Waar moet een goede website aan voldoen in 2023? 12 praktische tips om jouw website te optimaliseren.

Of je nu een website wilt bouwen voor je eigen bedrijf of als freelancer werkt, er zijn tal van elementen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je website er niet alleen goed uitziet, maar ook goed presteert. Van snelle laadtijden tot zoekmachineoptimalisatie, er zijn talloze factoren die een rol spelen bij het maken van een goede website.

Maar wat maakt nu een website echt goed? In dit artikel bespreken we twaalf punten die jouw website naar het volgende niveau kunnen tillen. Van een aantrekkelijk ontwerp tot een goede leesbaarheid, en van zoekmachineoptimalisatie tot toegankelijkheid, deze punten helpen je om een website te maken die niet alleen mooi is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk. Dus pak een kop koffie, ga er lekker voor zitten, en laten we beginnen!

12 belangrijke tips

1. Duidelijke navigatie

Een goede website heeft een duidelijke en logische navigatie waardoor bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. De navigatie moet intuïtief zijn en de belangrijkste pagina's moeten gemakkelijk bereikbaar zijn via het menu.

2. Responsiviteit

Een goede website is responsive, wat betekent dat het zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop het bekeken wordt. Hierdoor ziet de website er op elk apparaat goed uit en werkt het ook goed, ongeacht of de gebruiker een desktop, laptop, tablet of smartphone gebruikt.

3. Snelle laadtijd

Een goede website laadt snel. Mensen hebben weinig geduld en als het te lang duurt voordat de website laadt, zullen ze snel afhaken. Een snelle laadtijd verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar ook de zoekmachineoptimalisatie van de website.

4. Goede Content

Een goede website heeft goede content. De teksten moeten relevant, duidelijk en goed geschreven zijn. De afbeeldingen moeten van goede kwaliteit zijn en passen bij de boodschap van de website. Goede content trekt niet alleen bezoekers aan, maar zorgt er ook voor dat ze terugkomen.

5. Veiligheid

Een goede website is veilig. Dit betekent dat de website is beveiligd met een SSL-certificaat en dat er regelmatig back-ups worden gemaakt. Hierdoor zijn de gegevens van de bezoekers veilig en worden ze niet misbruikt.

6. Goede lay-out en design

Een goede website heeft een goede lay-out en design. De website moet er professioneel en aantrekkelijk uitzien, en de kleuren en lettertypen moeten passen bij de boodschap van de website. Een goede lay-out en design zorgen voor een goede gebruikerservaring en maken de website aantrekkelijker voor bezoekers.

7. Call-to-action

Een goede website heeft een call-to-action. Dit betekent dat er duidelijk wordt aangegeven wat de volgende stap is die de bezoeker moet nemen. Bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte of het invullen van een contactformulier. Een goede call-to-action zorgt ervoor dat bezoekers actie ondernemen en uiteindelijk klant worden.

Kortom, een goede website is essentieel voor elke ondernemer of individu die online aanwezig wil zijn. Door te zorgen voor duidelijke navigatie, responsiviteit, een snelle laadtijd, goede content, veiligheid, een goede lay-out en design en een duidelijke call-to-action, kan een website bijdragen aan het succes van het bedrijf of individu.

8. Goede leesbaarheid

Een goede website heeft een goede leesbaarheid. De tekst moet duidelijk en goed leesbaar zijn, met een geschikt lettertype en een goede regelafstand. Door rekening te houden met de leesbaarheid van de tekst, zal de gebruikerservaring van de website verbeteren.

9. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) 

Een goede website is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de zoekwoorden waarop de website gevonden wil worden en dat de inhoud van de website daarop is afgestemd. Dit zorgt ervoor dat de website hoger in de zoekresultaten verschijnt en dus beter vindbaar is voor potentiële klanten.

10. Toegankelijkheid

Een goede website is toegankelijk voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen. Hierbij kan gedacht worden aan mensen met een visuele beperking die gebruik maken van een screenreader of mensen met een motorische beperking die gebruik maken van een speciaal toetsenbord. Door te zorgen voor toegankelijkheid, kan de website een grotere doelgroep bereiken.

11. Goede webhosting

Een goede website heeft goede webhosting. Dit betekent dat de website gehost wordt bij een betrouwbare en professionele webhostingprovider. Een goede webhostingprovider zorgt voor een snelle laadtijd van de website en biedt goede beveiliging en back-upmogelijkheden.

12. Regelmatig onderhoud

Een goede website heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit betekent dat de website regelmatig wordt geüpdatet en dat er regelmatig back-ups worden gemaakt. Ook eventuele problemen of fouten moeten snel worden opgelost. Door regelmatig onderhoud te plegen, blijft de website veilig, snel en betrouwbaar.

Conclusie

In 2023 moet een goede website aan diverse eisen voldoen om niet alleen goed uit te zien, maar ook goed te presteren. Van navigatie tot zoekmachineoptimalisatie, er zijn talloze factoren die een rol spelen bij het maken van een goede website.

Een goede website heeft een duidelijke en logische navigatie, is responsive, heeft een snelle laadtijd, goede content en is veilig. Daarnaast heeft het een goede lay-out en design, een duidelijke call-to-action en goede leesbaarheid. Ook is het belangrijk dat een website geoptimaliseerd is voor zoekmachines en toegankelijk is voor iedereen.

Door aan deze twaalf punten te voldoen, kan een website bijdragen aan het succes van een bedrijf of individu. Het zorgt voor een betere gebruikerservaring en maakt de website aantrekkelijker voor bezoekers. Kortom, een goede website is essentieel voor elke ondernemer of individu die online aanwezig wil zijn.