Internet, het doet wat met je
Vroeger, toen het paard van Troje nog een pony was, toen auto's nog werden aangedreven door twee benen en toen Sinterklaas nog een krantenwijk had... Vroeger vond ik het prachtig om met vrienden in de kroeg te staan en te discussiëren over van alles en nog wat. Dat ging dan ongeveer zo:
"Ik weet zeker dat {plaats hier willekeurig feit}"
- "Nee joh, gek. Dat is {plaats hier precies het tegenovergestelde van eerdergenoemd feit}"
"Ik durf te wedden om een blad bier dat ik gelijk heb."
- "Ik ook."
Hierop werd dan officieel handen geschud: de weddenschap stond. Gevolgd door een avond lang argumenten en meningen over waarom de ander geen gelijk had. In de praktijk werd bijna nooit een winnaar gekozen. De dag erna was het namelijk helemaal niet boeiend of warm water sneller bevriest dan koud water of wat de echte namen waren van Linda, Roos en Jessica.
Tegenwoordig is dit niet meer denkbaar. Los van het feit dat kroegen niets meer zijn dan een mythische plek uit het verleden en dat handen schudden levensgevaarlijk is, bestaan dit soort discussies niet meer. Zodra welk onderwerp dan ook ter sprake komt, wordt de waarheid gegoogeld. Einde discussie.
Hoe de ontwikkeling van internet onze maatschappij beïnvloedt
Het is natuurlijk wel prachtig dat de kennis van de wereld samenkomt op dat ding in je broekzak, maar er kleeft ook een donkere kant aan de digitalisering van de wereld. Lokale retailers zien hun winkels leeglopen, omdat er altijd wel een aanbieder is die het vanuit China goedkoper kan leveren. Met Brexit en de Amerikaanse verkiezingen is duidelijk gebleken dat feiten subjectief bij een aanhoorder aan komen. Met deepfake kun je zelfs spreken van het opzettelijk beïnvloeden van feiten (en daarmee meningen).
Dit zijn gigantische gevaren voor de maatschappij. Toch ben ik een groot voorstander van de niet te stoppen ontwikkeling van het internet. Het is immers makkelijker dan ooit om je te verdiepen in een onderwerp en je kennis bij te spijkeren. Het schoolsysteem, zoals we dit kennen, moet een kentering maken van "rijtjes stampen" naar "beschikbare kennis adequaat inzetten", waardoor veel meer bereikt kan worden. Bovendien kan het helemaal geen kwaad dat je eenvoudig het aanbod van verschillende leveranciers kunt vergelijken.
Hiermee wil ik dus graag concluderen: Blijf vooral websites en ander online media afnemen bij Guyiday. :-)
“Vroeger was alles beter”
Gevaren zijn er. Gevaren zoals hierboven genoemd en nog veel meer. Dark Web, cyber bullying, catfishing en het feit dat je na iedere update weer aan je tante moet uitleggen hoe 'dat Feesboek' ook alweer werkt. Sterker nog: Ik zie in mijn directe omgeving veel mensen die online heel actief zijn, maar daardoor niet in de gaten hebben dat hun fysieke wereld steeds kleiner wordt.
Om dan maar weer even in mijn ouwe kroegmodus te duiken: Ik durf te wedden dat er een direct verband is tussen de hoeveelheid tijd die iemand doorbrengt op social media en de angst om de telefoon op te nemen. Een blad bier voor de eerste die mij het tegendeel bewijst. (Wel samen opdrinken.)
Is er dan geen oplossing?
Jazeker wel. De oplossing is eigenlijk zelfs heel makkelijk, we moeten het alleen even met zijn allen doen. We moeten internet weer gaan gebruiken waar het voor bedoeld is: Als ondersteunend middel op je eigen gezonde verstand. Een paar simpele, algemene tips:
- Als je prijzen vergelijkt, zoek dan ook uit waarom iets zoveel goedkoper is en weeg voor jezelf af of dit het waard is.
- Baseer je mening en ideeën niet op één kant van het verhaal, verdiep je ook in de andere kant.
- Reageer alsof de tegenpartij tegenover je zit.
In het geval van zakelijke dienstverlening wil ik hieraan toevoegen: Zoek de persoon erachter en zoek 'm op. Een langdurige relatie bouw je niet op via een beeldscherm. Het wil niet per se zeggen dat je dagelijks op elkaars lip moet zitten, maar door elkaar in de ogen te kijken weet je wat je aan iemand hebt. Affiniteit groeit bij persoonlijk contact en daarmee groeit de drang om voor de ander te presteren en samen naar successen te streven. Ik merk steeds vaker dat ik meer overkom als een barista dan een marketingmanager, maar kom gerust eens langs voor een bak koffie. Het gevoel achter de wens is vaak veel interessanter. En dit achterliggende gevoel kun je nog steeds niet van je scherm aflezen.
Auteur: Joost van de Wijdeven
Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!
Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!