Top 4 beste alternatieven voor ChatGPT

De hype rondom ChatGPT is ontzettend groot en in ons vorige blog hebben we uitgezocht of het gebruik van ChatGPT te controleren is via detectietools. Benieuwd naar het antwoord op die vraag? Lees het hier terug.
Na alle opspraak in het nieuws zal het je vast opgevallen zijn dat het ontzettend druk is op ChatGPT. Het platform ligt er bij ons zelfs vaker uit dan dat we werk en vragen kunnen verzinnen om bij ChatGPT over de schutting kunnen gooien. Tijd om 4 alternatieven van ChatGPT te ontdekken!

Wat was chatGPT ook alweer?

ChatGPT is een chatbot gemaakt met behulp van een GPT (Generative Pre-training Transformer) machine learning-algoritme. Dit algoritme is speciaal ontwikkeld om teksten te kunnen schrijven, of genereren eigenlijk, die bijna niet te onderscheiden zijn van teksten die geschreven zijn door ons mensen. Hierdoor kun je de slimme chatbot inzetten voor verschillende doeleinden. Of dat nou is als chatbot op je website die klanten helpt bij het beantwoorden van vragen, of voor het automatiseren van je communicatie door bijvoorbeeld berichten te sturen naar klanten op basis van hun activiteit of fase in de customer journey.

Alternatieven

We hebben het internet afgestruind en er zijn tal van copywriting tools zoals ChatGPT. En ja, je leest het goed: ondanks dat ChatGPT veel meer kan, zijn we specifiek naar copywriting tools gaan kijken. Dat is – op dit moment – de meest gebruikte functie van ChatGPT.

Alle tools waar we naar hebben gekeken, bevatten ook de voordelen van ChatGPT. Ook deze tools hebben aan twee woorden genoeg om er een hele tekst uit te persen. Maar er was één ding wat ons al snel opviel tijdens ons onderzoek. Ze werken bijna allemaal met een betaalde abonnementsvorm. Omdat wij geen uitgebreid onderzoeksbudget krijgen, konden we niet volledig uitzoeken of deze tools echt beter werken dan ChatGPT. Daar zijn we eerlijk over. Tegelijkertijd kunnen we ervan uitgaan dat deze tools om diezelfde reden ook niet zo druk bezocht zullen worden als ChatGPT.

Alle tools hebben we dus getest met een gratis versie. Aan de hand daarvan hebben we de voor- en nadelen opgesomd:

Alternatief 1: Writeme.ai

Voordelen van Writeme:

  • In tegenstelling tot ChatGPT, waarbij je zelf in volledige vrijheid kunt aangeven wat je verwacht, Krijg je bij Writeme.ai een aantal keuzes. Zonder zelf iets te verzinnen, kun je een keuze maken welke richting de tool op moe. Daardoor weet je wat je ongeveer krijgt met de informatie die je de tool hebt verschaft. Voor de inspiratieloze ondernemers onder ons kan dit een extra hulpmiddel zijn.
  • Bij het schrijven van bijvoorbeeld een lang blog krijg je telkens 3 mogelijkheden. Jij voert wat keywords in, geeft aan hoe toegankelijk en creatief de tekst moet zijn en krijgt vervolgens 3 keuzes tussen titels, outlines en introducties. Hierdoor krijg je een beeld van hoe je tekst eruit gaat zien én heb je invloed in wat de Ai ervan bakt.
  • Bij de vraag om een lange blog tekst krijg je ook echt een enorme lap tekst terug van de AI. Iets waar ChatGPT nog wel eens eigenwijs in kan zijn.

 

Nadelen van Writeme:

  • Ondanks dat ze direct aangeven dat er een betaalde premium versie bestaat, was het niet meteen duidelijk dat het limiet zó laag lag voor het gratis maandelijks(!) aantal woorden. Ja.. de limieten worden inderdaad per maand berekend..
  • Een premium account verschilt in prijsklasse aanvankelijk van hoeveel woorden je wilt gebruiken. Werk je dagelijks met een AI-tool zoals chatGPT mag je al gauw gaan denken aan 25 tot 50 dollar per maand. En dan zit je nog steeds aan een maandelijks limiet.

Alternatief 2: Writesonic.com

De voordelen van Writesonic:

  • De tool biedt ontzettend veel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.
  • Bij een upgrade krijg je meer maandelijkse woorden dan bij Writeme.ai (maar zit je nog altijd vast aan een limiet.)

 

De nadelen van Writesonic.

  • Je hebt maar 2500 gratis woorden om mee te werken. Net als bij writeme.ai kun je niet echt lange teksten laten schrijven. Tenzij je upgrade naar een betaald abonnement natuurlijk.
  • Een upgrade kost je ruim 32 dollar per maand. Hierbij is op het moment van schrijven een korting, wat deze prijs laat zakken naar een goede 26 dollar per maand. Wat nog altijd aan de hoge kant is vergeleken met een gratis tool zoals ChatGPT.

Alternatief 3: You.com

De voordelen van You:

  • You is gratis!
  • You werkt met zijn chat ongeveer hetzelfde als ChatGPT.
  • You reageert net als ChatGPT ook op Nederlandse vragen.
  • You geeft bij zijn antwoord ook 3 links naar webpagina’s waarop informatie staat over het gegeven antwoord. Dit kan soms handig zijn als je een bronvermelding nodig hebt.

 

De nadelen van You:

  • De AI lijkt de vraag soms niet goed te begrijpen. Iets waar ChatGPT een ster in is als je het ons vraagt.

Alternatief 4: Rytr.me

De voordelen van Rytr:

  • Net als bij You heeft Rytr veel keuzes in wat je wil laten schrijven en heeft de tool wederom aan een aantal woorden genoeg om een hele lap tekst te laten schrijven.
  • In tegenstelling tot een aantal andere tools is Rytr erg duidelijk over de limiet in aantal tekens per maand.
  • Bij de gratis versie krijg je bij Rytr 10.000 tekens per maand (terwijl bij de eerdergenoemde tools de limiet rond de 2.000 zit).
  • Het premium plan geeft meteen oneindig karakters.

 

De nadelen van Rytr:

  • In de lijst van Rytr staat dat je ergens afbeeldingen kunt laten genereren, maar waar dat precies zit is niet helemaal duidelijk. Wij zouden graag zien dat wanneer je 30 dollar per maand betaalt, je ten minste weet waar alle mogelijkheden zitten.
  • Net als bij de meeste andere tools zit je ook bij Rytr met een premium abonnement al snel te denken aan 30 dollar per maand.

Conclusie

Om er goed gebruik van te kunnen maken, kosten bijna al deze tools geld. Anders werken ze met een laag aantal woorden per maand op de gratis versie. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze servers er zeer waarschijnlijk minder vaak uitliggen dan bij ChatGPT. En wanneer een AI copywriting tool een groot deel van jouw werk uit handen neemt, is 25 dollar per maand ook niet het einde van de wereld. Anders heb je namelijk helemaal geen hulp meer en zul je alles weer zelf moeten doen.

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews