Een goede, aansluitende SEO-strategie belangrijker dan ooit met Google SGE...
Al een hele tijd gaan de geruchten in de rondte, komen aankondigingen na aankondigingen en komen er vooral veel verwachtingen voorbij in zowel positieve als negatieve zin. Zoals je in de titel hebt meegekregen, draait dit artikel om Google SGE (Search Generative Experience). Wij zoeken uit wat deze nieuwe koers inhoudt, wat het ons gaat brengen en voornamelijk hoe dit belangrijk is voor jouw SEO. Zijn onze verwachtingen positief?
Wat is Google SGE?
First things first, wat houdt Google SGE in? Google SGE is, zoals we in de inleiding al aangaven, een afkorting voor Google Search Generative Experience. Wanneer je deze naam opbreekt in stukken wordt er al aardig gehint naar de inhoud van de ‘update’. Search en Generative geven namelijk het vermoeden dat dit draait om de ontwikkelingen rond Artificial Intelligence (AI).
Dat vermoeden is juist. Google is zich de laatste jaren aan het ontwikkelen op het gebied van gebruikerservaring en daarin kan AI een grote rol gaan spelen. Met de opkomst van het welbekende ChatGPT, kon Google natuurlijk niet achterblijven. De eerste geruchten kwamen op met de ontwikkeling van Google’s eigen AI-bot Bard, wat later zou veranderen in Gemini. Inmiddels wordt er ook actief getest met Google SGE, een vorm van zoeken waarin Gemini een gegenereerd antwoord geeft op jouw zoekopdracht.
Hoe gaat dit in zijn werking?
De huidige manier van zoeken is opgedeeld in stukken en richt zich nu nog voornamelijk op de keywords die je intypt in de zoekbalk. Google stuurt ons met Google SGE naar een manier van zoeken waar we complete vragen gaan stellen aan de zoekmachine om hiermee (zoek)tijd te besparen en nog belangrijker, het beste antwoord te krijgen op jouw vraag.
Op dit moment zitten we nog volop in de testfase van SGE, die vooralsnog alleen in Amerika of via een bèta test te zien is. Maar in feite is het gewoon een vervolg op de ‘featured snippets’ of misschien ook wel stukje op de ‘knowledge graphs’, zoals we ze in de huidige versie van Google kennen. Je zoekt wat op en je krijgt al een antwoord in de resultatenpagina (ook wel SERP genoemd, dat staat voor Search Engine Result Page) voordat je op een link hebt geklikt. Met SGE wordt dit ontwikkeld naar directe antwoorden op complexere vragen in een ‘AI-powered snapshot’. En bovendien, naast directe antwoorden, kun je binnen SGE ook nog eens doorvragen op deze gegenereerde antwoorden. Daardoor hoeft de gebruiker geen nieuwe zoekopdracht te starten.
Wat zijn de gevolgen voor jouw SEO?
De grote vragen bij deze ontwikkeling luiden nu: Hoe gaat dit eruit zien? Wat gaat er veranderen? Wat krijgt de prioriteit?
Met SGE zet Google eropin dat gebruikers meer tijd op de pagina’s met zoekresultaten zullen gaan doorbrengen. De gebruiker wil namelijk het juiste volledige antwoord. Maar wat houdt dit dan in voor jouw SEO?
Er zijn verschillende belletjes die bij ons gaan rinkelen. De vastgeroeste ‘trucs’ van SEO marketeers gaan niet meer werken zoals we verwachtten en gebruikersvriendelijkheid / algehele goede content gaan key zijn!
Google gaat met de AI op zoek naar de beste content die antwoord geeft op de vraag die gesteld wordt door de gebruiker. Dit betekent in onze ogen dat jouw SEO mogelijk belangrijker wordt dan ooit! Of eigenlijk: de kwaliteit van jouw content wordt belangrijker dan ooit. Google gaat meer dan ooit kijken naar verschillende factoren in jouw content, die zij vervolgens gebruiken in het AI-gegenereerde antwoord om ervoor te zorgen dat gebruikers de beste antwoorden krijgen. Of nog beter gezegd: dat gebruikers de beste ‘experience’ krijgen bij Google zelf, in plaats van op individuele websites.
Voor nu is het nog de vraag hoe Google de informatie van de websites in de AI-powered snapshots gaat verwerken. We hopen er namelijk op dat we nog altijd wel als URL-link óf als een soort ‘blog snippet’ worden toegevoegd als informatieverstrekkers.
Wat doet dit met het websiteverkeer?
We denken echter wel dat dit van grote invloed gaat zijn op het websiteverkeer van vrijwel alle websites... En daar zit in onze ogen zowel een positieve als ‘negatieve’ kant aan. Laten we starten met de ‘negatieve’ kant, want dan kunnen we direct aangeven waarom dit eigenlijk helemaal niet zo heel erg is (als je jouw content goed insteekt). Je gaat met deze update hoogstwaarschijnlijk minder verkeer genereren naar jouw website (aaaahww), MAAR het verkeer dat toch op jouw website komt gaat naar verwachting wel veel waardevoller zijn.
We horen je denken: “Maar hoezo dan?”. Simpel, gebruikers hebben hun antwoorden al in de zoekmachine en worden door Google gepusht om hierin door te vragen. Dus wanneer zij uiteindelijk op jouw website terechtkomen, is dit een getuigschrift van oprechte interesse in jou en je organisatie, diensten of producten.
Al met al lijkt het een boeiende verandering te worden. En meerderen op ons kantoor staan te popelen op het moment dat deze update wereldwijd wordt uitgerold. Wel blijven we natuurlijk voor die tijd nog hangen met een aantal vragen en veel hopen op (gewenste) onderdelen van de update. Wat betekent dit namelijk voor het SEA landschap binnen Google?
De tijd zal het ons leren en je hoort weer van ons wanneer het zover is! ????