Hoe zien de december commercials er dit jaar uit?
We gaan richting het slot van 2024 en daarmee de donkere dagen voor kerst. De decembermaand betekent dat dat meer mensen TV kijken, en meer mensen binnen zitten. Daarnaast krijgen we natuurlijk de feestdagen op de planning. Binnenkort zullen dus ook de eindejaarscommercials op de televisie verschijnen. Deze commercials zijn inmiddels een traditie op de Nederlandse televisie, waarbij bedrijven proberen het hart van de consument te winnen met zoete, sappige en 'feel good'-reclamespotjes. Op het moment waar sentiment al om onze oren vliegt. Nu de vraag; waar spelen de organisaties dit jaar op in?
Spots van vorig jaar
Voordat we speculeren over de komende reclamespots, blikken we terug op de kerstreclames van vorig jaar. Zo introduceerde HEMA de eenzame kat Siepie, die tijdens de stille dagen alleen thuis verlangde naar een vriend. Op een Toy-Story-achtige manier kwam Siepie tot leven wanneer het alleen was. Uiteindelijk vond het gezelschap in de bekende hond Takkie.
De spot kreeg op Youtube overwegend lovende reacties, (en een persoon die vroeg welk nummer op de achtergrond werd afgespeeld...) oordeel zelf:
De PLUS brengt broers bij elkaar
De PLUS speelde in op twee ruziënde tweelingbroers die geen contact meer met elkaar hebben. Wanneer zij elkaar gedurende de grauwe dagen meerdere keren per toeval tegenkomen tijdens het vissen en in de kroeg, beseffen ze zich dat ze elkaar toch ontzettend missen. Ze besluiten elkaar te verassen en samen kerst door te brengen. Hartverwarmend, toch?
Oja, en dat doen ze natuurlijk met het eten van de supermarktketen ;).
Ome Co zijn nieuwe familie
Albert Heijn vertelde eenzelfde soort verhaal aan de hand van Ome Co. Een boksschool eigenaar die zijn dochter niet meer spreekt en de jongeren die sporten in zijn sportschool ziet als zijn familie. Wanneer deze jongeren als verassing een kerstdiner regelen voor hun eenzame trainer, zorgen zij er ook voor dat zijn dochter aanwezig zal zijn.
Het diner? Natuurlijk verkregen bij Albert Heijn. De boodschap die ze meegeven; "Kerst gaat niet alleen om wat je op tafel zet, maar vooral om met wie je aan tafel zit".
De bekendste van de bekenden
En tot slot behandelen we, natuurlijk, even snel de bekende reclames van Coca-Cola. De frisdrankmagnaat staat bekend om haar herkenbare kerstman, waarbij het in 2023 koos voor een gevoelige, mooie invalshoek. Met de quote: "the world needs more santas" geven ze aan dat iedereen een kerstman is en dat we allemaal wel wat aardiger voor erlkaar mogen zijn. Mooie boodschap als je het aan ons vraagt.
Voorspellingen
Zo zijn er een aantal onderwerpen waar bedrijven zich toe kunnen richten. Vanzelfsprekend hebben we net als vorig jaar het onderwerp eenzaamheid. Zo blijft eenzaamheid (helaas) een hot topic in Nederland. Daarnaast, voor de marketeer, is eenzaamheid een gevoelig punt op het emotionele brein, terwijl er relatief weinig risico is om hoog te scoren op de "op-je-pik-getrapt-ratio". Je benadeeld immers niemand door hier extra aandacht aan te geven.
Aan de andere kant kijken we snel naar de wereld gevuld met oorlog en conflicten. De wereld telt op het moment van schrijven namelijk meer dan 50 conflicten. In 2023 was dit met 59 conflicten het hoogste aantal sinds 1946. Ondanks dat het merendeel hiervan in Afrika afspeelt, kijken we in Nederland voornamelijk naar Oekraïne en Gaza [yep, Afrika is schijnbaar TE oninteressant om constant onder de aandacht te zijn]. Zo is Oekraïne een gevoelig onderwerp, maar weten we volgens ons wel wie hier voornamelijk 'goed of slecht' zijn. Aan de andere kant, of beter gezegd iets verder weg, is Gaza een veel complexer probleem. Laat je je pro-Palestina uit krijg je een hoop Israëlische aanhangers op je dak. En vanzelfsprekend vice versa. Een groot risico dus om onderwerpen aan te snijden die hier ook maar enigzins een link mee kunnen maken. Je wil je als organisatie liever niet op nationale televisie uitlaten over (onbedoeld) gevoelige situaties. Of zoals we in Guyiday termen graag zeggen: Veel risico om hoog te scoren op de "op-je-pik-getrapt-ratio".
Een complex vraagstuk wat we onszelf hier hebben aangemeten, dat weten wij ook wel. Bedrijven kunnen alle kanten op en het is enkel speculatie. De vraag is in deze snel: durven bedrijven hun vingers nog ergens aan te branden? Het is namelijk zo dat deze onderwerpen ontzettend gevoelig kunnen liggen en zelfs tot een negatief effect op de merknaam leiden [bijvoorbeeld].
Dus wa nou?
Met de problemen in de wereld, verwachten we dat iemand toch wel een subtiele hint zal geven, of mogelijk zelfs een gevoelig onderwerp volledig aansnijdt. [Althans, dat hopen we].
Wij zouden het tof vinden als een partij met een wat meer rebelser karakter eens toont dat ze niet bang zijn voor het 'op-je-pik-getrapt-ratio'. Maar dat zij laten zien dat er meer speelt in de wereld, dan een familieruzie, hoe erg die ook uit de hand kunnen lopen.
Als het aan ons ligt, mogen we wel eens een gevoelig onderwerp bespreken. Ook op momenten dat het draait om lief hebben en gezelligheid, want niet iedereen heeft dit. En daarnaast, het wordt toch hartstikke saai, jaar in jaar uit dezelfde onderwerpen.
Het zal niet makkelijk worden, maar iemand gaat een subtiele poging doen om de TV-kijker er op te wijzen dat er meer problemen in de wereld spelen dan ooit te voren. En als het aan ons ligt, wint deze partij direct 'de beste december commercial van 2024'. En ja, wij komen hier nog eens op terug.. Je hoort van ons.