Wat zijn die kanalen op die platformen toch? Guyiday legt uit!

Channels, ofwel kanalen.. als je nog niet wordt doodgegooid met uitnodigingen voor dit soort kanalen mag je van geluk spreken. Want de meldingen blijven maar om je oren komen.. Maar wat houden dit soort (uitzend)kanalen nou eigenlijk in? Zijn ze relevant voor jou om te volgen? Of misschien wel om zelf een aan te maken? Kun je deze zomaar aanmaken of moet je hier ook kijken naar volgersaantallen? Allemaal goede vragen, wij gaan er voor je induiken.

First things first, wat houden dit soort uitzendkanalen in?

Deze uitzendkanalen (broadcast channels) staan nog in de kinderschoenen. Voornamelijk op Instagram, waar de uitrol geleidelijk vorm begint te krijgen. Daar tegenover staat WhatsApp, wat in de laatste maand een grootse uitrol heeft doorgevoerd met maar liefst 150 landen ineens. En ja, hier valt ook Nederland onder. Zoals je in je WhatsApp kunt zien, heeft het een nieuw tabblad "Updates" aangemaakt voor deze kanalen.
Betekent dit dat je zomaar zo’n broadcast channel kunt maken? Nee, je hebt toch echt eerst een bedrijfsaccount nodig.

Volgens WhatsApp zijn kanalen een eenvoudige, betrouwbare en privémanier om belangrijke updates van mensen en organisaties te ontvangen, rechtstreeks op WhatsApp. Kanalen zijn een eenzijdige uitzendingstool waarmee beheerders tekst, foto’s, video’s, stickers en peilingen kunnen sturen.

WhatsApp streeft ernaar om de meest privé veilige uitzendingsdienst te bouwen die beschikbaar is. Als kanaalbeheerder worden je telefoonnummer en profielfoto bijvoorbeeld niet getoond aan de volgers. En zo blijft als volger jouw telefoonnummer ook onbekend voor de beheerder of andere volgers…

Maar privacy van gegevens, dat hebben we ooit eerder gehoord.. oh ja, dat was bij Meta (waar WhatsApp overigens ook onder valt). Niet verassend heeft ook Instagram dit soort uitzendkanalen, deze zijn echter nog niet volledig uitgerold in de app en alle landen.

Toch zijn de eerste uitnodigingen van influencers, grote kanalen en bijvoorbeeld grote sporttoernooien al rondgestuurd. Deze kanalen hebben ongeveer dezelfde strekking als dat van WhatsApp, al valt hier alvast op dat wanneer jij een bericht leuk vindt of erop reageert met een smiley, je account meteen zichtbaar is voor alle deelnemers.

Oké, we lijken een beeld te krijgen van de strekking van dit soort broadcast channels, maar wanneer is dit nuttig?

Dat is een erg goede vraag, dat is natuurlijk nogal een specifiek antwoord per onderneming. Dus dat is zeker een overweging die jij zelf moet maken. Vind jij het belangrijk dat jouw clubje met vaste klanten van jouw kledingwinkel als eerste van de volgende sale weten? Of ga jij berichten delen van het nieuwste evenement wat jouw horeca onderneming organiseert? Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een accountancy kantoor, dan zal de nieuwe update van deze platformen vanzelfsprekend minder relevant aanvoelen.

Wat gaan de kanalen betekenen voor WhatsApp?

Na de introductie van bedrijfsaccounts lijkt het erop dat WhatsApp steeds meer als zakelijk communicatiemiddel wordt gebruikt. Naast dat je dat merkt, zie je dat ook terug in de cijfers. In 2020 waren er meer dan 50 miljoen gebruikers van de Whatsapp-Business-app. In 2021 zou dit al gestegen zijn naar 1.2 miljard gebruikers en in enkel 2022 werd de app al 292 miljoen keer gedownload.

Met de nieuwe kanalen zouden deze gebruikers, vertegenwoordigers en bedrijven hun vaste klandizie, geïnteresseerden en volgers eenvoudig in één klap bereiken met de belangrijkste informatie van het moment. Vaste klanten en geïnteresseerden zullen hiermee sneller dit soort informatie opslaan dan bij een social media post die regelmatig gemist of voorbij gescrold wordt.

Wat betekenen de kanalen voor Instagram?

Trouwe volgers van jouw account als influencer, bedrijf, organisatie of misschien wel groot sporttoernooi krijgen alle relevante informatie, posts en video’s op één plek. Voorlopig vind de uitrol van deze nieuwe functie nog een tijdje plaats, maar lijkt het erop dat het Nederland inmiddels ook heeft bereikt. Toch hebben wij onze vraagtekens bij het nut van Instagram Broadcast channels als nuttig onderdeel van het platform.

Toch zien we aankondigingen vanuit Instagram dat dit soort Broadcast Channels in de toekomst ook gelanceerd zullen worden op Messenger en Facebook. Waar wanneer je nadenkt over Messenger het wat logischer is dan de andere twee platformen, voornamelijk aangezien het feit dat in het buitenland Messenger meer wordt gebruikt dan hier en zelfs regelmatig meer dan WhatsApp (onder andere in de VS, Canada, Noorwegen, Zweden, Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk etc.) .

Hoe gaan uitzendkanalen een interessant platform vormen voor jou?

Zoals we eerder al hebben benoemd is het in onze ogen een interessante toevoeging wanneer het daadwerkelijk bij de markt past waar jij je in bevindt. Wij denken dat in Nederland voornamelijk de WhatsApp uitzendkanalen een toevoeging gaan zijn aan onze bedrijfsmarkt. Als retailer kun jij jouw klandizie uit eerste hand berichten sturen die zij vrijwel niet kunnen missen én waarbij je vrijwel zeker bent dat zij geïnteresseerd zijn aangezien zij zelf hun aanwezigheid in deze kanalen kunnen beheren.

Toch komen we nu al beperkingen tegen van deze uitzendkanalen..

Als we bijvoorbeeld kijken naar WhatsApp:

  • WhatsApp Broadcast heeft een limiet van maximaal 256 contacten;
  • Alleen toegankelijk op 10 apparaten;
  • Geen slimme segmentatie of analyse van uitgaande berichten;
  • Stand-alone: geen integratie met je CRM;
  • Ontvangers uit je zendlijst die je nummer niet hebben opgeslagen in hun contacten, ontvangen je bericht niet (al nemen ze wel één van die 256 plekken in beslag).

Dan is het natuurlijk aan jullie hoe belangrijk deze beperkingen worden gezien, de ene zal wat meer een dealbreaker kunnen zijn dan de ander.

Al met al een interessante ontwikkeling in de markt, waardoor je eenvoudiger jouw klanten en stakeholders kunt bereiken. Toch lijkt het ons gedurende het schrijven van dit artikel niet voor iedereen weggelegd. Onze tip: Ga eerst eens bij jouw potentiële ontvangers pijlen of zij daadwerkelijk geïnteresseerd zijn om deel te nemen in zo’n kanaal. Bijvoorbeeld door een stemronde te starten in een van je kanalen ;-)