Waarom is een goed logo belangrijk?

Mensen zijn visueel ingesteld, daarom is het belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Een goede manier hiervoor is een uniek logo wat jouw bedrijf onderscheidt van de rest. Om dit goed aan te pakken kan je met een aantal dingen rekening houden.

Een logo is meer dan alleen een plaatje.

Bepaal je merkidentiteit

Stap 1 van een goed logo is om je merkidentiteit te bepalen. Stel hierbij jezelf de volgende vragen:

  • Waarom doe ik dit?
  • Welke waarden zijn belangrijk voor mijn onderneming?
  • Waarin verschil ik van de concurrentie?

Meer informatie omtrent het opbouwen van je merkidentiteit lees je hier.

Kleuren in je logo

De kleur is bepalend voor wat jouw logo uitstraalt. Elke kleur heeft eigen betekenissen en dat is bepalend voor de sfeer die je logo uitstraalt. Het is daarom belangrijk om te weten welke gevoelens bepaalde kleuren oproepen. Hiervoor zijn online tal van kleurencirkels te vinden. Een goede tip is om de kleur te kiezen op basis van het archetype dat jouw onderneming karakteriseert.

Welk lettertype gebruik je voor je logo?

Het kiezen van het juiste lettertype kan erg lastig zijn, maar toch is het belangrijk om hier goed over na te denken. Het logo moet passen bij het bedrijf en het font is de basis hiervan. Omdat er zoveel soorten lettertypes beschikbaar zijn kan het ooit lastig zijn om te kiezen. Daaorm is het goed om eerst een categorie te kiezen: serif, sans-serif, script of decoratief.

  • Serif: met schreef (lijntjes aan tot het einde van de pootjes).
  • Sans-serif: zonder schreef (zonder lijntjes aan het einde van de pootjes).
  • Script: kalligrafie (minder goed leesbaar, maar geeft wel karakter aan je logo).
  • Decoratief: letters met meer persoonlijkheid. Het kan interessant zijn om dit soort letters te gebruiken, omdat deze ervoor zorgen dat het goed leesbaar blijft.

Kies een lettertype wat goed bij je bedrijf past en aansluit bij de boodschap die je wil vertellen. Ga slim met de mogelijkheden om. Je kan bijvoorbeeld ook lettertypen combineren. Zorg er dan wel voor dat het hoofdlettertype de belangrijkste boodschap overbrengt en dat deze fonts niet te veel op elkaar lijken. Wil je meer weten over fonts voor je logo? Lees dan onze blog over het gebruik van verschillende fonts in logo's.

Welke vorm gebruik je voor een logo?

Langwerpig, vierkant, rond of een driehoek. Het kan allemaal, maar wat is nou de beste keuze? Maak voor jezelf een lijstje waarvoor je het logo wilt gebruiken en kijk welke vorm het beste uitkomt voor bepaalde toepassingen. Ook kan je overwegen om een staande en liggende variant te maken. Benieuwd wat op jouw visitekaartje het beste uitkomt? Wij willen hier graag over sparren.

Wel of geen beeldmerk?

Een beeldmerk is gebaseerd op een afbeelding/illustratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beeldmerken van bekende automerken. De logo’s van onder andere Renault, Peugeot, Volkswagen, Mercedes en Audi zijn zo bekend dat iedereen meteen weet over welk merk het gaat. Wanneer je ervoor kiest om een beeldmerk te gebruiken moet je er wel voor zorgen dat je de juiste illustratie kiest die past bij jouw bedrijf.

Als je met al deze punten rekening hebt gehouden, heb je een goed doordacht logo. Een logo is dus meer dan een plaatje. ;-)

Vind je het toch nog lastig om een goed logo te bedenken? Wij helpen je er graag bij!

Klik hier voor hulp

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews