Waarom is de nieuwe update van Google zo interessant?

Google is, zoals we een aantal weken geleden hebben beschreven, een antwoordenmachine. Google werkt voortdurend aan het verbeteren van haar kwaliteit van antwoorden en daarom bespreken we deze week dan ook één van de updates die zij recent hebben doorgevoerd. De update heet ‘Google Helpful Content Update’ en het heeft impact op de manier hoe we SEO de laatste jaren als ‘content creators’ zijn aangevlogen

Wat houdt de update in grote lijnen in?

De Helpful Content Update is voornamelijk gericht op het bevorderen van inhoud die nuttig en informatief is voor de lezer. Google doet met deze update haar best om de SEO-trucjes zoals we die kennen tegen te gaan. Het is voor Google namelijk belangrijk dat de lezer zich na het lezen van een artikel een ‘satisfying experience’ heeft, oftewel de lezer moet na het lezen van het artikel het gevoel hebben dat hij of zij verder kan met hetgeen waarvoor hij/zij het artikel heeft gelezen.Dit betekent voor de maker van de content dat hij of zij moet denken vanuit de behoefte van de lezer. Volgens Google zou het niet meer per definitie belangrijk zijn welke specifieke ‘keywords’ er in de teksten zijn verwerkt, maar voornamelijk hoe passend en informatief de tekst is voor de lezer.

Oké mooi, maar hoe doe ik dat?

We dachten dat je het nooit zou vragen. Er zijn inmiddels verschillende bedenkingen over hoe jij jouw teksten moet gaan insteken. De grootste en meest belangrijke zin die je in je achterhoofd moet houden tijdens het schrijven is: “Users first, Search engines second”.

Maar ook de volgende regels zijn van toepassing in het nieuwe SEO onderdeel:

  1. Google wil dat je focust op één industrie of niche, ben de expert.
  2. Ben ook speciaal, gebruik persoonlijke ervaringen, bijvoorbeeld zoals wij een aantal weken geleden deden met ChatGPT. De drie blogs hebben, om dit te bevestigen, enorme pieken laten ontstaan binnen ons website verkeer.
  3. Zorg dat jouw content uitlegt waar jouw lezers naar zoeken, biedt praktische oplossingen.
  4. En zorg dat je content up-to-date is, things change, dus wat jij op je site hebt staan ook.

Wat goed zou werken is het toevoegen van een conclusie

De behulpzame content-update van Google is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de inhoud die wordt aangeboden in de zoekresultaten van Google. Het is dus belangrijk voor ‘content creators’ om ervoor te zorgen dat hun inhoud nuttig en informatief is voor hun doelgroep. Schrijf voor de lezer en niet naar de inmiddels ‘ouderwetse’ regeltjes van SEO. “Users first, Search engines second”. Oh, en natuurlijk werken verschillende SEO trucs nog steeds, maar tegelijkertijd is SEO een langetermijnstrategie en juist daarom is het verstandig om jouw content nú al toekomstgericht te maken.