Social media FOMO bij bedrijven, terecht of niet?

FOMO: Fear Of Missing Out. Bang zijn om ergens niet bij te horen of om iets te missen. Je staat er misschien niet bij stil, maar het is een verschijnsel wat maar al te vaak voorkomt. Ook bij bedrijven, zeker als het gaat om social media. Als bedrijf wil je het liefst overal zichtbaar zijn en social media biedt hiervoor kosteloze oplossingen. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Snapchat, Pinterest en alles wat er in de toekomst nog bij komt… Op elk platform kun je namens je bedrijf een gratis account of bedrijfspagina aanmaken. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de tijdlijn van anderen volpompen met content en voilà: je boodschap wordt verspreid en je maakt gratis reclame. Of werkt het niet zo simpel als dat het lijkt?

Ik denk van niet.

Ja, het is heel aantrekkelijk om mee te gaan in de trend van nieuwe social media platformen en ja, je wil inderdaad overal zichtbaar zijn. Ik vraag me alleen af of het de moeite waard is om tijd te steken in al deze verschillende vormen van social media. Elk platform heeft namelijk een eigen, enigszins unieke vorm van media. Juist dat stukje wat ze uniek maakt, zorgt ervoor dat ze succesvol zijn. En dus ook dat jouw bedrijf succesvol kán zijn. Zo is Instagram vooral gericht op het plaatsen van foto’s, TikTok is ontwikkeld om korte video’s met een hoog entertainmentgehalte te laten zien en LinkedIn blijft juist erg zakelijk in zijn uitstraling en functies. De vraag is dus: leent jouw bedrijf zich wel uit voor al deze verschillende vormen? Het is nou eenmaal zo dat niet elk bedrijf mooie projectfoto’s heeft (of deze openbaar mag delen). En zeg nou eens eerlijk: zit jij erop te wachten dat jouw advocatenkantoor de hele dag dansjes oefent op TikTok? Of dat jouw hartchirurg op donderdagavond een reeks Snapchatstory’s opneemt terwijl hij keihard staat te zuipen bij een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal?

Misschien doe je zomaar wat

Zonder goede strategie is het misschien beter om er gewoon niet aan te beginnen. Vooral omdat je dan meer tijd kunt besteden aan andere social media, waar je bedrijf wél goed in is. En nog belangrijker: waar het grootste deel van jouw doelgroep te vinden is. Om de advocaat er nog maar eens bij te betrekken: ik vraag me af hoeveel (potentiële) klanten hij zal bereiken via TikTok. En hoe gaat een dansschool voor kinderen nieuwe leden werven op LinkedIn?

Uitzonderingen

Voordat je er nu een hoop voorbeelden bij haalt: er zijn áltijd uitzonderingen, dat weet ik. Zo ook op alles wat hier nu al gezegd is. Met genoeg creativiteit is er altijd een weg te vinden om succesvol deel te nemen aan welk platform dan ook. Sterker nog: wanneer het lukt om dit op een unieke, creatieve en vaak zelfs ludieke manier te doen, gaat het resultaat al snel viral. Het punt is dat dit voor veel (lees: 99%) van de bedrijven niet op gaat. 

Helaas zie ik daardoor nog te vaak bedrijven voorbijkomen die in mijn ogen helemaal niet thuishoren op bepaalde social media. Nog erger is het eigenlijk dat er loze berichten worden gepubliceerd of letterlijk een copy-paste (inclusief functies die daardoor niet werken) wordt geplaatst. Deze zorgen voor tijdlijnvervuiling in plaats van goede, informatieve of waardevolle content. Dat is jammer, want iemand heeft hier wel zijn of haar tijd en moeite aan verspild. Tijd en moeite die misschien beter geïnvesteerd had kunnen worden in dat andere platform. Dat platform waar het bedrijf al bijna 10 jaar actief op is. Waar het meer dan 73.000 dagelijkse gebruikers heeft onder hun eigen volgers. Waar de frequentie, creativiteit en kwaliteit de laatste tijd zichtbaar aan het dalen is…

Auteur: Glenn van Eeden

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews