Is het al tijd voor de ondergang van BeReal?

BeReal, wie kent het inmiddels niet? Je krijgt een melding en je hebt 2 minuten om een foto te maken van jezelf en van de omgeving waarin je je begeeft. Ben je te laat, dan ben je niet ‘real’ en is dat is voor al je contacten zichtbaar. De BeReal’s van jouw contacten kun je enkel zien wanneer jij jouw BeReal hebt gemaakt. Alles rondom BeReal staat in het teken om jezelf van de meest ‘echte’ kant te laten zien aan je vrienden.

Waarom werd het zo groot?

BeReal heeft natuurlijk een uniek concept. Terwijl je een selfie maakt, wordt er ook een foto gemaakt van je omgeving. Je kunt daardoor op één specifiek moment zien wat jouw vrienden aan het doen zijn (lekker ingespeeld op het nieuwsgierige van de mens, BeReal).

Toen we de piek zagen opkomen in het aantal gebruikers, kwamen we net uit de tweede lockdown. Het leven startte weer op en mensen werden weer actief. Festivals konden weer georganiseerd worden, we konden weer uit eten of op het terras gaan zitten en daar bovenop werd het zomer. Leuke dingen om te zien, blijkbaar!

Bron afbeelding: Tweakers

Maar hoe 'real' zijn de gebruikers?

Uit een onderzoek van Sortlist (november 2022) blijkt dat meer dan 20% van de gebruikers aangeeft dat hetgeen wat BeReal leuk maakt het feit is dat BeReal authentieker aanvoelt dan andere sociale media.

Vervolgens geeft het artikel wel weer aan dat slechts 9% van de gebruikers de eerste foto, dus de ‘realest’, post. Sterker nog meer dan 62% van de gebruikers maakt 3 of meer foto’s voordat ze zich goed voelen bij wat hun vrienden zien. Authentiek toch?

Het eerste argument is gegeven waarmee het ‘real’ zijn eigenlijk al is ontkracht. Graag vervolgen we dit met nog een grote andere factor. De vraag ‘wanneer posten gebruikers hun BeReal?”
Uit het onderzoek van Sortlist blijkt dat bijna 54% van de gebruikers hun BeReal pas maken wanneer er iets interessants gebeurt. En meer dan 14% doet dat alleen om de foto van iemand anders te kunnen zien (uhum FOMO.. Ehum..). En slechts 30% van de gebruikers post wanneer de melding daadwerkelijk verschijnt.

Daarnaast geeft meer dan 86% van de gebruikers aan dat ze graag hun BeReal-foto’s zouden willen bewerken. Dus hoe Real zijn we als gebruikers nou echt?

Wat is het zakelijke aspect van BeReal?

Dat is een hele goede vraag en eigenlijk nog steeds een groot raadsel. We weten dat er een aantal investeerders tientallen miljoenen in het bedrijf hebben gestopt zodat het platform zich kon ontwikkelen tot het punt waar we nu zijn.

Maar als we heel kort even de feiten op een rijtje zetten; De app is gratis en je kunt geen enkele advertentie op de app bekennen. Om dat nog duidelijker te maken: In de algemene voorwaarden van het platform staat vermeld dat je bij een akkoord van de algemene voorwaarden instemt BeReal niet te gebruiken voor reclame of commerciële doeleinden.

Wat dan wel het inkomstenmodel van de app is, is nogal geheimzinnig. De ontwikkelaars geven geen interviews en onthouden zich van enige uitspraken over development en toekomst van de app. Wel zijn er geruchten dat er gekeken wordt naar eventuele betaalde functies of abonnementen voor inkomsten, zodat gebruikers niet overspoeld hoeven te worden met advertenties – mits de regels en functies omtrent adverteren ooit nog veranderen.

Dit ontbreken van een verdienmodel lijkt het voor BeReal lastig te maken om zichzelf te ontwikkelen. En met kapers aan de kust lijkt het toch noodzakelijk om een groots verdienmodel op te gaan stellen. Andere social media platformen komen steeds weer met BeReal’eske functies en zij werken met grootschalige advertentiecampagnes waardoor meer geld beschikbaar zou zijn om deze functies te ontwikkelen.

Is dit dan de ondergang van BeReal?

Nadat we persoonlijk dachten dat dit een zomerhype zou zijn, blijkt het dat BeReal nog altijd gebruikt wordt en nog altijd groeit. De statistieken die in het voordeel van BeReal zouden moeten spreken, spreken dan wel tegen ze, maar ze spelen goed in op de FOMO in de mens. Daarnaast denkt 70% van de gebruikers in het onderzoek van Sortlist dat BeReal een blijvertje is.

Er zijn kapers op de kust, dus BeReal zal zich in de toekomst moeten ontwikkelen Al lijkt het erop dat we voorlopig nog niet van het unieke geluid van de melding af zijn, zijn we misschien wel iets minder ‘real’ dan de insteek van de oprichters was…

Heb jij toevallig niet je melding gemist tijdens het lezen van dit blog? Kijk maar snel, misschien is het ⚠time to be real! ⚠

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram