Marketing: zelf doen of uitbesteden?

De marketingindustrie is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Er is niet langer één juiste manier om de marketing te doen, denk aan e-mail marketing, social media campagnes, instore reclame and so on. Dat betekent dat je als merk en bedrijf de luxe hebt om te kiezen welke vormen van marketing passen bij jullie bedrijfsvoering. Of beter gezegd, dat je de juiste technieken kunt kiezen die aanslaan bij jullie doelgroep. Maar is meer per definitie altijd beter? Wij nemen je mee.

4 redenen waarom je de marketing beter kan uitbesteden

Meer manieren om een doelgroep op de juiste manier te bereiken is goed nieuws. Maar het betekent wel dat je altijd bovenop de trends moet blijven zitten om het meeste uit je marketingbudget te halen. Zeg nou zelf, heb je daar de tijd voor? Maar er zijn nog andere redenen waarom méér niet altijd beter is, hier een paar voorbeelden:

1. Je hebt de capaciteit niet

Marketingmanagers willen vanzelfsprekend de beste in hun vakgebied zijn. Dat kost nou eenmaal tijd. Een van de belangrijkste redenen waarom de marketing uitbesteden geen crime is, is de capaciteit. Zakelijke doelen bereiken, klanten bedienen, een team aansturen en de contentkalender vullen. De eis ‘een duizendpoot zijn’ zou alleen in de vacaturetekst van een marketingmanager of medewerkers mogen staan. Deze beroepen staan erom bekend dat ze altijd met meerdere zaken tegelijkertijd bezig zijn, dat is niet uit vrije wil maar uit gebrek aan capaciteit.

2. Je gebruikt de verkeerde aanpak

We zeggen niet dat je aanpak verkeerd is, per sé. Maar hij werkt niet zoals je wellicht voor ogen had. En het doel is nou eenmaal resultaat boeken. Vaak is het team er heilig van overtuigd dat hun specifieke aanpak werkt, maar de cijfers liegen er niet om. Wij horen maar al te vaak marketingmanagers roepen dat ze het beter weten of dat het managementteam liever geld bespaart door “het zelf te doen”. Wellicht bespaart het zelf doen van de marketing geld, maar de doelen blijven onaangeraakt. Blijf je doen wat je deed, krijg je wat je kreeg.

3. Het bedrijf groeit

We get it, je hebt het druk. Het bedrijf groeit en daarmee ook de verantwoordelijkheden van alle medewerkers. Je moet daarbij de marketingstrategie aanpassen aan de behoeften van het bedrijf, ofwel, je moet gaan opschalen naarmate het bedrijf groeit. Helaas blijft daar niet veel tijd voor over wanneer je elke dag bezig bent met de boel draaiende te houden. Dit is waar outsourcing van pas komt. Een externe marketingexpert die je ondersteunt bij de (digitale) marketing, zo kan jij je focussen op dat waar je goed in bent: de kerntaken van jouw bedrijf.

 

4. Je wilt je blijven onderscheiden van de concurrentie

Het resultaat van een sterke marketingstrategie en -uitvoer is dat je je onderscheidt van concurrenten. Maar om dat te kunnen blijven doen moet je met out-of-the-box content komen. Een externe partij kan hierbij helpen. Wat dacht je van een freelancer? Deze experts zijn in verschillende sectoren actief en weten hoe andere bedrijven het aanpakken. Ze beschikken vaak ook over specifieke kennis wat betreft social media advertising of copywriting, dit kan nuttig zijn als je een strategie gaat bepalen met de juiste tools voor jouw doelgroep.

Wij zetten de koffie alvast klaar

Er zijn talloze argumenten waarom je de marketing moet uitbesteden. Of je nou ondernemer bent met een klein bedrijf, of je werkt voor een grote organisatie, het uitbesteden van de marketing aan een gespecialiseerd bureau is een geweldige manier om de klus te klaren. Wij zetten de koffie alvast klaar!