Hoeveel schermtijd heb jij?
Naar een scherm kijken, iets wat mensen dag in dag uit doen. Of het nou een tv, laptop of smartphone is, de gemiddelde Nederlander heeft altijd een beeldscherm om zich heen. Door de coronapandemie is de schermtijd in de afgelopen twee jaar zelfs gigantisch gegroeid. Thuiswerken, thuisblijven en op afstand communiceren hebben hier een grote bijdrage aan geleverd.
Technologie is niet meer te stoppen en ook niet te vermijden, ongeacht of het voor werk is, sociale activiteiten of andere dingen. Bijna alles wat je kunt bedenken is via een scherm te doen: een doktersafspraak, shoppen, vergaderen? Kan allemaal online. Zoveel mogelijk via beeldschermen, maar wat is te veel en wat is verkeerd? In deze blog gaan we wat dieper in op het onderwerp schermtijd en specifieker schermtijd van smartphones.
Smartphone beeldschermtijd
De gemiddelde smartphone schermtijd van een volwassen Nederlander is 2 uur en 15 minuten per dag. Dat is bij elkaar 34 hele dagen per jaar! Er zijn wel onderlinge verschillen: zo zit een Apple-gebruiker gemiddeld 10 minuten per dag langer op zijn telefoon dan gebruikers van andere merken en zitten vrouwen gemiddeld 21 minuten per dag langer op haar telefoon dan mannen. Maar jongeren van 16 tot 25 jaar spannen de kroon: jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Sinds corona is de schermtijd overigens voor iedereen flink gestegen in Nederland.
Hoe slecht is staren naar een scherm nou echt?
Schermtijd is voor veel ouders en volwassenen een punt van discussie, want hoe voorkom je het, is het schadelijk en wat is nou eigenlijk te veel schermtijd? Laten we beginnen met een vaak gestelde vraag: is te veel schermtijd schadelijk en zo ja, hoe schadelijk? Er zijn wel degelijk nadelige gevolgen bij te veel schermtijd. Bij jonge kinderen zijn er veel zorgen over de invloed op hun ontwikkeling door het te veel kijken naar een scherm. De zorgen zijn er omdat uit onderzoek is gebleken dat een verzwakte motorische fitheid, overbelasting van nek en rug en kans op overgewicht allemaal mogelijke gevolgen kunnen zijn van te veel schermtijd bij kinderen. Deze gezondheidsproblemen zijn ook bij volwassenen en jongeren mogelijke gevolgen, maar bij kinderen is deze kans groter. Bij volwassenen en jongvolwassenen is er vaker sprake van gezondheidsklachten zoals slaapproblemen, zichtvermindering en depressieve gevoelens.
Te veel schermtijd voorkomen
Voorkomen lijkt lastig, want tenzij je op Noord-Sentineleiland woont en behoort tot een van de meest geïsoleerde volksstammen ter wereld, ontkom je lastig aan technologie en beeldschermen. Toch zijn er manieren om te voorkomen dat je te veel tijd besteedt aan het staren naar een scherm. Bijvoorbeeld: zorg dat je een aantal keer per dag een schermpauze neemt en ga even wandelen, de hond aaien of een collega treiteren. Ook steeds populairder wordt het idee dat je buiten werktijd niet meer door werk mag worden gestoord. Weer een reden minder om naar je scherm te kijken buiten werktijd. Gelukkig komen er steeds meer manieren om schermtijd te verminderen, zo gaan verschillende social media een melding sturen wanneer je al te lang zit te scrollen en kun je op steeds meer apparaten schermtijd instellen en beperken.
Daarnaast hebben veel apparaten tegenwoordig de mogelijkheid om een blauw licht filter in te schakelen. Meestal wordt dit voorgesteld om in de ochtend- en avonduren in te schakelen, maar je hebt ook de mogelijkheid om deze filter te gebruiken wanneer jij dat zelf wil. Blauw licht heeft namelijk een korte golflengte en produceert dus meer energie. Het dringt dieper door in je ogen dan bijvoorbeeld ultraviolet licht en heeft daardoor schadelijkere gevolgen. Het is dus aan te raden om de blauw licht filter ook daadwerkelijk te gebruiken. Het vermindert onder andere slaapklachten.
Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!
Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!