw zoekopdrachten te begrijpen. Dit is zo ontworpen om de meest relevante componenten en onderdelen terug te geven. Zelfs als dit brede zoekwoorden zijn, zoals “primaire knop” kan “btn_large” triggeren. Zo doen zij hun zetje om het ontwerpproces te verbeteren en versnellen.

Is dat dan het einde van Lorem Ipsum??

Maar zo gaat AI ook verder binnen Figma, ze introduceren namelijk ook een set van tools om gebruikelijke ontwerptaken te versnellen en vereenvoudigen. Zodat jij als designer een stuk efficiënter aan de slag kunt. Zo kun je bekende tekstaanpassingen doen zoals vertalen, inkorten en herschrijven van teksten met één druk op de knop.

Iedereen weet dat lorem ipsum en andere plaatsaanduidingen een vast onderdeel zijn voor veel designers. Maar Figma maakt het met deze update mogelijk om jouw mockup realistischer te maken door AI gegenereerde teksten en afbeeldingen snel toe te voegen.

Zo worden prototypes steeds realistischer

Want daar blijft ’t ook niet bij. Figma wil met de uitbreiding van AI een steeds realistischere prototyping toegankelijker maken voor jou als designer. Zo voegen zij de AI-knop “make prototype” toe, zodat jij snel statische ontwerpen kunt omzetten naar interactieve prototypes. Zodat jij eenvoudiger ideeën kunt testen en goedkeuring kunt krijgen van jouw opdrachtgevers.

En kan de AI in Figma met een tekstuele uitleg (prompt) een UI-layout met componenten genereren. Dus om het eens simpel te verwoorden: Jij geeft een zin met uitleg, computer geeft een eerste voorzet. Precies hoe jij het verwacht van een AI toch? ;) 

Laatste dingen? Of niet interessant?

Yep, de update heeft nog een aantal punten die worden aangehaald. Maar die zijn voor jou helemaal niet interessant joh! Deze draaien om privacy, hoe ze het model trainen en wat de regels zijn rondom de community-bestanden. Er wordt ook nog wat gezegd over de samenwerking van designer en developer, maar dat is misschien iets om later te behandelen. Wat eventueel voor jou wél interessant kan zijn, zijn de toekomstplannen. Figma zegt zich in te zetten op verbetering van de AI en deze beter in te passen op specifieke werkwijzen van designers en productteams, dus dat belooft een interessant vervolg.

Ps. toch geïnteresseerd in de laatste dingen van de update? Je kunt ze eventueel hier vinden.

Onze conclusie

Wat gaat er nu gebeuren? Figma breidt zich uit met een AI. Een AI die jouw werk als designer grootser, mooier en voornamelijk beter én efficiënter kan maken. Wij stelden onszelf de vraag of dit nu het einde van Lorem Ipsum betekent. Zo hebben we ons verdiept in wat de update met zich meebracht en kwamen eigenlijk vrij snel tot een antwoord. Het zou namelijk gekkenwerk zijn om Lorem Ipsum nog een kans te geven, wanneer de AI een goede tekst kan schrijven waarmee jouw prototype veel meer leven krijgt. Enige nuance die je hierin MOET geven, de opdrachtgever, klant of stakeholder moet wel duidelijk gemaakt worden dat dit fictieve teksten zijn en slechts fungeren als placeholder. Al met al, goede update dus. :)