De knieschijfclausule
Algemene voorwaarden, disclaimers en contracten... lees jij ze altijd even goed?
Wij hebben er in ieder geval een enorme hekel aan. Daarvoor hebben we een simpele reden: je hebt deze documenten alleen maar nodig als het fout gaat. Dus als je altijd alles goed doet voor iedereen heb je geen papierwinkel nodig. Want zolang iedereen tevreden is, heb je geen reden om terug te vallen op iets wat je in het verleden (een soort van) overeen bent gekomen.
Nou zul je het niet geloven, maar ook wij laten steken vallen. Dat geven we niet graag toe, maar waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders. Soms door miscommunicatie, soms door de invloed van een andere partij en misschien ook zelfs wel omdat we iets vergeten zijn...
En wat doe je als er iets is misgegaan?
Dan klim je in de pen, telefoon of auto en contacteer je de gedupeerde. Dat is nooit leuk, maar hoe sneller je de pleister eraf trekt, hoe sneller de pijn voorbij is. En wat blijkt: als je open en eerlijk communiceert is er bijna altijd begrip voor wat er gebeurd is! En nu de kwestie duidelijk is, kun je samen gaan werken aan de oplossing en/of het achter je laten.
Dit is een beproefde methodiek die heel vanzelfsprekend klinkt, maar heel weinig wordt toegepast. Bij Guyiday geloven we hier heilig in, maar dit betekent ook dat we het verwachten van de persoon aan de andere kant van de tafel. Eerlijkheid is tweerichtingsverkeer. Toch is het lastig om deze methodiek samen te vatten in een contract, want er is altijd wel een achterdeurtje waar iemand door kan ontsnappen. En de vraag is ook of je dit vast moet willen leggen.
Een man een man, een woord een woord
Daarom sluiten wij met al onze relaties een gentleman's agreement. En Guyiday zou Guyiday niet zijn als we hier geen pakkende naam aan zouden hangen. Maak daarom kennis met... De Knieschijfclausule.
De knieschijfclausule stelt dat alles wat besproken kan worden ook echt besproken wordt. Zonder verwijten, zonder getier en zonder gezeik. En als het besproken is, dan is het ook klaar. Maar het betekent ook dat een afspraak echt een afspraak is. Met contracten kun je altijd op zoek gaan naar de maas in de wet. Een reden waarom je jouw kant van de afspraak niet hoeft na te komen. Terwijl beide partijen verrekes goed weten wat de intentie van de afspraak was.
Duidelijke praat
Simpel en zonder kanttekeningen, maar waarom heet het dan de 'knieschijfclausule'? Ook dat is simpel: omdat je knieschijven de inzet zijn van de overeenkomst... Zie het zo: "ik sta zo achter de overeenkomst, dat ik mijn knieschijven eronder durf te verwedden."
Ook daarvoor geldt dat dit tweerichtingsverkeer is. Ook wij moeten ons aan iedere overeenkomst houden. En ook wij zijn gehecht aan onze knieschijven, dus reken er maar op dat wij er alles aan zullen doen om het partnerschap overeind te houden. Dit betekent voor ons automatisch dat wij nooit achterover kunnen leunen en de voeten op tafel kunnen leggen bij een project, want dan liggen onze knieschijven bloot...
Stoere taal
Helaas zit hierbij een stukje grootspraak, dus ook wij hebben nog steeds te kampen met (onze) algemene voorwaarden, offertes en contracten (Inkoopvoorwaarden niet, daar doen we niet aan... NOOIT), maar dit is vooral omdat nog niet iedere partij klaar is voor de knieschijfclausule. Zolang we (nog) niet iedereen om eens heen kunnen vertrouwen zoals we ons team vertrouwen, sturen we braaf onze algemene voorwaarden mee. Al zullen wij hier niet snel naar refereren...
Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!
Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!