De Golden Circle: Why, How, What

Hoe komt het dat we allerlei producten kopen van bepaalde merken terwijl de concurrenten zo eenvoudig aan de kant geschoven worden? Waarom kopen mensen graag Apple en geen ander merk? Waarom is Tesla marktleider van de elektrische auto's en waarom niet een van de andere producenten? Het antwoord op deze vragen zijn volgens Simon Sinek: "People don't buy what you do, they buy why you do it".

Het zit 'm dus niet in wat jij te bieden hebt, maar waarom. Waarom is jouw product of dienst de invulling van de behoefte van de doelgroep? 
Wanneer jij duidelijk kunt maken waarom jouw bedijf doet wat het doet, raakt jouw doelgroep verbonden aan dat idee en aan wat jij hen te bieden hebt. Dat is wat we willen toch?

Guyiday gebruikt hiervoor het Golden Circle model van Simon Sinek. Het model beschrijft dat je van binnen naar buiten moet werken, vanuit de kern naar de uiting. Waar loop je tegenaan; wat is jouw 'why'? Hoe ga je dit oplossen; wat is jouw 'how'? En wat bied je aan om deze oplossing te realiseren; wat is jouw 'what'?

Why, How en What van Nederlandse merken

Why: “Connecting the world.”
- Dat is een mooi streven als je het ons vraagt.

How: "Door het creëren van de meest duurzame en hoge kwaliteit vliegvelden ter wereld."
- Zegt Schiphol zelf.

What: "Het creëren van internationale handel, toerisme en bloei van kennisuitwisseling door het aanbieden van hoogwaardige luchtvaartinfrastructuur en luchttransportfaciliteiten voor passagiers en vracht."
- Dit is inderdaad letterlijk wat ze doen.

Why: "KPN gelooft in de kracht van verbinding."
- Verbinden... Da's toevallig.

How: "KPN werkt aan veilige, betrouwbare en toekomstbestendige netwerken en diensten."
- Het liefst zonder data leaks, hè.

What: "KPN biedt technologie die het leven gemakkelijker, veiliger en aangenamer maakt."
- Zolang onze wifi het maar doet!

Why: “We geloven dat marketingsucces altijd voortkomt uit de kennis van het betreffende bedrijf. Als externe partij kunnen we dit enkel laten ontluiken en eventueel faciliteren."

How: "Allen op basis van een passend onderzoek en door in gesprek te gaan en blijven met alle partijen, kunnen we de expertise en het onderscheidend vermogen van een bedrijf in kaart brengen."

What: "Omdat we ons niet laten kleuren door ons eigen productportfolio, geven we een objectief antwoord op de vraag van de klant in de vorm van perfect advies, klaar om te implementeren via ieder denkbaar medium. Natuurlijk kunnen we desgewenst daarna helpen bij de uitvoering. We kunnen het advies volledig uitrollen in de praktijk. We hebben een groot netwerk van professionals op iedere denkbare expertise en kunnen daarmee ieder marketingplan faciliteren."