Overname Figma door Adobe XD gaat niet door: hoe ziet de toekomst er nu uit?

Op 18 december 2023 werd bekend dat de overname van Figma door Adobe niet doorgaat. Dit was een grote verrassing voor veel mensen, aangezien de overname al in september 2022 was aangekondigd. De overname zou een fusie van twee van de toonaangevende ontwerpsoftwareplatforms hebben betekend.

De afwijzing van de overname heeft grote gevolgen voor de toekomst van beide bedrijven. Figma is de marktleider in het ontwerp van web- en mobiele interfaces, terwijl Adobe XD een van de belangrijkste concurrenten is.

Figma en Adobe XD

Figma is een cloudgebaseerd ontwerpplatform dat wordt gebruikt door ontwerpers, ontwikkelaars en productmanagers om websites, apps en andere digitale producten te ontwerpen. Het platform is populair vanwege zijn gebruiksgemak, flexibiliteit en samenwerkingsmogelijkheden. Figma is ook veel uitgebreider in prototyping en animaties dan Adobe XD. Daarnaast is Figma online te gebruiken zonder app, wat een groot voordeel kan zijn voor sommigen.

Adobe XD is een ontwerpplatform dat deel uitmaakt van Adobe Creative Cloud. Het platform biedt een breed scala aan functies voor het ontwerpen van web- en mobiele interfaces, waaronder prototypering en interactiedesign. Bovendien is het grote voordeel van Adobe XD dat het onderdeel is van de Creative Cloud waardoor het nauw samenwerkt met andere Adobe apps en CC biblioteken.

De overname van Figma door Adobe

Adobe kondigde in september 2022 aan dat het Figma wilde overnemen voor 20 miljard dollar. De overname zou Adobe een dominante positie hebben gegeven in de markt voor ontwerpsoftware.

De overname werd echter op verschillende punten tegengewerkt door toezichthouders. De Europese Commissie was bezorgd dat de overname zou leiden tot een gebrek aan concurrentie op de markt. De Amerikaanse antitrustwaakhond, de Federal Trade Commission (FTC), was ook bezorgd over de gevolgen van de overname.

Overname van de baan

Op 18 december 2023 kondigde Figma en Adobe aan dat ze de overname hadden afgeblazen. De bedrijven verklaarden dat er "geen duidelijk pad was" om de goedkeuring van de toezichthouders te krijgen.

De toekomst van Figma en Adobe XD

De afwijzing van de overname heeft grote gevolgen voor de toekomst van beide bedrijven. Figma is nu de onbetwiste marktleider in het ontwerp van web- en mobiele interfaces. Het bedrijf heeft de mogelijkheid om zijn marktaandeel verder te vergroten.

Adobe XD staat voor een grote uitdaging. Het bedrijf moet nu op een andere manier concurreren met Figma. Adobe kan dit doen door zijn eigen platform te verbeteren of door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Helaas voor Adobe zijn het afgelopen jaar veel gebruikers overgestapt op Figma door de aankondiging van de fusie. Dit zal ongetwijfeld voor een grote groep betekenen dat zij (voorlopig) niet terug zullen keren naar Adobe XD.

Mogelijke scenario's

Hier zijn enkele mogelijke scenario's voor de toekomst van Figma en Adobe XD:

  • Figma blijft de marktleider en Adobe XD verliest terrein.
    Dit is het meest waarschijnlijke scenario. Figma heeft een sterke positie in de markt en Adobe XD heeft een aantal uitdagingen te overwinnen.
  • Adobe XD maakt een comeback door innovatie.
    Adobe heeft de financiële middelen en het vermogen om een sterk ontwerpplatform te ontwikkelen. Als het bedrijf dit kan doen, kan het Adobe XD weer een concurrentiepositie geven.
  • Een derde speler wordt groter op de markt.
    Het is ook mogelijk dat een derde speler - zoals Sketch -  meer terrein wint op de markt en de concurrentie tussen Figma en Adobe XD aanwakkert. Dit zou een positieve ontwikkeling kunnen zijn voor gebruikers, aangezien het zou leiden tot meer keuze en innovatie.

De afwijzing van de overname van Figma door Adobe is een belangrijke gebeurtenis in de markt voor ontwerpsoftware. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de toekomst zal brengen voor Figma en Adobe XD, maar dat het van grote invloed zal zijn, is wel zeker. De afwijzing heeft namelijk nu al een grote impact gehad op beide bedrijven en de markt voor ontwerpsoftware. Wanneer er meer bekend is, houden wij je graag op de hoogte van deze ontwikkelingen.