Slim deurbeleid

Tijdens de coronacrisis ontstond het probleem dat er maar een beperkt aantal personen toegelaten mochten worden bij winkels, (openbare) gebouwen en andere locaties. Al snel werden de producten van Doorcy in het leven geroepen om hierop in te spelen. Middels het oeroude stoplicht principe werd een eenvoudige en efficiënte manier ontwikkeld voor een slim deurbeleid.

Een website die duidelijkheid geeft

Door een heel aantal restricties en steeds veranderende maatregelen vanuit de overheid was het belangrijk dat de website van Doorcy niet alleen aantrekkelijk, maar vooral ook informatief zou zijn. Niet om de overheid een handje te helpen, maar om het product duidelijk te beschrijven. Doorcy bestaat namelijk niet alleen uit een fysiek product, maar ook een app, die ook nog eens onderscheid maakt tussen manageraccounts, gebruikersaccounts en een openbare winkelkoppeling.

Beeldmateriaal was eerder een verplichting dan een keuze. Samen met ons team werden de Doorcy's op pad gestuurd om een fotoshoot te houden en een professionele productvideo op te nemen. Het resultaat van dat laatste is hierboven te zien.

Je zou door alle informatie zomaar vergeten dat ze ook nog verkocht moesten worden. Gelukkig kun je met één klik op de knop naar de geïntegreerde webshop en heb je binnen een handomdraai jouw Doorcy besteld.

Zorgen dat je gevonden wordt

Normaal zouden we daarvoor eerst een goede SEO-strategie adviseren, omdat je daar op de lange termijn het meeste plezier van hebt. Echter was de korte termijn in dit geval veel belangrijker dan de lange termijn. De enige manier om je naamsbekendheid en productoverweging binnen een extreem korte termijn omhoog te pushen, is door te betalen. Hiermee bedoelen we natuurlijk de betaalde advertenties. Ons betaal je toch al.
Op Google zijn we een SEA-strategie gestart die direct op volle toeren ging draaien: Video- en displayadvertenties op Youtube en partnernetwerken om de merkbekendheid te vergroten en een zoekcampagne om zoekende mensen richting Doorcy te begeleiden wanneer ze naar een 'crowd control manager' en alles wat daarmee te maken had zochten

Adverteren op social media

Naast de advertenties op Google, wilden we ook zoveel mogelijk 'normale' gebruikers kennis laten maken met Doorcy. Zij waren uiteindelijk degenen die de smartphone-app als bezoeker zouden moeten gaan gebruiken om het Doorcy-systeem volledig te benutten. Gelukkig hadden we genoeg uitstekend beeldmateriaal wat er automatisch voor zorgde dat de advertenties op social media binnen no-time hot topic waren en enorm veel betrokkenheid genereerden.