TikTok lanceert TikTok Shop, maar wat houdt dit in?

TikTok is sinds de pandemie uitgegroeid tot een van de grootste social media platformen ter wereld. Sinds de opkomst van TikTok heeft het inmiddels de eerder populaire app musical.ly opgeslokt en is het uitgegroeid tot meer dan 3 miljard downloads anno 2023. Daarnaast was TikTok de meest gedownloade app in 2022, met meer dan 672 miljoen downloads.

Een beetje dieper op de materie heeft TikTok verreweg het hoogste engagementpercentage in vergelijking met andere social mediakanalen, namelijk 5,96%. Op Facebook is dit 0,07% en Instagram telt 1,22%. Daarnaast opent de gemiddelde TikTok gebruiker 19 keer per dag de app en staat TikTok wereldwijd bekent om het sterke algoritme.

Dit zijn de wereldwijde statistieken, ook hebben we wat statistieken gevonden tot de Nederlandse markt en ook hier zien we dit soort hoge cijfers. Sinds Q1/2 2020 is het aantal gebruikers van de app sterk toegenomen tot bijna 4 miljoen gebruikers, dit in tegenstelling van de afname in gebruikers bij Facebook en Twitter. Opvallend is de leeftijd van de gemiddelde TikTok gebruiker, mogelijk verwacht je het wel maar bijna 50% van de TikTok gebruikers valt in de leeftijdscategorie 18-29 jaar. En 75% is jonger dan 40 jaar.

Nu het onderwerp waarvoor je dit artikel hebt aangeklikt, TikTok heeft iets nieuws..

Althans, hier in Nederland is het nog niet uitgerold, of in ieder geval, nog niet helemaal. Maar in de Verenigde Staten heeft de lancering na maanden van tests en ontwikkeling plaatsgevonden, TikTok Shop is een feit. Nog niet in Nederland dus, maar we zien inmiddels de uitrol van TikTok Shop meer vorm krijgen met naast de VS ook de UK en 7 regio’s in Azië. Wij leggen je uit wat de TikTok Shop is en voor wie en waarom dit een nuttige ontwikkeling is.

Met de Shop functie lanceert TikTok haar eigen e-commerce tool. Deze tool is rondom september gelanceerd, zoals gezegd in de Verenigde Staten en heeft al direct 150 miljoen gebruikers. 

In Europa hebben we inmiddels natuurlijk al wel een aantal experimenten gezien met shopable ads, maar met TikTok Shop als onderwerp van gesprek hebben we het écht over een interessante en grote koerswijziging.

TikTok gaat zich met TikTok Shop uitrollen tot e-commerce platform, waarbij creators en sellers eenvoudig hun producten kunnen verkopen vanuit TikTok en daarvoor zelfs niet eens een eigen platform hoeven op te zetten, zoals voorheen wel van belang was met Shopify.

Creators kunnen in hun organische posts producten linken (wat nu enkel kan in ads) en de Sellers kunnen hun producten verkopen en verzenden in de TikTok app zelf, het wordt dus wel écht heel makkelijk gemaakt voor ondernemers om hun producten te verkopen aan hun publiek.

Voor wie is TikTok Shop?

TikTok shop is vanuit TikTok zelf uitgewerkt voor verschillende doelgroepen. Welke doelgroepen zijn dit? Wie zijn dit? Wat houdt TikTok Shop voor hen in? Waarom is het nuttig? Allemaal vragen die opborrelden wanneer wij ons gingen verdiepen in het onderwerp, inmiddels weten we hoe het zit en leggen wij het je uit!

TikTok Shop gaat impact hebben voor verschillende groepen, vooraan staan natuurlijk de sellers, creators en de gebruikers. TikTok Shop is simpelweg een tool wat het mogelijk maakt voor de sellers om hun producten als het ware uit te stallen en te verkopen aan de TikTok gebruikers. TikTok stuurt hiermee af op een ‘all-in-app experience’, ze zorgen er namelijk voor dat er géén redirects plaatsvinden naar verkoop-apps of websites, met daarmee hogere conversie- en verkoop cijfers.

Verder kunnen creators de gebruikte producten in hun content uitlichten in de video en zich zo richten op een samenwerking en/of al lopende samenwerkingen nog eens goed naar voren laten komen in hun TikToks en hun account.

Voor de gebruikers wordt het nu wel héél makkelijk om producten uit de TikTok Shop te kopen. Je hoort natuurlijk wel eens dat iemand ‘geïnfluencet’ is.. of misschien ben jij dat zelf wel regelmatig.. Dat wordt nu enkel en alleen maar makkelijker, met een druk op de knop heb je het product in jouw winkelmandje en voor je het weet plunder je zo je eigen rekening leeg door het kijken van TikToks en de verleiding van de producten die je ziet.

Wordt het nuttig?

Het korte antwoord: daar lijkt het wel op. Het is simpelweg een nieuw platform om jouw producten te verkopen en er eenvoudig content en reclame omheen te maken. Met de TikTok Shop gaat een nieuwe wereld open voor e-commerce, wanneer je een beetje weet hoe het algoritme van TikTok werkt, kun je eenvoudig duizenden tot miljoenen views ontvangen op jouw TikTok en daarmee op jouw product.

Wij houden de ontwikkeling voor je in de gaten, hopelijk maakt de TikTok Shop haar potentie waar.