Growth charts, dé grafieken voor marketeers

Elk jaar of zelfs kwartaal zie je ze weer overal voorbijkomen: social media growth charts. Met veel trots laten de grote spelers op het gebied van social media maar al te graag zien hoeveel nieuwe gebruikers ze hebben vergaard in de voorgaande periode. Dat levert indrukwekkende cijfers en gave grafieken op. Bedrijven en marketeers worden hier al snel opgewonden van en het triggert meestal ook de neiging om ‘er iets mee te doen’.

Natuurlijk wil je met de trend mee. Als je elk jaar of kwartaal naar de growth charts kijkt, schrik je er af en toe zelfs van als je ziet hoe explosief deze platformen kunnen groeien. Miljoenen nieuwe gebruikers per maand! Déze trein moet je hebben om relevant te blijven bij je huidige klanten én om potentiële nieuwe klanten te bereiken!

Of is het slechts een “hypetrain”?

En wat betekent die exponentiële groei van gebruikers nu eigenlijk echt? Kunnen we niet beter kijken naar de afname van actieve gebruikers in plaats van nieuwe accountregistraties?

Zijn die ‘nieuwe’ gebruikers ook nieuw voor jou? Of zijn ze alleen nieuw voor het desbetreffende platform?

Die miljoenen nieuwe gebruikers op BeReal, zitten die ook niet al jaren op Instagram waar het voor jou als bedrijf veel eenvoudiger is om een boodschap over te brengen? Zijn die paar miljoen nieuwe gebruikers op Clubhouse van grotere waarde dan de honderden miljoenen die al dagelijks op Facebook zitten? Zijn de vooral (erg) jonge TikTokkers wel jouw doelgroep?

Het zijn zomaar wat vragen. Maar wat ons betreft wel essentieel bij het interpreteren van de volgende growth chart die je tegenkomt. Aan het eind van het liedje moet je jezelf dus afvragen: wat betekenen deze cijfers als ik ze uitdruk in een waarde die past bij mijn bedrijf?

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews