Waarom een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk is

UX, user experience, wat is het nou eigenlijk? UX heeft als doel om de ervaring van een websitebezoeker te optimaliseren. Dat betekent dat de website duidelijk moet zijn en de bezoeker snel moet kunnen vinden waar hij of zij naar op zoek is. Een goed UX-design zorgt er niet alleen voor dat bezoekers sneller vinden wat ze nodig hebben, maar ook de kans op fouten en vragen is aanzienlijk lager. En daarmee verhoog je automatisch de kans op een waardevolle conversie.

Navigatie

Het is belangrijk dat de structuur van de website goed is, hiermee kan je een hoop frustraties voorkomen. Als websitebezoeker wil je graag duidelijk weten waar je moet klikken om bij bepaalde informatie te komen. Zeker op uitgebreide websites kan dit al snel een doolhof worden. Bedenk vooraf een goede een duidelijke websitestructuur, categoriseer onderliggende pagina’s op logische plekken en voeg eventueel ‘broodkruimels’ toe in je paginanavigatie.

Mobielvriendelijk

Tegenwoordig brengen we veel tijd door op onze smartphones. Vaak zelfs meer dan achter onze desktop of laptop. Het is daarom ook belangrijk dat het design perfect afgestemd is op verschillende schermgroottes. Veel mobiele telefoons hebben namelijk een andere schermafmeting. Door de responsiviteit van een website te perfectioneren wordt het scrollen en zoomen tot een minimum beperkt, zonder dat er onderdelen van een webpagina verloren raken of buiten beeld vallen. Werkt dit niet soepel? Dan is de kans groot dat de bezoeker afhaakt.

UX en SEO

Google wordt steeds slimmer: Google laat graag de beste resultaten aan zijn bezoekers zien. Daarom kijkt Google tegenwoordig ook naar de layout van de website en de tijd die bezoekers op een pagina doorbrengen. Hoe relevanter de website, hoe langer bezoekers blijven en hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt.

Snelle laadtijd: Een gebruiksvriendelijke website heeft een snelle laadtijd. Zeg nou zelf, er is niks frustrerender dan een langzame website.

Interne links: De interne links zorgen er niet alleen voor dat de bezoeker makkelijk door de website kan navigeren, dit zorgt ook voor een betere vindbaarheid. Ook zoekmachines zoals Google kunnen hierdoor namelijk makkelijker door een website navigeren.

 

Zoekmachines scannen jouw website om data te verzamelen zoals de laadtijd en de manier waarop jouw content gestructureerd is. Een snelle website met gestructureerde content zal daarom hoger ranken in bijvoorbeeld Google, Bing en Yahoo.

Meten = weten

Merk jij dat je te weinig leads of klanten krijgt? Dan is het goed om eerst eens te kijken waar jouw websitebezoekers afhaken. Met behulp van Google Analytics kun je bijvoorbeeld statistieken bekijken zoals de gemiddelde tijd op bepaalde pagina’s, landingspagina’s, uitstappagina’s en nog veel meer. Je kunt hierdoor aan zeer waardevolle informatie komen.
Ook zijn er verschillende tools waarmee je letterlijk kunt zien wat jouw bezoekers doen. Met Smartlook kun je letterlijk meekijken op het scherm van jouw bezoeker. Je kunt dus precies zien wat deze heeft gedaan en waar deze afhaakt. Vaak herken je een patroon of zie je dat er iets niet klopt op je website.

Daarnaast blijft testen altijd superbelangrijk, ondanks dat het vaak overgeslagen wordt. Verander je iets op je website? Test dit dan altijd! Werken alle links nog? Werken alle koppelingen? Ziet je website er responsief ook nog steeds goed uit?

Klanttevredenheid

Als jouw website gebruiksvriendelijk is, wordt de klanttevredenheid verbeterd. Dit geldt voor zowel nieuwe als terugkerende bezoekers. Als mensen een positieve ervaring op jouw website hebben, is de kans groter dat ze terugkeren. Door hier slim gebruik van te maken kan je de deze klanten aan je binden met bijvoorbeeld een Loyalty-systeem.

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews