Wat gaat er gebeuren als AI promoted content gaat gebruiken?

Stel je voor: je hebt ineens een onbedwingbare craving voor een heerlijke pasta. Wat doe je dan? Natuurlijk, je opent ChatGPT om te vragen naar het beste recept. Want ja, het is 2024 en wie belt er nou nog oma voor kooktips? ChatGPT begeleidt je met engelengeduld door het hele proces: water koken, groenten snijden, en alles wat erbij komt kijken. Maar dan… “Gebruik de fantastische merk X pasta voor die ultieme al dente ervaring,” en “Vergeet niet om die romige merk Y kaas royaal te strooien voor het beste resultaat.” Wat gebeurt hier nou? Dit zijn geen onschuldige, goedbedoelde tips, maar slimme, doelgerichte advertenties! Het klinkt misschien als een futuristisch dystopisch scenario, maar de kans dat AI gepersonaliseerde advertenties gaat geven terwijl wij die blindelings volgen, is veel dichterbij dan je denkt. 

Weg met het vertrouwen?

Waarom vertrouwen we eigenlijk zo blind op onze AI-assistenten, zoals Siri, Alexa, Google Home en ChatGPT? We laten ze onze vakanties plannen, onze routes uitstippelen, content creëren en ja, zelfs onze autos besturen - allemaal zonder met een wenkbrauw te fronsen. En dit doen we terwijl er bij ChatGPT onderaan je scherm doodleuk staat: “ChatGPT kan fouten maken. Controleer belangrijke informatie.” Lekker dan! Toch vertrouwen we erop dat die slimme systemen objectieve, data-gedreven antwoorden geven, zonder dat er een verborgen agenda meespeelt. 

Maar stel je voor dat dat vertrouwen gaat wankelen. Wat als AI-assistenten zoals ChatGPT ineens advertenties gaan verwerken in hun antwoorden? Dan krijgen we te maken met een nieuwe vorm van marketing: sluikreclame die zo onzichtbaar is dat je misschien niet eens doorhebt dat je wordt beïnvloed. Geen irritante banners of pop-ups meer, maar subtiele productpromoties die zich vermommen als behulpzame tips van je AI-assistent. 

Denk eens in: elke keer dat je een AI om advies vraagt, moet je je afvragen of die suggestie wel écht de beste is, of gewoon de optie van het merk dat het meest heeft betaald. Wat als de snelste route die je krijgt niet zozeer de kortste weg is, maar wel een die je langs de McDonald’s leidt? Of als de restaurants die je worden aangeraden, alleen maar de tenten zijn die het meeste hebben neergeteld voor een plekje in het antwoord vanAI’s? En nog simpeler, maar misschien nog wel erger: wat als we elke suggestie van ChatGPT als absolute waarheid overnemen en verder verspreiden, terwijl die eigenlijk vol zit met gepromote content? Dan wordt het vertrouwen dat we nu hebben ineens een stuk fragieler, toch? 

Super gepersonaliseerde advertenties

Het integreren van advertenties in AI-assistenten zoals Siri, Alexa, Google Home en ChatGPT opent de deur naar een nieuw tijdperk van hypergepersonaliseerde marketing. Deze AI-systemen zijn niet zomaar passieve luisteraars die af en toe “Sorry, ik versta je niet” roepen. Nee, ze leren van elke keer dat je iets tegen ze zegt. Ze slaan niet alleen de woorden op, maar ook hoe je ze zegt, in welke context, en zelfs of je met een glimlach of een zucht praat. En zo weten ze straks beter wat jij nodig hebt dan jijzelf. 

Waar social media-apps zich baseren op likes en gedeelde memes om een beetje een idee te krijgen van wie je bent, gaan AI-assistenten all-in. Ze weten precies wat je dagelijkse routines zijn, welke muziek je altijd opzet als je kookt, welke recepten je zoekt als je geen zin hebt om te koken, en zelfs welke vragen je stelt als je je een beetje gestrest voelt. Met al die data schetsen ze een beeld van je waar je je misschien zelf nog niet eens van bewust was.  

Met deze diepgaande kennis kan AI niet alleen inspelen op wat je nú nodig hebt, maar ook op wat je straks nodig zou kunnen hebben. Net verhuisd? Geen probleem, je AI komt direct aanzetten met de perfecte meubels die precies passen bij jouw nieuwe interieur. Net een baby gekregen? Voor je het weet krijg je een stroom aan advertenties voor babyproducten, precies afgestemd op de leeftijd van je kleintje.  

Aan de ene kant is dit super handig, want wie houdt er niet van gepersonaliseerde aanbiedingen die precies aansluiten bij wat je nodig hebt? Aan de andere kant… is het misschien een tikkeltjecreepyPrivacy, iemand? 

Hoe beschermen we ons tegen AI-advertenties?

AI maakt ons sowieso al een beetje nerveus, zelfs zonder die hele advertentie-kwestie. "Gaan we straks echt steeds minder zelf nadenken?" "Worden onze banen binnenkort vervangen door robots die nooit lunchpauze nodig hebben?" Je kent de vragen wel. Maar als AI ook nog eens met gesponsorde content op de proppen komt, krijgt die angst een nieuwe twist. Gaan we dan niet alleen steeds minder zelf beslissen, maar worden we ook nog gestuurd door onzichtbare commerciële krachten? 

Kijk, op social media is het inmiddels verplicht om hetaan te geven als iets een advertentie is, ook al komt het via je favoriete influencer die plotseling heel veel van merk X lijkt te houden. Sluikreclames zijn hier verboden. Maar hoe zit dat met AI? Is dat ook aan regels gebonden, of zitten we hier nog in een grijs gebied waar alles kan en mag? 

Wat we wel kunnen doen, is onszelf bewapenen tegen de negatieve kanten van AI-advertenties. Want eerlijk is eerlijk, AI heeft ons ook veel te bieden—het maakt ons leven op heel veel manieren makkelijker. Maar het is belangrijk dat we wat bewuster omgaan met de informatie die we van AI-systemen krijgen. We moeten niet alles zomaar aannemen als de waarheid, maar zelf ook kritisch blijven nadenken. AI mag dan slim zijn, maar jij hebt ook hersens. Gebruik ze! 

Groetjes van Kelly,