Kerstreclames... zijn de voorspellingen een beetje juist?

Tja… Wat kunnen we er over zeggen? Kijk, we gaan niet doen alsof heel televisiekijkend Nederland ons blog heeft gelezen. Wat we wel kunnen doen, is grofweg aannemen dat het merendeel het misschien wel met ons eens zou zijn. Mocht jij onze voorspellingen dus nog niet hebben gelezen, lees die dan vooral eerst! Want hierna komen we met een spoiler.

In het blog met de verwachtingen schreven wij onder andere over het “op-je-pik-getrapt-ratio”. We spraken over verschillende gebeurtenissen en onderwerpen die spelen in de wereld. Zo hebben we het jaarlijks terugkerende thema ‘eenzaamheid’. Maar 2023 en 2024 waren ook de jaren met de meeste oorlogen en conflicten sinds 1946. Waarbij zelfs de conflicten in Syrië erger lijken te worden en NAVO-baas Rutte aangeeft dat we ons mentaal moeten voorbereiden op een oorlogssituatie. Want zij stellen: het is geen oorlog, maar ook allang niet meer vrede.

 

Onze vraag die daarop volgde: wat laten bedrijven zien tijdens de meest bekeken reclames van het jaar, de kerstreclames? Toen we deze vraag stelden wisten we ook dat dit een ontzettend lastige zou zijn om te beantwoorden. Dus we stelden dat we enkel onze hoop konden uitspreken. Wij hoopten dan iemand een subtiele hint naar een gevoelig onderwerp zou geven, of dit zelfs volledig zou aansnijden. Aangezien er wel meer in de wereld speelt dan die ene familieruzie, hoe erg die soms ook uit de hand kunnen lopen.

Als het aan ons lag, mochten we wel eens een gevoelig onderwerp ter sprake brengen. Ook op de momenten waar het in Nederland draait om liefhebben en gezelligheid. Goed, wij dachten dus dat iemand het wel zou wagen. En wanneer ze dat zouden doen, wonnen ze wat ons betreft direct de ‘beste december commercial van 2024’. Dus, hoe zien ze eruit?

De reclames

We hebben flink nagedacht over hoe we dit segment zouden moeten insteken. Het is namelijk zo: We hebben een hoop reclames gekeken, we hebben een hoop opvallende zaken en we hebben een hoop conclusies die we kunnen trekken. Wij willen je daarom heel graag vertellen wat we ervan denken. Maar goed, laten we starten met de reclames zelf te analyseren.

De eerste die wij zagen, was de Whamster van AH. Waar de een het bij ons een feelgood k*t-reclame vindt, zegt de ander: “Das echt kei schattuhg”. De familie gaat op avontuur en hamster Harry lijkt te worden vergeten. In een video vergelijkbaar aan de “Last Christmas” videoclip van Wham!, wordt de hamster op het laatste moment toch meegenomen. Gelukkig maar. :)

Kruidvat zet in op een liefdesverhaal tussen Lies en haar nieuwe buurman. Lies kijkt namelijk een liefdes(kerst)film, waarna ze tegen Costa (haar hond) zegt dat ze ook wel weer eens wat love zou willen. Costa zorgt voor een dubbeldate, want wat blijkt; de buurman heeft ook een hond!

Bij HEMA komen Takkie en Siepie weer in beeld. Takkie en Siepie brengen oude herinneringen terug voor een man op leeftijd, die zijn kinderlijke gedachten weer helemaal op hol laten slaan wanneer hij Takkie en Siepie mee naar huis heeft genomen. Wat blijkt, zijn kleindochter denkt dat Takkie en Siepie voor haar zijn.

Jumbo maakt gebruik van verschillende reclames. De Kerstdagen worden namelijk door vier verschillende personen beleefd. Vader des huizes (Frank Lammers) komt zwerfhond Mormel tegen en wil ‘m houden. De jongste zoon heeft een weddenschap verloren en zit met een roze hanenkam aan het kerstdiner, terwijl zijn oudere broer alle tiramisu over zich heen krijgt in de route naar zijn ouders. En de dochter, die heeft liefdes verdriet. Haar Vincenzo zit weer ergens anders. Maar wat een toeval: All you need is love komt op bezoek.

Dan de twee opvallendste, of in ieder geval, die voor ons het meest zijn opgevallen... Coca-Cola heeft haar megamarketingbudget ingezet om een kerstreclame heel duidelijk met AI te genereren. Het kan aan ons liggen, maar het is wel een beetje TE overduidelijk dat dit AI is en daarbij vinden wij het toch al wel snel een tegenvaller. Zeker wanneer je bedenkt wat de budgetten van Coca-Cola waarschijnlijk iets groter zijn dan die van de gemiddelde ondernemer.

Misschien nog opvallender: Bol.com. Zij hebben het een en ander geprobeerd om op het internet te verdoezelen, maar toen wij de Bol-reclame dit jaar voor het eerst zagen, wisten we het eigenlijk al meteen: Dit is dezelfde als vorig jaar.

Ach, goed. Daar zit geen schaamte in. Het is een goede reclame. En hoeveel geld zullen ze wel niet bespaard hebben dit jaar?

 

Conclusies, opvallendheden of gewoon mening

Nu we een greep hebben gedaan uit de grootste bedrijven, of vooral de opvallendste reclames, vallen ons een aantal dingen erg op.

  1. De olifant in de kamer: er is NIEMAND die zijn vingers durft te branden aan actualiteiten die wij in ons vorige blog aanhaalden. Iedereen lijkt bang te zijn voor het ‘op-je-pik-getrapt-ratio’. Niemand heeft iets gezegd over oorlogen, woning- of andere problemen in de wereld... teleurstellend. Maar ergens ook begrijpelijk, want je wil als bedrijf niet negatief in beeld komen door het risico wat je neemt om juist het goede te bedoelen.
  2. Iedereen gebruikt dieren. Tja, da’s makkelijk, want als die hoor je niet in weerstand komen als ze het niet eens zijn met je standpunt. Of zijn dieren sowieso een goede keuze? Hierover hebben wij namelijk ook ooit een blog geschreven. Zouden ze die hebben gelezen? Jij leest ‘m hier.
  3. AI wordt gebruikt, maar duidelijk is: bij sommigen beter dan de rest. Coca-Cola heeft wat ons betreft echt een flinke mispeer geslagen.

Al met al: problemen in de wereld worden tijdens de kerstdagen dus gewoon ‘vergeten’. En we kijken weer gewoon naar reclames waar de wereld perfect is. De strijd voor ‘beste december reclame 2024’ ligt dus nog volledig open. En verder kunnen wij niets zeggen dan: volgend jaar weer een kans. Fijne feestdagen!