Welk bier sla jij in voor de feestdagen?

Bij Guyiday houden we van bier – dat mag duidelijk zijn. Maar wat blijkt als de flesjes op tafel komen tijdens onze borrel? Iedereen heeft zo zijn eigen favoriet! Wat is jouw go-to biermerk? Misschien ben je team Bavaria, zweren je vrienden bij Hertog Jan, ga je voor een Jupiler, of ben je een trouwe Heineken-fan. Maar hoe zeker ben je dat jouw favoriete pils echt om de smaak draait? Heb je ooit een blinde proeverij gedaan? De kans is groot dat jij jouw favoriet er niet tussenuit pikt.

Biermerken zijn meesters in marketing en branding. Zonder dat we het doorhebben, beïnvloeden ze hoe we hun flesjes, etiketten en reclames ervaren. Welke associaties roept jouw favoriete merk bij je op? Vind je het echt zo lekker of ben je stiekem beïnvloed door de branding? Tijd om daarachter te komen! Bonus: na het lezen kun je een blinde biertest organiseren om jouw echte favoriet te ontdekken. 

Het verhaal achter biermerken

Elke slok bier komt met een verhaal, ook al merk je dat pas na een paar glazen. Achter elk merk zit een plan dat begint met de grote vragen: why, how en what. Oftewel: waarom maken we dit goudgele genot, hoe krijgen we het in je koelkast, en wat moeten we doen om je iedere keer weer te laten kiezen voor ónze fles in plaats van die van de concurrent?

Maar laten we eerlijk zijn: bierdrinkers zoals jij en ik denken niet aan marketingstrategieën als we aan de bar staan. Wij zien een mooi flesje, denken aan dat ene bekende gezicht dat zich associeert met het merk of herinneren ons die ene hilarische reclame met een dansende hond. En voilà, voordat je het weet, heb je je associaties gemaakt.

Het doel van een merk is simpel: zorgen dat zoveel mogelijk mensen dezelfde positieve associaties hebben. Hoe meer overlap in die associaties, hoe sterker het merk. Maar hoe bereik je dat? Met een sterk design, een goed verhaal en natuurlijk een smaakvolle ervaring. Denk aan het flesje dat je vasthoudt, het etiket dat je bekijkt en de uitstraling van het merk.

Hertog Jan: de bourgondiër onder de bieren

Hertog Jan positioneert zich als hét bier voor levensgenieters. Het merk ademt ambachtelijkheid, traditie, authenticiteit en een beetje luxe. Denk aan die karakteristieke bruine flesjes, de sierlijke letters op het etiket en de verhalen over meesterschilders en brouwers die alles met liefde en geduld maken. Maar het blijft niet bij het flesje alleen: Hertog Jan weet hoe je de juiste sfeer neerzet.

De gouden tinten in hun logo en reclame-uitingen roepen een gevoel van kwaliteit en verfijning op. Goud staat voor iets bijzonders, iets dat je viert – precies de boodschap die Hertog Jan wil overbrengen. Daarnaast worden bruine tinten bewust ingezet, van de fles tot de achtergrond in hun reclames. Het bruine café is hier een belangrijke setting: het straalt warmte, gezelligheid en authenticiteit uit, alsof je even in een ouderwetse kroeg zit waar het bier nog met liefde wordt geschonken.

Bavaria: het familiebier

Bavaria draait om eenvoud, nuchterheid en traditie, maar met een knipoog. Ze zijn trots op hun roots: een familiebedrijf dat al sinds 1719 bier brouwt. Waar Hertog Jan luxe ademt, roept Bavaria meer associaties op met gezelligheid en toegankelijkheid. Hun branding heeft een stoer randje, maar blijft luchtig.

Van grappige campagnes met bekende gezichten tot catchy slogans – Bavaria wil vooral laten zien dat bier drinken leuk is. Het flesje? Simpel, stevig en herkenbaar, precies zoals je het verwacht van een merk dat zegt: "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

Heineken: de wereldburger

Waar andere merken zich richten op traditie of gezelligheid, gaat Heineken voor groots en internationaal. Het groene flesje, de rode ster, de minimalistische uitstraling – je herkent het overal.

In hun marketing draait alles om stijl en verbinding. Van James Bond-commercials tot de bekende slogan “Open Your World”, Heineken speelt slim in op het gevoel dat je met hun bier overal ter wereld thuishoort. Het gaat niet alleen om het drinken van een pilsje, maar om een ervaring. Het merk laat je voelen dat je net een tikkeltje verfijnder, internationaler en cooler bent wanneer je een Heineken in je hand hebt.

Of je nu in een chique bar in New York staat of in een bruin café in Amsterdam, Heineken is overal passend.

Grolsch: het bier met karakter

Grolsch is geen bier voor de massa, maar voor de mensen die nét iets anders willen. Dit doen zij onder andere door middel van het iconische beugelflesje. Het plop van de beugel die je opent, is super kenmerkend aan het merk.

Maar Grolsch doet meer dan alleen opvallen met zijn fles. Het merk is trots op zijn eigenzinnige karakter. Grolsch durft anders te zijn, en dat zie je terug in hun campagnes die altijd de nadruk leggen op authenticiteit en vakmanschap. Dit is het bier voor mensen die niet zomaar mee gaan met de stroom.

Of je nu gaat voor de luxe van Hertog Jan, de nuchterheid van Bavaria, de internationale vibe van Heineken, of het eigenzinnige karakter van Grolsch, één ding is zeker: achter elk merk schuilt een verhaal. Dat verhaal speelt in op onze associaties, soms zonder dat we het doorhebben. Maar uiteindelijk draait het niet om wat een merk ons vertelt, maar om wat jij lekker vindt.

Dus, wat zet jij deze feestdagen op tafel? Organiseer een blinde proeverij, kijk je naar wat er in de aanbieding is of blijf je net als ik toch bij je eigen favorietje? (Hertog Jan, jammie) Wat je ook kiest, het maakt niet uit want eigenlijk is al het bier gewoon lekker. Guyiday wenst iedereen alvast fijne feestdagen en proost van ons!

Groetjes van Kelly,