Het verschil tussen full color en PMS in het kort
Regelmatig krijgen we de vraag wat het verschil is tussen full color en PMS. Afhankelijk van het einddoel, raden wij namelijk aan om voor full color of PMS te kiezen. Voor ons heel logisch, maar voor anderen (die juist bij ons aankloppen, omdat ze er zelf te weinig of niks van [willen] weten) klinkt het als een taal die ze niet kennen. In deze blog leggen we in het kort uit wat het verschil is en waarom we kiezen voor een bepaalde techniek, bij specifieke doeleinden.
Wat is full color?
Een full color bedrukking is opgebouwd uit CMYK, dat bestaat uit Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Met deze vier basiskleuren kan bijna iedere andere kleur gecreëerd worden. Digitaal printen wordt bijna altijd in full color gedaan, omdat je hiermee het beste kleurresultaat zult bereiken.
Het komt tegenwoordig bijna niet meer voor, maar CMYK wordt ook wel 4-kleurendruk genoemd.
Wat is PMS (Pantone Matching System)?
‘Pantone Matching System’ zegt eigenlijk al genoeg: door kleuren overeen te laten komen, kun je exact dezelfde kleur uitkiezen. Elke kleur heeft namelijk een uniek nummer en in tegenstelling tot full color is de kleur vooraf al gemengd. Je krijgt dus exact dezelfde kleur als die je ‘uitkiest’.
Vraag je jezelf af wat het woord Pantone betekent? Dat is de naam van het bedrijf dat deze kleurcodering heeft bepaald en gepubliceerd.
Wanneer kies je voor full color en wanneer voor PMS?
Het grote verschil tussen full color en PMS is de toepassing. PMS wordt vaak gebruikt voor drukwerk waar weinig verschillende kleuren in voorkomen, zoals logo’s of briefpapier. Het resultaat is overal hetzelfde, daarom is het uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het drukken van huisstijldragers. Let wel op: kies nooit een PMS-kleur op een computer, telefoon of televisiescherm, maar gebruik altijd een PMS-waaier. Hierdoor is de kans op afwijkende kleuren minimaal. Elk scherm geeft kleuren namelijk anders weer!
Wanneer er veel kleuren voorkomen zoals bij fotomateriaal, magazines, flyers etc. is full color beter geschikt. Waar een kleur voor het menselijk oog een overloop heeft van bijvoorbeeld licht naar donker of rood naar geel, wordt elke pixel als één kleur gezien door computers en printers. Je zou in dit geval de kleur van elk puntje (dat vaak nog kleiner dan een millimeter is) los moeten bepalen. Het nadeel van full color: de kleuren kúnnen afwijken doordat de kleuren gemengd worden tijdens het drukken. Elke printer doet dit tijdens een eigen proces waardoor uiteindelijke kleuren kunnen verschillen per printer.
Wat is de beste keuze?
Luisteren naar de experts, dat is de beste keuze. Zij hebben hier namelijk veel meer kennis en ervaring mee dan jij zelf en je kunt dus van ze aannemen dat zij de beste keuze maken voor jouw toepassing.
Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!
Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!