Nieuw bij Google Ads: Performance Max campagnes
Google Ads heeft recent een nieuw campagnetype geïntroduceerd: Performance Max. Vrij vertaald een ‘maximale prestatiecampagne’. Zelf zijn ze erg positief over deze gloednieuwe strategie, maar hoe maximaal presteert het nieuwe campagnetype van Google nou echt?
Wat is een Performance Max campagne?
De reden dat Google er zelf zo trots op is, komt door het feit dat je met één campagne op alle Google-kanalen tegelijk kunt adverteren. Het is een techniek die alle advertentiemogelijkheden samenvoegt en ook nog eens gericht is op de toekomst. Google beweert het je namelijk zo eenvoudig mogelijk te willen maken om te adverteren. (Of om geld aan ze uit te geven?)
Bij een Performance Max campagne wordt er verschillende input gevraagd die we al kennen van de oudere campagnetypes. Afbeeldingen, video’s, kopteksten, beschrijvingen, logo’s en call-to-actions. Deze worden automatisch gecombineerd en responsive gemaakt voor de 6 verschillende kanalen die Google aanbiedt om te adverteren: Google Zoeken, Display, Video, Gmail, Maps en het relatief nieuwe Google Discovery. Handig, want zo hoef je maar één campagne te maken in plaats van 5 verschillende. Ook hoef je hierdoor maar één budget op te geven dat automatisch verdeeld wordt zodat het optimaal benut kan worden.
Wat zijn de voor- en nadelen van een Performance Max campagne?
De voordelen zijn duidelijk:
- Je hoeft maar één campagne aan te maken om op alle Google-kanalen tegelijk te adverteren.
- Je hoeft maar één keer na te denken over het budget dat je wil besteden.
- Je hebt automatisch een cross-platform campagne.
- Google doet bijna al het werk voor je.
Mooi, want dat scheelt je een hoop tijd en moeite! Maar wat zijn de nadelen? Want het klinkt nu nog te mooi om waar te zijn. En dat is ook zo.
- Je hebt nog maar weinig inzicht door ontbrekende statistieken; veel specifieke statistieken zijn nog niet inzichtelijk waardoor het moeilijk is om te bepalen waarom en waar een campagne goed of slecht heeft gepresteerd.
- Je krijgt enkel de mogelijkheid om een brede doelgroep te in te stellen voor nieuwe/potentiële klanten; je kunt bijvoorbeeld alleen brede zoekwoorden of termen opgeven en geen exacte. Daardoor target je ook personen die waarschijnlijk te ver afwijken van je ideale klant.
- Je moet goed nadenken over de input die je geeft. Omdat Google zelf combinaties maakt op verschillende kanalen, moet alles bij elkaar passen. Op wat voor manier dan ook. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat er vreemde combinaties te zien zijn als je hier niet goed over nagedacht hebt.
We zijn verplicht om te benadrukken dat het Performance Max campagnetype nog in de kinderschoenen staat. Er zal ongetwijfeld nog erg veel verbeterd worden. Het biedt veel interessante mogelijkheden, zeker voor de toekomst. En we mogen niet vergeten dat automatiseren en het machine learning model van Google de toekomst zullen overnemen. De afgelopen jaren hebben we hier al veel kleinere en grotere veranderingen in gezien en de cross-platform techniek die met dit campagnetype is geïntroduceerd zal ongetwijfeld één van de grotere zijn die op het moment plaatsvindt.
Onze ervaring met Performance Max campagnes
We waren te nieuwsgierig om het af te wachten en zijn zelf meteen gaan experimenteren toen we de kans kregen. Helaas kregen wij niet de resultaten die we gehoopt hadden. Ze vielen zelfs erg tegen. Op dit moment ontbreken er nog veel inzichten aan dit campagnetype waardoor het voor ons nog niet helemaal duidelijk is waarom er zo weinig conversies uit voortkwamen. De conversies waren extreem laag terwijl de vertoningen en kliks juist aan de hoge kant waren. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de brede doelgroep. Precies waar we eigenlijk al bang voor waren.
We hebben het nog niet getest, maar voor een retargeting zien we wel mooie kansen. Een specifiekere doelgroep dan bij retargeting kun je niet krijgen. En deze optie heeft Google er gelukkig ingehouden. Met één campagne kun je jouw appgebruikers of paginabezoekers opnieuw advertenties laten zien op álle Google-kanalen. Daarvoor lijkt het dus uiterst geschikt.
Dat het budget volledig op ging bij de Performance Max campagnes, was voor ons geen verrassing. Doordat we Google zelf zo vrij laten in het adverteren met onze input, weten ze ongetwijfeld manieren te vinden om het budget zo te verdelen dat alles uitgegeven wordt. Zo heeft er toch nog iemand van geprofiteerd, zullen we maar zeggen. ;-)
Voor ons reden genoeg om voorlopig nog even te wachten met de Performance Max campagnes, tenzij het gaat om retargeting. We wachten de ontwikkelingen nog een tijdje af, maar verwachten dat dit in een later stadium flink verbeterd wordt. We durven zelfs te gokken dat dit campagnetype over enkele jaren het meest gebruikt zal worden. Puur door de eenvoud en het cross-platformprincipe dat het met zich meebrengt.
Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!
Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!