Google Analytics stopt met Universal Analytics

Onlangs heeft Google bekend gemaakt per 1 juli 2023 te stoppen met Universal Analytics (UA) binnen hun dienst Google Analytics. Met Google Analytics wordt data verzameld en bijgehouden van onder andere websitegebruik. Dit betekent dat er vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer verzameld worden. Ook melden zij hierbij dat alle oude gegevens (zeer waarschijnlijk) op 1 januari 2024 verwijderd worden en niet meer toegankelijk zijn. Ook niet met terugwerkende kracht.

Google Analytics 4 (GA4)

Naast Universal Analytics heeft Google een tijd geleden GA4 geïntroduceerd. Dit is een nieuw datamodel dat in de basis dezelfde functie heeft als UA, namelijk het verzamelen van datagegevens. GA4 stond nog in de kinderschoenen en kende daardoor veel bugs, waaronder dat sommige functionaliteiten nog niet eens beschikbaar waren. Inmiddels heeft Google dit nieuwe datamodel doorontwikkeld en is de verwachting dat dit komend jaar in een stroomversnelling zal raken, aangezien UA niet verder ontwikkeld wordt.

GA4 configuratie

Indien jouw website bij Guyiday ontwikkeld is, zorgen wij gratis voor jouw nieuwe GA4 basisconfiguratie. Ook wanneer wij niet jouw volledige website, maar wel jouw Google Analytics (met de juiste rechten) beheren, zullen wij zorgen voor een gratis basisconfiguratie. Op het moment dat wij niet de juiste rechten hebben, nemen we zelf contact met je op om te zorgen dat je alsnog goed voorbereid bent.

Overige Google diensten

Veel diensten die Google aanbiedt, zijn gekoppeld met Google Analytics. Als je bij ons gebruik maakt van een of meerdere van onderstaande diensten, betekent dit dat we hier aanpassingen in moeten doorvoeren.

  • Google Ads
  • Google Data Studio
  • Analyses m.b.v. Google Analytics en Google Search Console

We moeten hier onder andere de filters, doelen en conversies opnieuw configureren en koppelen. Dit zorgt voor extra werkzaamheden die per situatie verschillen. Afhankelijk van de diensten en in welke maten wij hiervan afhankelijk zijn om ons werk te kunnen doen, zullen onze werkzaamheden hiervoor doorbelast worden. Hierbij is het belangrijk om te weten dat dit in alle gevallen noodzakelijk is als een van bovenstaande diensten op jouw bedrijf van toepassing is.
Gebruik je deze diensten niet (via Guyiday)? Dan zul je van de hele overstap niks merken.

Wat gebeurt er met mijn oude data?

Helaas is het niet mogelijk om oude data van UA te importeren naar GA4. Google heeft hier bewust voor gekozen en zal hier ongetwijfeld een goede reden voor hebben. Dit betekent dat alle oude data zal verdwijnen vanaf (zeer waarschijnlijk) 1 januari 2024.

Wat als ik oude data wil bewaren?

Het is mogelijk reeds bestaande data te exporteren bij UA. Echter gaat dit per geselecteerde weergave en is het onmogelijk om alle gegevens compleet te exporteren. Google Analytics is immers een online software waarmee duizenden verschillende weergaven gecreëerd kunnen worden, afhankelijk van welke informatie je wil weten/zien.
Wil je bepaalde data graag bewaren? Neem dan contact met ons op. We overleggen graag welke data belangrijk voor je is en wat we hiervan kunnen exporteren voor later gebruik.

Migratie naar GA4

Omdat GA4 in de meeste gevallen nog niet zoveel data heeft (kunnen) verzamelen als UA, is het verstandig om voorlopig nog met UA te blijven werken. Daarentegen is het van groot belang dat we wel alvast alle voorbereidingen in GA4 gaan treffen in de komende maanden. Zo kan GA4 de juiste data verzamelen voordat de volledige migratie plaatsvindt. De migratie waarbij we jouw diensten van UA overzetten naar GA4 zal gedurende het komende jaar plaatsvinden.

Toekomstig gebruik van Google Analytics

Tot 1 juli 2023 zullen wij in Google Analytics zowel UA als GA4 naast elkaar configureren. Voor gekoppelde diensten die je vanaf nu nieuw bij Guyiday afneemt, zoals Google Ads en Google Data Studio, zullen wij enkel nog GA4 gebruiken. Dit om zowel dubbel werk te voorkomen als toekomstgericht te werk te gaan. Ook wanneer wij bij jou de migratie uitvoeren naar GA4 zullen wij UA altijd parallel geconfigureerd laten draaien.

Meer informatie

Hopelijk hebben we je met dit bericht voldoende geïnformeerd over wat ons staat te wachten bij Google Analytics. Mocht je hier toch nog vragen over hebben dan beantwoorden wij deze graag. Je mag ons altijd even bellen of mailen.

Bron: Google

Form-create

Hulp nodig met GA4?