Het ontstaan, de groei en het belang van Facebook
Facebook is vandaag de dag het grootste social media platform ter wereld, met meer dan 2 miljard gebruikers is het na 20 jaar nog altijd een belangrijke latlegger van de online wereld. Hoe is Facebook ontstaan, hoe is het gegroeid naar de plek waar het nu staat en waarom is het zo’n groot deel van ons leven geworden? Wij vertellen het je!
Ontstaan, naamswijziging en groei
Mark Zuckerberg richt in het najaar van 2003 een website op, Facemash, de uiteindelijke voorloper van Facebook. Zuckerberg is op dat moment een student aan Harvard en creëert samen met drie vrienden een spel waarbij foto’s van Harvardstudenten met elkaar werden vergeleken.
Zuckerberg kwam aan deze gegevens door de Harvard systemen te hacken, op deze afgesloten websites vond hij ‘facebooks’ van studenten, waarvan hij uiteindelijk ook de naam van Facebook heeft afgeleid. Voor het hacken van de Harvard systemen en het stelen van de gegevens van de studenten is Zuckerberg nog bijna in de problemen gekomen voordat deze aanklachten werden ingetrokken.
In het begin van 2004 lanceerde hij thefacebook.com. Dit alles startte als een platform waar studenten met elkaar in contact konden komen en elkaar berichtjes konden sturen via hun eigen pagina. Het werd steeds meer een succes en thefacebook.com breidde zich uit over meerdere universiteiten in de VS. In juni van dat jaar registreerde het zich als Facebook en vestigde het zich in California. Na de naamswijziging groeide het bedrijf zo hard dat vanaf 2006 niet alleen studenten zich konden registreren, maar iedereen vanaf 13 jaar met een geldig e-mailadres had toegang tot de site.
En de rest is geschiedenis, wat betreft de groei van de onderneming.
Waarom is het nu zo’n groot deel van ons leven?
Al zeker 20 jaar Facebook dus.. Sommigen van ons zullen de opkomst nog als de dag van gisteren herinneren, andere weten niet anders dan dat Facebook bestaat. Maar hoe is het zo’n groot deel van ons leven geworden? Nou, vanaf dag één blijkt Facebook een succes, The Facebook blijkt een schot in de roos op de universiteitscampus van Harvard, en zoals besproken later ook andere campussen. Iedereen wil zichzelf laten zien en nieuwe vrienden maken op en rondom de campus.
Wat ook meewerkt is de eenvoud van het systeem, je kunt zien hoe anderen eruit zien, wat hun namen en interesses zijn en daarnaast kun je elkaar porren om te laten merken dat je hun profiel hebt gezien.
Facebook startte als platform waar individuen zich met elkaar konden verbinden, waar ze contacten konden leggen en elkaar konden opzoeken. Na verloop van tijd heeft het zich echter ontwikkeld tot een veelzijdig en uitgebreid sociaal mediaplatform dat verder gaat dan persoonlijke connecties. Het platform groeide uit tot een dynamische omgeving waar niet alleen sociale interacties plaatsvinden, maar ook waar bedrijven en adverteerders een steeds prominentere rol kregen.
Wat maakt het voor bedrijven interessant?
Met de grote groep mensen die actief werden op Facebook werd het voor bedrijven interessant om zich ook te verbinden aan het platform. Met inmiddels meer dan 2 miljard gebruikers geldt het nog altijd als het grootste social media platform ter wereld.
Daarnaast is Facebook een eenvoudige tool om met een specifieke doelgroep in contact te komen. Op Facebook kun je namelijk veel makkelijker, veel meer mensen bereiken dan via jouw website. Daarnaast biedt Facebook ook nog eens de mogelijkheid om interactief contact te houden met de bezoekers van jouw bedrijfsprofiel.
Daarnaast vestig je jouw bedrijf als autoriteit en vergroot je jouw online aanwezigheid met Facebook. Door content te plaatsen op Facebook (en andere social media) vergroot je jouw online aanwezigheid en ben je daarmee makkelijker te vinden voor jouw potentiële klant. Ook kun je in deze content jezelf profileren als de autoriteit en daarmee jezelf ook daadwerkelijk vestigen als de autoriteit.
bron afbeelding: Cingant via X.
Effectief beheren van een zakelijke aanwezigheid op Facebook
Het effectief beheren van een zakelijke aanwezigheid op Facebook vereist strategie, consistentie en interactie. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om succesvol aanwezig te zijn op Facebook als bedrijf:
- Maak een professionele pagina: Begin met het maken van een bedrijfspagina die representatief is voor je merk. Gebruik een duidelijk herkenbaar logo als profielfoto en voeg aantrekkelijke coverfoto's toe die de identiteit van je bedrijf weerspiegelen. Zorg ervoor dat alle bedrijfsinformatie, zoals contactgegevens en openingstijden, correct en up-to-date is.
- Contentstrategie: Ontwikkel een consistente contentstrategie die aansluit bij je merkidentiteit en de interesses van je doelgroep. Publiceer regelmatig relevante en boeiende inhoud, zoals artikelen, afbeeldingen, video's en updates over je producten of diensten. Houd de tone-of-voice consistent en pas deze aan bij de gewenste uitstraling van je bedrijf.
- Interactie met het publiek: Reageer snel en oprecht op opmerkingen, vragen en berichten van je volgers. Actieve betrokkenheid bevordert een positieve relatie met je doelgroep en toont aan dat je waarde hecht aan hun feedback. Organiseer ook polls, stel vragen en moedig gebruikers aan om hun ervaringen te delen om de betrokkenheid te vergroten.
- Adverteren op Facebook: Maak gebruik van de advertentiemogelijkheden op Facebook om je bereik te vergroten. Gebruik doelgerichte advertenties om specifieke demografische groepen te bereiken op basis van locatie, interesses en gedrag. Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen, zoals afbeeldingen, video's en carrouseladvertenties, om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.
- Facebook Analytics gebruiken: Maak gebruik van Facebook Analytics om inzicht te krijgen in de prestaties van je pagina en advertenties. Analyseer statistieken zoals betrokkenheid, bereik, en conversies om te begrijpen welke content effectief is en hoe je je strategie kunt verbeteren.
- Evenementen en acties organiseren: Creëer buzz rondom je merk door het organiseren van evenementen, wedstrijden of speciale acties. Hiermee vergroot je niet alleen de betrokkenheid, maar het kan ook nieuwe volgers aantrekken en de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten.
- Samenwerkingen en partnerschappen: Overweeg samenwerkingen met andere bedrijven, influencers of organisaties binnen jouw branche om je bereik te vergroten. Dit kan resulteren in gedeelde content, cross-promotie en een bredere online aanwezigheid
Al met al is facebook uitgegroeid tot een groot platform voor zowel de individu als bedrijven. En het ziet er naar uit dat dit voorlopig nog wel even zo blijft.