Wat zijn archetypes én waarom zijn ze belangrijk?

In dit blog nemen we je mee in het verhaal van de archetypes van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung. Met de archetypes geeft Jung namelijk een karakter aan bedrijven, want bedrijven… het zijn net mensen.

Door goed om te gaan met dit karakter, ontstaat er een basispositie. Door het gebruik van dezelfde tone-of-voice met unieke, passende boodschap, bouw jij aan jouw authentieke merk. Het model stelt dat alle merken ter wereld in grote lijnen zijn onder te verdelen binnen de 12 merkkarakters van het archetypemodel. Door te kijken naar jouw kernwaarden, zoals samenwerken of creativiteit, wordt voor altijd jouw archetype bepaald.

Maar hoe zien die archetypes er dan uit? 

De Held

Denk aan de strijder in de Griekse mythologie die nooit opgaf en zijn waarde wilde bewijzen. Wanneer hij iets wilde bereiken, was hier altijd wel een weg voor te vinden.

Hoe ze ontstonden

Oké, stel je het jaar 1875 voor, een tijd waarin hoge hoeden en kronkelende snorren nog de trend waren. In dit tijdperk van onuitgesproken avontuur werd Carl Gustav Jung geboren, een Zwitserse psychiater en psychoanalyticus die op 26 juli zijn entree maakte. Zijn werk was van onschatbare waarde voor de psychologie. Laten we terugspoelen naar een specifieke scène die rechtstreeks uit een film zou kunnen komen. Jung slingert door de nauwe straatjes van het oude Rome, met een lichte bries die zijn wilde baard streelt. Plotseling belandt hij in een betoverende, stoffige bibliotheek. Tussen de vergeten geschriften ontdekt hij een oud Grieks manuscript met de intrigerende titel "De Mythen van de Menselijke Ziel." Als een echte analyticus begon Jung patronen in de mens te spotten. In een staat van inspiratie besluit Jung verder te graven in de rijke schat aan mythen, legenden en sprookjes. Hij begint te zien dat bepaalde personages en symbolen, zoals de held, de schaduw, en de wijze oude man, herhaaldelijk opduiken, ongeacht de culturele achtergrond. Hier ontstaat de kiem van zijn baanbrekende theorie over archetypen. Maar Jung stopt daar niet. Hij strekt zijn inzichten uit naar het schouwspel van de samenleving en ontdekt dat deze archetypen niet alleen de helden van mythen zijn, maar ook de karakterbouwstenen van de menselijke psyche. Deze psychologische schatkaart, ontworpen door Jung, wordt later doorgetrokken naar een nieuw terrein: de wereld van bedrijven en merken. Marketingspecialisten realiseren zich dat net zoals individuen archetypen volgen, ook bedrijven een karakter kunnen aannemen. De leiders onder de merken, die met vastberadenheid en visie de koers bepalen, de rebelse merken die de status quo uitdagen en de heldhaftige merken die onverschrokken uitdagingen aangaan.

Waarom zijn archetypes zo belangrijk voor jouw bedrijf?

Dat archetypes belangrijk zijn voor bedrijven is wel duidelijk: bij goed gebruik van de archetypes bieden zij consistentie, herkenbaarheid en helpen zij met het creëren van een band met jouw publiek.

Archetypes hebben hun invloed op zowel intern als extern gebied. Ze begeleiden namelijk bij gedrag, besluitvorming en de bedrijfscultuur, duidelijk interne aspecten. Daarnaast begeleiden ze je ook bij externe aspecten, zoals besproken helpen ze je onder andere bij jouw unieke tone-of-voice en jouw stijl in communicatie naar buiten.

Deze archetypes zijn als innerlijke stemmen die ons begeleiden bij het nemen van beslissingen en het bepalen van onze acties. Ze zijn niet altijd even sterk aanwezig en hun invloed kan variëren afhankelijk van de situatie. Het begrijpen van deze archetypen kan ons helpen om bewuster te worden van de motieven achter onze acties en ons in staat stellen om meer in lijn te handelen met onze diepste waarden en doelen.

Hoe bepalen we jouw archetype?

Het bepalen van het archetype van jouw bedrijf is dus duidelijk van belang. Vaak neigen mensen ernaar om zelf gekozen archetypes te willen gebruiken, bijvoorbeeld de rebel of leider, die eigenlijk reflecteren op hun persoonlijke archetype en niet op de aard van hun bedrijf.
Bij Guyiday gebruiken we een bewezen methode om te achterhalen wat het archetype van jouw bedrijf is. Hoe we dat doen? Tja, dat zul je tijdens een sessie moeten ondervinden.. Deze sessie is tenslotte kosteloos ;-P.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom je bepaalde keuzes maakt voor jouw onderneming of bepaalde acties onderneemt, overweeg dan de aanwezigheid van deze archetypes ten opzichte van jouw bedrijf. Ze vormen de sleutel tot een dieper begrip en de drijfveren achter jouw handelingen rondom jezelf en je onderneming.