Dit is waarom jij 10% korting krijgt wanneer jij je inschrijft voor de nieuwsbrief!

Voordat je enthousiast wordt, wij gebruiken deze kortingsmethode helaas niet. We gaan het dit keer juist hebben over andere bedrijven, met name webshops. Bijna elke webshop, dienstverlener of retailer geeft jou een (soms fors) percentage korting wanneer jij je inschrijft voor hun nieuwsbrief. Met andere woorden: je ruilt jouw gegevens voor extra korting. Waarom gebeurt dit zo vaak en waarom zit deze korting vast aan het achterlaten van een e-mailadres? 

Om te starten neem ik je een aantal maanden mee terug in de tijd. Ik las in het AD een artikel over dat elektrisch rijden opeens minder populair werd. Dat bleek uit het onderzoek van de ANWB. De reden was: veel te duur en veel te veel gedoe. Het gemiddelde aankoopbedrag ligt namelijk bijna 14 duizend euro hoger dan de koper wil uitgeven aan een auto en vervolgens krijgt de koper ook nog te maken met een hoop extra ‘gehannes’ met kabels en oplaadpunten. De eerste vraag die ik mezelf stelde was: “Is dit dan het kantelpunt?” Elektrisch rijden, wat in de markt wordt gezet als gezonder, duurzamer, beter en de toekomst, wordt nu overschaduwd door ‘te duur en te veel moeite’. 

Mijn interesse werd dus gewekt over het bereiken van zo’n kantelpunt in de markt, zowel de markt voor een product als voor een dienst. Mensen verwachten blijkbaar dat er een bepaalde hoeveelheid voordelen zit aan een handeling of actie. Ik zal nu alvast verklappen wat de meest voorkomende ‘ruildienst’ is: geef er korting voor terug als je iets van de consument wil hebben. 

Korting is door de jaren heen een van dé belangrijkste trekpleisters voor leads, conversies en sales. En het is natuurlijk een slimme zet, want de verkoper levert maar een klein percentage van de winstmarge in en de kans dat jij bent overgehaald om het product te kopen is plotseling veel groter. Besluit je toch om niks te kopen? Geen probleem, want dan kost het de ondernemer niets en je hebt in ieder geval jouw gegevens gedeeld. Gegevens waarmee zij jou dag en nacht kunnen bereiken met nieuwsbrieven, notificaties en andere marketingacties. Zo blijf je (langer) twijfelen om tot een aankoop over te gaan en het merk wordt continu herhaald waardoor jij het niet snel meer zult vergeten. 

Bovendien ben jij vanaf nu ook te bereiken om je over te halen om extra producten/diensten af te nemen. Het is een simpel rekensommetje: hoe meer jij afneemt, hoe meer jij als klant waard wordt voor het bedrijf. Zie het als die vaste klant in de kroeg, die een voorkeursbehandeling krijgt waardoor diegene zich gewaardeerd voelt; het eerste drankje is altijd gratis, maar vervolgens worden er 10 gekocht die het ‘verlies’ van dat eerste drankje dubbel en dwars goedmaken. 

Net als bij het elektrisch rijden, word jij dus lekker gemaakt met een of meer voordelen wanneer jij je inschrijft voor de nieuwsbrief. Sterker nog, de verkoper heeft er extra voordeel bij, omdat de meeste mensen zich nooit meer uitschrijven voor deze nieuwsbrieven. Er is dus voor eeuwig en altijd een weg tot jouw top of mind. Wederom erg slim. 

Advertentiedoelgroepen

Is het je wel eens opgevallen dat wanneer jij jouw e-mailadres hebt achtergelaten, je vervolgens ook op sociale media en andere websites dat specifieke merk ziet in advertenties? Jij denkt en zegt vervolgens tegen je vrienden dat dat zo bijzonder is, je het gevoel hebt dat je wordt afgeluisterd en that Big Brother is always watching you. Maar wat wij als marketeers natuurlijk weten, is dat jij waarschijnlijk hetzelfde e-mailadres gebruikt voor bijvoorbeeld social media of je Google-account. Er rest ons maar één ding: jouw e-mailadres en data synchroniseren om te gebruiken voor retargeting. 

Meta

Een heel ander voorbeeld, maar wel een waar de laatste tijd ontzettend veel opspraak over heerst. Meta houdt haar diensten, Facebook en Instagram, gratis voor gebruik. Tenminste, als je zelf toestaat dat jouw gegevens en data gebruikt mogen worden. Wil je dit niet? Dan betaal je zo’n €12,00 per maand. Met andere woorden: je geld of je leven. 

Iedereen weet dat dit het geval is en iedereen roept heel hard hoe erg ze het vinden. Maar uiteindelijk gebruikt bijna iedereen toch gewoon de “gratis” diensten van Meta… In volledig vrijwillige ruil voor hun gegevens en data. We vinden het dus prima dat onze gegevens worden gedeeld met mensen, bedrijven en organisaties die we niet kennen, zolang we maar kunnen genieten van de voordelen. 

Kantelpunt

Maar waar ligt het kantelpunt in het geval van de nieuwsbriefkorting? Dat vond ik een hele goede vraagDit verschilt (net als bij de elektrische auto’s) natuurlijk per persoon. Het kan zo zijn dat de één het nog prima vindt om naam, achternaam, geboortedatum en e-mailadres achter te laten voor 10% korting. Terwijl de ander alleen bereid is om een e-mailadres achter te laten voor dezelfde korting. Persoonlijk zou ik niet snel een aankoop doen, wanneer ik twijfel, voor 5 of 10% korting. Tegelijkertijd lever ik met het grootste gemak een hoop van mijn gegevens in als ik korting kan krijgen op iets wat ik wél ga kopen. Het is dus een hele ingewikkelde nuance, waar je je richt op een bepaalde vraag naar het product of de dienst en inspeelt op de gevoeligheid voor korting. 

Conclusie

Mensen zijn minder geïnteresseerd in elektrisch rijden, wat volgens het AD en de ANWB te maken heeft met de nadelen die zwaarder wegen dan de voordelen. Tijdens een gezonde discussie hierover, kwamen we erachter dat de drempel om iemand over te halen vooral laag moet lijken in plaats van het daadwerkelijk te zijn. 

Bedrijven leveren graag een beetje winstmarge in om ervoor te zorgen dat jij iets van ze koopt, want we moeten niet vergeten dat je pas daadwerkelijk iets krijgt wanneer je eerst zelf iets koopt. Ondertussen hebben ze wel jouw data en kunnen zij jou onbeperkt blijven bereiken, net zo lang totdat je iets van ze koopt, ook als dat pas jaren later is. Of tot jij aangeeft niets meer te willen ontvangen, maar zeg nu eerlijk: hoe vaak doe jij dat? 

Deze strategie heeft natuurlijk ook een kantelpuntWanneer de voordelen voor een consument niet meer waardevol genoeg zijn (zoals bij elektrisch rijden) of wanneer zij het irritant vinden, is het kantelpunt bereikt. Maar al met al kost het de verkoper vrijwel niets dus deze relatief eenvoudige manier van gegevenszameling is vrijwel altijd rendabel over een langere termijn. Daarom maak ik zelf ook graag gebruik van mijn kans: Ben jij al geabonneerd op onze nieuwsbrief? We delen hier regelmatig updates in marketing, ons bedrijf en ons dienstenpakket. In ruil hiervoor hebben we geen mooie korting, maar als we iets voor je kunnen betekenen, maken we graag een mooie prijs voor je ;).  

Groetjes van men,

Jesper