Hoe ga je om met oude mailclients?

Outlook, Gmail, Apple Mail, Samsung Mail, Spark, Thunderbird… Er zijn een hoop verschillende e-mailclients op de markt en iedereen maakt er wel gebruik van. Soms één, vaak meerdere. Je moet toch ergens je mails kunnen ontvangen en verzenden. Maar niet elke client of elke versie geeft een prachtig opgemaakte mail net zo weer als dat jij het in gedachte had toen je hem verzond. De grote vraag is dus: bij hoe weinig marktaandeel mag je stoppen met de ondersteuning op een mailclient? Wie bepaalt dit, de expert of de klant?

De voorkeur van Guyiday

Toen ik (Joost) nog een Joostje was (en dit is inderdaad bijna niet denkbaar), heb ik al veel energie gestoken in het beheersen van het vaak onderschatte middel in een goede cross mediale marketingcampagne: e-mailmarketing. Daarmee kan ik inmiddels vertrouwen op decennia(!) aan ervaring in het opmaken, schrijven en versturen van mailcampagnes. Het is voor bekenden van mij dan ook geen geheim dat ik hierbij een sterke voorkeur heb voor het platform van Mailchimp. Maar het zal voor de mensen om mij heen ook geen geheim zijn dat ik een enorme hekel heb aan Outlook. Daarmee bedoel ik eigenlijk: die oude versies van Outlook. Die niet eens een achtergrondafbeelding ondersteunen. Die zelf bepalen hoe een hyperlink eruitziet. Die de nieuwe vorm van inline styling aan de kant schuiven. Blech!

Microsoft stopt met ondersteuning

Ik heb dan ook op tafel staan dansen toen Microsoft in oktober 2020 officieel stopte met het ondersteunen van Office 2010 en zal dit zeker weer doen als in april 2023 de stekker wordt getrokken uit Office 2013. Want als Microsoft het zelf niet meer ondersteunt, hoeven wij dit ook niet, toch?

Kwaliteit of kwantiteit

Laten we even reëel zijn: een mailing kan zó veel beter bij je merk aansluiten als je niet de restricties hebt die het internet meer dan TIEN JAAR GELEDEN had. Als je ziet wat een vette dingen je kunt sturen naar mensen die Gmail of Office 365 gebruiken, dan is het echt schrijnend dat we altijd moeten wachten op het achterlijke kneusje van de klas, dat alleen maar bestaat om dat hij jarenlang standaard werd meegeleverd met iedere Windows-computer. Maar dit roept ook meteen de vraag op: hoe moet de balans zijn tussen beperkingen en marktaandeel? Hoeveel procent van je doelgroep mag een bepaalde mailclient gebruiken voordat je beslist om geen rekening meer te houden met de beperking van deze client?

Ik stel deze vraag vaak aan de klant voor wie ik een mailcampagne maak. Ik toon dan de actuele algemene marketshare-cijfers per mailclient en indien mogelijk ook die van zijn doelgroep bij eerdere campagnes. Recent heb ik hierop nog het antwoord gekregen: "Maar ons bedrijf gebruikt zelf nog Outlook 2010, dus dat zullen er echt wel meer zijn dan je nu schetst…”
Prima Gerda, de statistieken liegen dus. Wij maken braaf jouw mailing en sturen hem terug in de tijd.

Wat vinden jullie?

Voor alle niet-Gerda's die dit lezen: wat vinden jullie? Bij hoe weinig marktaandeel mag je stoppen met de ondersteuning op een client? Wie bepaalt dit, de expert of de klant? En geldt voor verouderde internetbrowsers hetzelfde als voor verouderdere mailclients?

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews