Wat is het verschil tussen DPI en PPI?

DPI gaat over drukwerk en PPI gaat over digitale schermweergave.

Heb je ooit gemerkt dat sommige foto's op je telefoon super scherp lijken terwijl andere een beetje wazig zijn? En waarom lijken sommige afgedrukte foto's zo gedetailleerd terwijl andere er vaag uitzien? Dat heeft eigenlijk te maken met twee simpele dingen: DPI en PPI. Klinkt ingewikkeld, toch? Maar maak je geen zorgen, het is eigenlijk best eenvoudig! Deze twee kleine afkortingen spelen een grote rol bij het bepalen van hoe goed dingen eruitzien op schermen en in afgedrukte vorm.

DPI - Dots Per Inch

Stel je voor dat je een foto wilt afdrukken. DPI vertelt je hoeveel piepkleine druppeltjes inkt er op een stukje papier passen. Hoe meer druppeltjes, hoe scherper en gedetailleerder de foto eruit zal zien. Het is net als tekenen met hele dunne potloodstreepjes in plaats van dikke lijnen. DPI is vooral belangrijk als je dingen wilt printen zoals posters, foto’s of bijvoorbeeld spandoeken.

PPI - Pixels Per Inch

Nu gaan we naar schermen. Denk aan je telefoon of je computer. PPI vertelt je hoeveel kleine gekleurde stipjes (pixels) er op het scherm passen. Als er meer stipjes zijn, kunnen ze dichter bij elkaar staan. Dat betekent dat alles er scherper uitziet, net zoals tekenen met hele kleine verfkwastjes in plaats van grote. PPI is super belangrijk voor apparaten zoals telefoons, tablets en computerschermen, omdat je die van heel dichtbij bekijkt.

Invloed op schermweergave en drukkwaliteit

Hier zijn een paar simpele dingen om te onthouden:

Schermweergave

Hogere PPI op schermen betekent scherpere beelden. Dat is vooral handig als je je scherm van dichtbij bekijkt, zoals bij je telefoon. Dan zie je alle details goed zonder dat het wazig lijkt.

Drukkwaliteit

Meer DPI bij printen betekent scherpere afdrukken. Dat is handig voor gedrukte dingen zoals foto's. Als je een foto afdrukt met veel DPI, lijkt het net alsof je met een hele fijne pen hebt getekend, en niet met een dikke stift.

Omrekenen

Het is een beetje als appels en peren vergelijken. Je kunt niet zomaar DPI en PPI met elkaar verwisselen, omdat ze in verschillende situaties worden gebruikt. Als je een foto van je telefoon naar papier wilt brengen, moet je misschien wat aanpassingen doen zodat het er goed uitziet.

Bestanden

Als je met plaatjes werkt, moet je aan beide denken: de grootte van de foto in pixels voor schermen en de DPI voor printen. Pixels voor het kijken, DPI voor het printen.

DPI of PPI?

Dus, of je nu dingen op papier wilt zetten of gewoon naar schermen kijkt, het begrijpen van DPI en PPI helpt je om alles er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Het draait allemaal om die kleine druppeltjes inkt en gekleurde stipjes - of het nu op papier is of op een scherm!