Hoe onze schermtijd bepaalt waar we aanwezig zijn

Wereldwijd zijn we dagelijks gemiddeld 7 uur op onze telefoon aan het scrollen of bezig op een laptop. Wij Nederlanders zitten daarentegen dagelijks zo’n 5,5 uur voor een scherm. Telefoons zijn voor 45% verantwoordelijk voor dit mediagebruik. Bijna 2,5 uur per dag wordt doorgebracht op de smartphone, goed apparaat om jouw advertentie dus op te plaatsen. Daarnaast zijn we gemiddeld zon 1,5 uur bezig met social media en kijken we veel op nieuwspagina’s.

Oké cool, dit weten we inmiddels wel. Én daarnaast; jij bent er van overtuigd dat je minder bezig bent met je telefoon, laptop, tablet of ieder ander scherm wat je in de buurt hebt. Maar ben jij wel minder bezig met deze schermen, of is dat iets wat je jezelf gewoon voorhoudt? Misschien ben jij gewoon één van de groep óf gebruik jij je schermen misschien wel meer! Daarom werken we natuurlijk met gemiddelden, maar wat betekenen deze gemiddelden voor jouw marketing? Dat gaan we uitzoeken.

Zoals we zien zijn heel wat uren bezig met schermen, hieronder vallen dus onze telefoons, laptops, computers, tablets et cetera, et cetera. Hoeveel we precies per dag per leeftijd bezig zijn achter een scherm is niet echt helemaal duidelijk, dus een vergelijking voor specifieke leeftijdtargeting kunnen we niet zeker maken, wel kunnen we stellen dat voornamelijk de groep 16-25 langdurig voor schermen bezig zijn. (Ha, dat wil  je graag weten hè!)

Maar.. Wat doen zij dan allemaal? Waar moet ik met mijn bedrijf aanwezig zijn en mogelijk zelfs adverteren?

Onder de groep twintigers is het dagelijks gebruik van TikTok de laatste jaren ontzettend hard gegroeid, terwijl het gebruik van Facebook en WhatsApp juist is afgenomen. Waar Whatsapp dan niet per se interessant is voor de adverteerder (of ja, de geruchten doen nog altijd anders vermoeden voor de toekomst), zien we dat Instagram de leiding heeft overgenomen van Facebook in dagelijks gebruik. Eerlijk = Eerlijk, dit is ook wel iets wat wij zelf herkennen. Sterker nog, Facebook wordt inmiddels op de hielen gezeten door grote (advertentie)platformen zoals YouTube en Snapchat.

Oké oké, nieuwe platformen dus.. Maar wat betekent dit voor mijn marketing dan? Daarvoor ben ik hier!

Nou, laten we is verder gaan denken dan de traditionele drie platformen (Facebook, Instagram en LinkedIn). We merken allemaal de toename van advertenties op YouTube en op Snapchat, daarnaast met het aantal dagelijkse gebruikers (respectievelijk 50% en 45% van de twintigers) zouden het lucratieve platformen moeten zijn. Daarnaast is zoals benoemd het aantal gebruikers van het platform TikTok ontzettend hard gegroeid, in 2022 heeft het platform met 1,6 miljoen Nederlandse gebruikers een groei ervaren van 197% ten opzichte van 2021. 

Ook komen de nieuwspagina’s hoog in de gebruiks-ranking. En ja, hier kunnen we zeker adverteren. Of bedrijven meer of minder adverteren op nieuwspagina’s blijft een beetje in het midden. Wel weten we dat er voldoende ruimte vrij wordt gemaakt door nieuwswebsites om te adverteren. Én met bijna 70% van de Nederlandse volwassenen als dagelijkse gebruikers is dit natuurlijk een interessante manier van adverteren.

Conclusie

Dat we veel naar onze schermen staren is inmiddels wel duidelijk, maar daar kunnen we als bedrijven natuurlijk gewoon wat positiefs van maken. Met de grote groei gebruikers van verschillende sociale media, is het dus interessant om eens uit te zoeken hoe adverteren daar verloopt voor jou bedrijf. Daarnaast zijn we erachter gekomen dat de nieuwswebsites nog altijd op volle toeren bezocht worden. Dus verleg jouw ambities verder dan de traditionele top 3 sociale media en wie weet zien we jouw bedrijf wel voorbij komen op het AD of TikTok.