WK Qatar, waarom doen sponsoren wat ze doen?

Het wereldkampioenschap voetbal staat voor de deur en met 21 november als eerste speeldag voor het Nederlands elftal lopen de gemoederen rondom het schenden van de mensenrechten in Qatar steeds weer meer op. Er wordt met een groot vergrootglas naar dit WK gekeken, wat ervoor zorgt dat het is uitgegroeid tot het meest spraakmakende WK ooit. En het moet nog beginnen… Wat doen de bedrijven die verbonden zijn aan dit WK met marketinguitlatingen en gaan zij zich zichtbaar opstellen op het “massagraf” waar we gaan voetballen?

Qatar

We gaan terug naar 2010. In december van dat jaar maakte de FIFA bekend dat Qatar de organisator van het WK 2022 zal zijn. Een land wat niet bepaald bekend staat als een groots voetballende natie zou de organisator worden van dit festijn waar miljarden mensen hun aandacht op richten. Een land waar homoseksueel zijn strafbaar is en vrouwen als ‘minderwaardig’ worden beschouwd ten opzichte van de man. In dat land gaan wij het grootste voetbalfeest ter wereld organiseren. The Sunday Times maakte in 2014 al bekend dat zij honderden documenten in bezit zouden hebben, die zouden wijzen op een corruptieschandaal omtrent de toewijzing. Niet bepaald een lekkere start dus... Maar dit was pas het begin van een hele lange weg.

Tussen de toewijzing en de start van dit WK heeft Qatar onder andere 7 nieuwe stadions, meerdere hotels, een luchthaven en een volledige stad gebouwd. Allemaal dankzij arbeidsmigranten uit Azië en Afrika. Zoals wij inmiddels allemaal weten zijn deze arbeidsmigranten uitgebuit. Deze arbeiders kregen geen vergunningen, geen pauze, geen vakantiegeld, geen 13e maand, geen ziekteverlof en geen vakantie.

Met als klap op de vuurpijl: minimaal 6500 doden.

Voetballen

De spelers gaan voetballen in stadions waarvoor minimaal 6500 arbeidsmigranten hun leven hebben moeten geven. Overleden aan de slechte werkomstandigheden die zij in Qatar kregen voorgeschoteld. Een schrijnende situatie, maar wel de werkelijkheid. Een werkelijkheid waar niets aan gedaan is.
De Qatarese overheid heeft de problemen erkent en heeft de wereld, maar vooral de arbeiders, beterschap beloofd. Beterschap wat nooit is gekomen, er veranderde niets voor de arbeiders. Voor Qatar is dit WK een kans om het imago van het land, ondanks alle misstanden, te verbeteren en daarnaast een economische boost van ongeveer 17 miljard dollar te creëren. De FIFA? Tja, zij ontkennen alle problemen.
En lijden de multinationals die hun naam aan dit WK koppelen dan geen imagoschade?

 

Sponsoren

We horen je al denken en die vraag die jij jezelf al hebt gesteld is ook al door vele anderen gesteld: “Maar waarom wordt dit alles dan door die grote bedrijven zo trots gesteund?”.

Het precieze antwoord daarop weten we niet, sterker nog: het is aan ze gevraagd. Maar een antwoord, dat komt er niet. Toch gaan we doen wat we allemaal graag doen: speculeren.

Naar voren komen de grote sponsoren van dit WK zoals McDonalds, Coca-Cola en Adidas. Sponsoren die ongekend veel geld in dit WK hebben gestopt. De laatste levert onder andere de wedstrijdbal en staat zelf bekend als een MVO ‘goeroe’. Zij hebben in 2014 als grote sponsor hun contract met de FIFA verlengd. Het contract wat zij toen hebben gesloten zou lopen tot 2030 en heeft een waarde van 800 miljoen (!) dollar.

Adidas

Maar Adidas staat toch zo sterk voor een betere wereld? Jep, Adidas is bijvoorbeeld sterk bezig met het verduurzamen van hun productieproces en werkt hard om de plasticsoep tegen te gaan. Maar aan het WK, waarvoor alle mensenrechten zijn geschonden, blijven ze verbonden. Waarom? Laten we het eens omdraaien, zou jij je terugtrekken of onzichtbaar maken als je weet dat je ergens veel geld in hebt gestopt?

Het geld dat Adidas in deze samenwerking stopt, koopt onder andere de rechten voor het leveren van die wedstrijdbal en het adverteren voor, tijdens en na de wedstrijden. Geld wat zij investeren, om dit (hopelijk) goed terug te verdienen. Geld wat zij terugverdienen door zichtbaar te zijn op en rondom het WK.

Daarentegen staan andere bedrijven er anders in, met als grote voorbeeld Hummel.
Hummel is een sportmerk zoals Adidas en is al jaren trots aan het Deense voetbalteam verbonden als tenueleverancier. Sinds 2016 is Hummel na een break van 12 jaar weer als ‘kit sponsor’ verbonden aan het nationale team, zij zijn dan ook trots op deze samenwerking. Deze samenwerking houden zij ook in stand voor het WK in Qatar, maar de Deense fabrikant heeft toch enige moeite met het continu schenden van de mensenrechten in het Arabische land. Uit protest hebben zij in september 2022 bekend gemaakt zich onzichtbaar te maken op het WK. Dit hebben zij gedaan door alle logo’s op het uit-, thuis- en derde shirt dezelfde kleur te geven als het shirt zelf. En ze brachten het statement uit: “We don’t wish to be visible during a tournament that has cost thousands of people’s lives”.

De vraag is dus misschien niet of deze bedrijven er slecht aan doen om hieraan betrokken te blijven, de vraag is eerder “wat is de beste manier voor ‘damage control’?”. Wat hebben de bedrijven geïnvesteerd en op welke manier maken zij nog iets positiefs van dit voetbalfeest? Voor de een zal dit zijn wat Adidas doet, een statement op papier uitbrengen en zich verder gelijk aan ieder ander WK uiten zodat zij hun zichtbaarheid ervaren.
Voor anderen is het de manier hoe Hummel het aanpakt. Steun je land en steun het feest rondom het evenement, maar laat je niet zien om imagoschade te voorkomen en waarschijnlijk vooral jezelf in de spiegel te kunnen blijven aankijken.
En voor weer een ander is de beste manier zoals enkele bedrijven dat deden in het verleden, bedrijven die zich losmaken of hun contract met de FIFA niet verlengen. Zij die uiteindelijk even makkelijk weer zijn vervangen door een grote sponsor uit het gastland.

Welke keuze zou jij maken?

Vond je dit artikel interessant?
Volg ons dan op social media om altijd als eerste op de hoogte te blijven!

LinkedIn Facebook Instagram

Vind je ons écht geweldig?
Laat dan ook een review achter op Google!

Google Reviews