Helemaal goud

Trouwen doe je met gouden ringen en als je de allerbeste bent krijg je een gouden medaille. Trots ben je als iemand zegt dat je een gouden hart hebt. Al duizenden jaren wordt goud direct geassocieerd met kwaliteit en waardevol. En dat is ook niet gek, want goud is waardevast, inspirerend en pure kwaliteit. Je zou dan ook wel gek zijn als jij met jouw bedrijf geen goud gebruikt in je huisstijl, toch? Dit is immers precies wat je uit wilt stralen.

Je hebt helemaal gelijk. Laten we alles goud maken. Waarom heeft de rest hier nog niet aan gedacht? Waarom zijn niet alle logo’s doordrenkt met goud?

We hebben ondertussen al behoorlijk lang nagedacht over deze vragen en gaan je nu het antwoord geven.

Goud is geen kleur!

Goud is een metaalsoort, geen kleur. Jouw merk en huisstijl worden uitgewerkt op kantoor, niet bij een goudsmid. Ja, natuurlijk snapt iedereen wat je bedoelt als je zegt dat je een gouden logo wilt, maar de perceptie van de kleur verschilt behoorlijk per persoon. Voor de één is goudkleurig behoorlijk geel, voor de ander is het voornamelijk bruin.

Je kunt er dan ook vanuit gaan dat, wanneer je een goudkleur kiest, je doelgroep dit niet als goud zal ervaren. 

Doe de goud-test

We horen je denken: “Leuk dat die jongens van Guyiday weer iets te zeiken hebben, maar ik geloof er niks van.”
Begrijpelijke reactie. Daarom dagen wij je uit om het zelf te testen. Hiernaast vind je de kleur die volgens onze solid-coated PMS-waaier als goud wordt gezien. E-mail deze afbeelding naar 10 verschillende personen en vraag hen om de kleur te omschrijven die ze zien, zonder te zeggen dat het goud voor moet stellen. Hierna print je de afbeelding uit (met een KLEURENprinter) en laat je het nog eens aan 10 mensen zien met dezelfde vraag.

Als 80% van je respondenten de kleur als goud omschrijft, is je doelgroep geschikt om met goud te werken.

Bonus: Als alle 20 respondenten terugkoppelen goud te zien, zullen wij bij Guyiday gratis jouw logo vormgeven. (Belangrijk: valsspelen wordt fysiek afgestraft middels onze knieschijfclausule.)

Dus nooit goud gebruiken in een logo?

Zo zwart-wit is het niet. Zoals we begonnen in dit artikel straalt goud heel veel klasse en kwaliteit uit. Het geeft een merk automatisch iets chics. Maar ben je wel bewust van de volgende zaken:

  • Als je écht goud wilt gebruiken, kun je werken met goudfolie. Dit wordt als extra laag aangebracht op je gedrukte uitingen. De meeste uitingen worden hierdoor zo’n factor 3 duurder. En dan moet je ook nog accepteren dat goudfolie niet overal op kan. Op vlaggen laat goudfolie bijvoorbeeld los. Verder maken wij heel graag een website voor je, maar ik ga echt geen folie op mijn scherm plakken…
  • Je kunt een kleur zoeken die dicht bij een goudkleur in de buurt komt. Eerder in dit artikel zag je de veelgebruikte opties al voorbijkomen. Laten we afspreken dat jij een kleur kiest, dan zullen wij het structureel goud blijven noemen. Misschien heeft niemand het in de gaten…
  • Je kunt ook nog een goud-effect creëren. We gebruiken dan verschillende kleuren en laten deze in elkaar overlopen. We kunnen dan zelfs het effect meegeven van de zon die erop weerkaatst. Waarschijnlijk komt deze optie het dichtst bij wat je voor ogen hebt. Houdt er bij deze optie wel rekening mee dat je al je drukwerk fullcolour moet bestellen. Zeefdruk is dan geen optie meer en (betaalbaar) borduurwerk is ook van de baan.

Hierboven staan 3 prima opties, die werkbaar zijn als je de genoemde nadelen voor lief neemt (of anders oplost). Maar één ding is vrijwel zeker: welke optie je ook kiest, op den duur krijg je diversificatie in je huisstijl. Je verliest uniformiteit en daarmee verlies je merkwaarde. Immers moet je af en toe concessies doen vanwege kosten of mogelijkheden.

Toch voor goud gekozen?

De grote merken op deze aarde hebben dit ook overwogen en later alsnog besloten om ‘gewoon’ een kleur te kiezen, omdat ze beseffen dat merkuniformiteit veel belangrijker is dan de wens om goud te gebruiken. Een paar voorbeelden:

  • McDonalds heeft besloten haar ‘gouden bogen’ gewoon geel te maken.
  • Warner Brothers, beroemd om het iconische logo met goud-effect, heeft haar 100e verjaardag aangegrepen als kans om over te stappen naar een blauw-wit logo.
  • UPS heeft in 2003 haar ‘gouden’ logo geïntroduceerd, maar is redelijk snel daarna gestart met een overgang naar eenzelfde logo in twee kleuren (bruin-geel).

 Bij Guyiday werken we vaak met iets kleinere merken dan deze drie voorbeelden, maar de strekking blijft hetzelfde. We vinden het vooral belangrijk dat de keuze weloverwogen is. Zo willen we voorkomen dat jouw merk moet rebranden op het moment dat je net zo groot bent als McDonalds, dit scheelt je namelijk een hoop in de herdrukkosten. ;-)

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews