Hoe werkt Google Ads?

Als je jezelf een beetje verdiept hebt in Google Ads, zullen deze opmerkingen je bekend voorkomen:

  • Advertentierelevantie.
  • De juiste personen bereiken op de juiste tijd en juiste locatie.
  • Meer conversies voor minder budget.
  • Machine learning (AI).
  • Meer potentiële klanten bereiken.

Het klinkt allemaal mooi, maar hoe werkt het nou precies?
Om dit echt goed te begrijpen, moeten we je een paar verschillende dingen uitleggen. Deze zorgen er namelijk samen voor dat het werkt zoals het nu doet en hoe het zo krachtig kan zijn. Na het lezen van dit artikel, zul je snappen waarom.

Het basisprincipe van Google Ads

Elk advertentietype heeft zijn eigen doelstelling, maar uiteindelijk gebruiken ze dezelfde techniek om zo goed mogelijk de personen te bereiken die het meest waarschijnlijk ervoor zorgen dat jouw doelstelling bereikt wordt.

Wil je meer verkopen genereren?
Dan wil je mensen bereiken die het meest waarschijnlijk een aankoop zullen doen.

Wil je merkbekendheid creëren bij nieuwe klanten?
Dan wil je mensen bereiken die (nog) niet bekend (genoeg) zijn met jouw merk.

Wil je meer verkeer naar jouw website?
Dan wil je mensen bereiken die het meest waarschijnlijk doorklikken naar jouw website na het zien van een advertentie.

Dankzij de machine learning van Google, kan Google je helpen om deze doelen zo goed en snel mogelijk te behalen. De juiste personen bereiken op de juiste tijd en juiste locatie is daarom in alle gevallen van Google waar, afhankelijk van wat jouw doelstelling is.

Machine learning bij Google Ads

De machine learning van Google is extreem geavanceerd. Op basis van ontelbaar veel data, handelingen en signalen van alle Google gebruikers wereldwijd, leert Google patronen herkennen. Daardoor is het systeem in staat om een voorspelling te maken van wat individuele gebruikers gaan doen en wat de kans is dat deze voorspelling klopt. Wetende dat Google over zo enorm veel data beschikt, is dit dé troef van Google.

Verschillende Google kanalen

Laten we het even hebben over een aantal Google kanalen die iedereen wel kent. Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar Google verzamelt onder andere via deze kanalen data:

  • Google Chrome: alles wat jij opzoekt, welke websites en webpagina’s die je bezoekt.
  • Google Maps: de plaatsen die je bezoekt, de routes die jouw voorkeur hebben, het vervoersmiddel dat je het meest gebruikt en zelfs jouw rijgedrag (bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid).
  • Youtube: welke video’s je bekijkt, op welke Youtube-kanalen je geabonneerd bent, hoelang je naar video’s kijkt en welke categorieën je het meest en langst kijkt.
  • Google Play: welke apps er op je telefoon geïnstalleerd staan, hoe vaak en hoe lang je ze gebruikt, en zelfs wat je in die apps doet (denk bijvoorbeeld aan in-game purchases bij spellen).
  • Google Assistant (de spraakfunctie van Google op smartphones, tablets, Google Nest, etc.): ja zeker, ook wat jij in huis doet en welke apparaten je aanstuurt, behoort tot de data die Google verzamelt en gebruikt. Luistert Google dan echt mee als je tegen je Google Nest speaker praat? Ja, de machine learning systemen doen dat écht.

Dit zijn alleen nog maar de meest bekende Google kanalen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Google Play Books, Google Lens, Gmail, Google Drive, Google Docs, Google Meet, Google Calendar, etc.

google platforms

Hoe Google jou profileert

Nu je weet dat Google zoveel data van je verzamelt, vraag je je natuurlijk af wat daarmee gedaan wordt. Aan losse data op zich heb je niet veel, maar wat je er vervolgens mee doet is hetgeen wat telt. Wat ze in de mysterieuze kelders bij de Google Headquarters in Silicon Valley precies doen, kunnen wij je helaas ook niet vertellen. Wat ze ermee doen om het voor adverteerders in de praktijk te brengen wel: profileren.

Op basis van al jouw data, hangt Google als het ware labels aan jou als persoon. Een paar simpele voorbeelden zijn:

  • De voetbalfanaat (affiniteit): zoekt wedstrijdschema’s op via Google Chrome, bekijkt hoogtepunten van de Champions League op Youtube en bezoekt regelmatig voetbalstadions (Google Maps).
  • De fietskoper (in-market): bezoekt websites van fietsenwinkels met Google Chrome, bekijkt reviewvideo’s van specifieke fietsmodellen op Youtube, vraagt aan Google Nest waar de dichtstbijzijnde fietsenwinkels zijn.
  • De jonge ouders (affiniteit en in-market): zoeken babytips via Google Chrome, bekijken en abonneren op Youtube ineens opvallend veel kanalen voor kinderen, kopen online kinderbenodigdheden en laten via Google Assistant vaak kinderliedjes afspelen.

Zoals je ziet kunnen juist de verbanden tussen verschillende signalen en handelingen op verschillende Google kanalen zorgen voor een erg goed beeld van hoe iemand is, waar deze mee bezig is of wat diegene (binnenkort) van plan is. Bij in-market is iemand actief op zoek naar iets en bij affiniteit heeft iemand een bepaalde interesse in een categorie producten, diensten of informatie. Het bijzondere hieraan is dat er bepaalde patronen en kenmerken ontstaan die miljoenen keren terug te zien zijn over de hele wereld. Doordat jij bepaalde signalen afgeeft wanneer je iets via Google onderneemt, weet de machine learning dus al in een vroeg stadium te voorspellen wat je waarschijnlijk van plan bent. Het gevolg is dat je één of meerdere ‘labels’ krijgt en in één of meerdere categorieën ingedeeld wordt. En zo vormt jouw persoonlijke data een individueel profiel waarmee Google iets kan.

Hoe bepaalt Google welke advertentie jij te zien krijgt?

Nu je weet hoe Google profielen schetst van iedere individu, zou deze vraag een makkie moeten zijn. Het systeem ‘weet’ namelijk wat je wil, waar je naar op zoek bent of wat je interessant vindt. Op basis daarvan bepaalt Google welke advertenties jij wel of niet te zien krijgt.

Een leuk feitje wat iedereen wel eens heeft meegemaakt: je hebt gisteren een gesprek gehad over vakanties en vandaag krijg je opvallend veel aanbiedingen van reisbureaus te zien. Je vraagt jezelf af of je telefoon meegeluisterd heeft, want puur toeval kan het niet zijn. Toch?
Dat klopt.

Kun je zelf dan niet kiezen wie jouw advertentie te zien krijgt?

Tot op zeker hoogte wel. Meerdere demografische en geografische kenmerken kun je namelijk zelf meegeven. Leeftijd, geslacht, wel of geen ouderschap (op basis van eerdere internetactiviteiten), locatie en tijdsplanning bijvoorbeeld. Hiermee kun je Google Ads gedeeltelijk helpen. Maar wees niet te streng, zeker niet voor nieuwe potentiële klanten. Je hebt namelijk kans dat je de mogelijkheden op nieuwe klanten misschien wel beperkt. Google heeft namelijk zoveel data dat het misschien slimmer is dan jij zelf.

Zijn Google advertenties vervelend of juist fijn?

Dit mag je zelf beslissen.

Van de ene kant is het fijn dat je alleen te zien krijgt wat bij jouw profiel past. Daarmee krijg je namelijk ook aanbiedingen te zien die je anders waarschijnlijk gemist had. Of je leert nieuwe merken en producten kennen.

Aan de andere kant profileert Google ook veel verkeerde kenmerken waardoor je juist advertenties te zien krijgt die je helemaal niet boeien. Als jouw partner bijvoorbeeld een kwartier lang kattenfilmpjes heeft zitten kijken op jouw telefoon, betekent dat niet meteen dat jij geïnteresseerd bent in nieuwe halsbandjes voor je kat (die je niet hebt).

Het feit dat Google zoveel mogelijk profileert is trouwens zo gek nog niet. Zou dit systeem namelijk niet bestaan, dan betekende dat dat we alle advertenties willekeurig te zien krijgen. Dat wil je ook niet. Denk maar eens aan de simpele aspecten zoals jong en oud of man en vrouw. Wat heb jij aan advertenties die duidelijk voor iemand anders bedoeld zijn?

Eerlijk is eerlijk, dan zou het sowieso de stempel ‘vervelend’ krijgen. Van iedereen.

Is het verstandig om te adverteren via Google Ads?

Als jij weet wat jouw doelgroep is, wat je wil bereiken met advertenties en de juiste input hebt om de advertenties op te zetten… Ja, dan is het zeker verstandig om te adverteren met Google Ads.

Weet je dit nog niet? Doe dan eerst onderzoek of vraag hulp aan experts.

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews