Vanity metrics: Waarom worden we hier zo blij van?

Alle marketeers onder ons zullen het gevoel wel herkennen; je social media dashboard openen en mega veel likes, shares en views zien. Daar gaat zo’n marketeers-hart in eerste instantie natuurlijk suuuper snel van kloppen. Maar… hoe belangrijk zijn die cijfers echt? Zijn deze cijfers nou echt zo waardevol als we denken of zitten we onszelf voor de gek te houden?

Wat zijn vanity metrics en wat maakt ze zo aantrekkelijk?

Vanity metrics zijn de cijfers die er op het eerste gezicht super indrukwekkend uitzien, ook voor anderen, maar die je niet helpen om te begrijpen hoe je echt presteert of hoe je je toekomstige strategieën hierop aan kunt passen. Dit klinkt misschien allemaal nog een beetje vaag, dus hierbij een aantal voorbeelden van vanity metrics:

  • Aantal volgers op social media (oké, je hebt er 10K, maar hoeveel kopen er ook echt iets?)
  • Likes en shares op een post (leuk voor je zelfvertrouwen, maar wat heb je hier nou echt aan?)
  • Aantal bezoekers op je website (ze kwamen, maar bleven ze ook? En belangrijker: kochten ze iets?)

Iedereen vindt het natuurlijk leuk als zijn post viral gaat. Al die likes en views geven ons marketeers echt een dopamine-boost. Vanity metrics geven ons een gevoel van succes, van validatie. Ze vertellen ons dat mensen ons gezien hebben, dat onze content trending is. Maar zijn die likes en views ook echt waardevol voor je business? Dat is waar het vaak misgaat.

Waarom zijn ze gevaarlijk?

Het probleem met vanity metrics is dat ze je een vals gevoel van succes kunnen geven. Je denkt dat je super lekker bezig bent, terwijl dit eigenlijk allemaal wel meevalt. Stel je voor dat je een post hebt die duizenden likes krijgt, maar niemand klikt door naar je website of koopt je product. Heb je dan écht iets bereikt? De kans is groot dat ze je geen stap dichter bij je daadwerkelijke doelen brengen. Het gevaar is dat bedrijven vaak ook nog hun strategie baseren op deze oppervlakkige cijfers. Ze richten zich alleen op meer volgers, meer views, meer likes… maar vergeten de echte cijfers: leads, conversies en klantretentie.

Hoe herken je ze?

Oké, nu de vraag: hoe kun je vanity metrics van de echte prestaties onderscheiden? Dat lijkt lastig, want dat is namelijk voor geen enkel bedrijf hetzelfde. Voor sommige bedrijven is het aantal likes op een post misschien helemaal geen vanity metric. Maar eigenlijk is het best simpel: vraag jezelf af hoe deze cijfers bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen. Wat vanity metrics zijn is dus helemaal afhankelijk van wat jouw bedrijfsdoelstellingen zijn. Draaien jouw doelstellingen om de omzet, dan kun je je bijvoorbeeld afvragen “Draagt deze data bij aan mijn omzet?”. Is je doel om de klantrelatie te verbeteren, stel jezelf dan de vraag: “Zorgen deze cijfers voor een sterkere klantrelatie?”. Als het antwoord nee is, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met vanity metrics.

Wat moet je doen met vanity metrics?

Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig om te weten, maar de volgende vraag is: wat doe je zodra je doorhebt dat je te maken hebt met vanity metrics?

  1. Houd ze in perspectief. Natuurlijk is het leuk om veel likes te krijgen, maar het is geen maatstaf voor succes. Je kunt hieruit halen dat wat je doet opvalt, maar nog niet per se converteert.
  2. Focus op actionable metrics. Richt je aandacht op de cijfers die écht belangrijk zijn voor jouw doelstellingen, bijvoorbeeld conversies, klanttevredenheid, terugkerende klanten en omzetgroei. Dit zijn de cijfers die je strategie uiteindelijk vorm moeten geven.
  3. Gebruik vanity metrics als bijproduct. Zie vanity metrics als een bonus. Ze kunnen handig zijn om te laten zien dat je bereik hebt, maar ze zijn niet het doel op zich. Als je veel likes hebt, kijk dan of je die aandacht kunt omzetten in echte resultaten.

Groetjes van men,

Kelly