Het belang van kleuren bij teksten

Naast het fonttype en de fontgrootte, hebben kleuren een enorme invloed op de leesbaarheid van teksten. Daarbij roepen verschillende kleuren ook verschillende emoties en gevoelens op. Zowel bij de fontkleur van bijvoorbeeld een informatieve tekst als bij de fontkleur in je logo zijn er dus do’s & don’ts. Dit hebben we bij Guyiday niet zomaar verzonnen: wij geven je alleen een samenvatting van de resultaten die uit de vele onderzoeken naar boven zijn gekomen.

Vormgeving versus tekst

In je vormgeving mag je best wel wat verschillende kleuren gebruiken. Je wil er iets leuks van maken en kleuren spreken nou eenmaal aan. Bovendien is het ook niet makkelijk om met slechts 2 of 3 kleuren een complete vormgeving voor bijvoorbeeld websites of merken te ontwerpen. De hulp van diverse steunkleuren kan hierbij erg goed van pas komen.
Gebruik je óók veel verschillende kleuren in de teksten, dan zorg je er juist voor dat er veel onrust ontstaat. Hierdoor verstoor je de focus op het onderwerp en blijft de lezer vaak niet lang geboeid. Met andere woorden: die vertrekt. Probeer je daarom te beperken tot witte en zwarte teksten. Dit leest het fijnste en zorgt voor rust. Titels en (hyper)links zijn hierbij een uitzondering. Deze mogen best opvallen. Zorg er alleen wel voor dat ze goed afsteken van de rest en bij het globaal lezen niet wegvallen in de achtergrond of andere elementen rondom de tekst.

 

De beste kleurcombinaties

Zoals we eerder al zeiden, zijn er vele onderzoekers geweest die het werk al voor ons gedaan hebben. In hun onderzoeken hebben zij onder andere gekeken naar wat ervaren werd als de best leesbare en de minst leesbare kleurcombinaties. Door aan het begin van jouw keuze deze combinaties wel of juist niet te gebruiken, zorg je direct voor een goede basis om mee te starten.

 

Do’s:

  • zwart op wit
  • blauw op wit
  • zwart op geel
  • groen op wit
  • rood op wit
  • rood op geel

 

Don’ts:

  • zwart op paars
  • oranje op wit
  • rood op groen
  • groen op rood
  • oranje op zwart

En Guyiday zelf dan?

Nu je dit hebt gelezen, hebben we een vraag voor jou: vind jij dat onze oranje tekst op de (bijna) zwarte achtergrond slecht leesbaar is?

Valt wel mee, hè? Toch staat deze combinatie in het rijtje van de don’ts… In deze context willen we ermee duidelijk maken dat je jezelf er niet op vast moet pinnen. Er zijn tenslotte talloze verschillende kleurtinten en het verschil tussen heel lichtoranje en heel donkeroranje is daardoor enorm. Of je een lichte of donkere kleurvariant gebruikt op een lichte of donkere achtergrond, maakt nogal wat verschil.
Zelf hebben we voor deze kleurcombinatie gekozen, omdat we er goed over nagedacht hebben (en omdat we rebels zijn). Wij vinden het wél een prettige combinatie en het past zowel bij onze huisstijl als onze merkidentiteit.

Tips voor online kleurgebruik

Behalve de kleurcombinaties van een fontkleur en de achtergrond waar deze font op getoond wordt, zijn er nog wat andere tips die we graag met je delen. Deze verhogen de algemene gebruiksvriendelijkheid van je website.

  • Een hoog kleurcontrast gebruiken zorgt ervoor dat tekst fijn te lezen is voor iedereen, ook voor degenen die kleurenblind zijn.
  • Gebruik geen spierwitte achtergrond (#ffffff), maar eentje met een lichte kleurtint (bijvoorbeeld #f9f9ff).
  • In plaats van een pikzwarte fontkleur (#000000) is het ook beter om daar juist een iets lichtere kleurtint te gebruiken (bijvoorbeeld #070707).
  • Gebruik icoontjes en tekst in een afwijkende kleur om de nadruk te leggen op bijvoorbeeld sleutelwoorden of hyperlinks. (Ook is het verstandig om hyperlinks te onderstrepen.)
  • Deze is heel waardevol: bekijk je website of digitale ontwerp eens in zwart-wit, bijvoorbeeld met behulp van deze tool. Is het nu nog steeds duidelijk?

Voor de meesten spreekt het voor zich, maar bij digitale middelen maak je altijd gebruik van RGB-kleuren. CMYK en PMS zijn enkel voor drukwerk. Meer weten?

Waarom je voor zwart bij CMYK altijd 100% zwart zou moeten kiezen

Zoals je in onze blog over PMS en CMYK kunt lezen, bestaat CMYK uit vier verschillende kleuren. Als je een 100% zwarte kleur gebruikt voor je fonts, zal deze altijd scherper en mooier gedrukt worden dan wanneer je een kleine tintvariatie kiest. Dan moet de inkt tijdens het drukken namelijk gaan mengen en bestaat het risico dat de tekst kan ‘dichtlopen’. De inkt loopt dan als het ware uit waardoor randen minder scherp zijn of er zelfs vlekken kunnen ontstaan. Bij tekst, zeker als deze een kleine fontgrootte heeft, kan dat ervoor zorgen dat het veel minder duidelijk te lezen zal zijn.

Kleuren en koopgedrag

Kleurenpsychologie is een bijzonder belangrijk element in reclameboodschappen. Uit een onderzoek is gebleken dat kleurkeuze maar liefst 85(!) procent bepalend is voor het koopgedrag van consumenten. Mannen zijn sneller aangetrokken tot donkere kleuren, vrouwen juist meer tot zachtere kleuren en kinderen in het bijzonder tot felle kleuren. Houdt dus altijd rekening met je doelgroep wanneer je jouw volgende marketingactie gaat ontwikkelen.
Elk archetype heeft zijn eigen karakteristieke kleuren. Bijna elke doelgroep is grotendeels te koppelen aan een bepaald archetype. Door te weten welk archetype bij jouw doelgroep hoort, kun je achterhalen welke kleuren passen bij, en wellicht meer invloed hebben op, jouw doelgroep.

Bekijk hier welke kleuren bij welk archetype passen

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews